Félelmetes teljesítményt kínál a kvantumszámítógép. A világon először most meg is lehet majd vásárolni egyet, hajmeresztő áron természetesen.

A Shenzhen SpinQ Technology nevű startup arról vált híressé, hogy a normál PC-knél jóval gyorsabb, úgynevezett kvantumszámítógépeket kezdett gyártani. Most elkészítették a projekt második generációs változatát, amit ráadásul kereskedelmi forgalomba is terveznek hozni.

A szóban forgó masinák viszont borsos áron lesznek kínálva, rendesen a pénztárcánk aljára kell néznünk, ha egy ilyet szeretnénk majd az asztalunkon tudni – írja a Discover magazin. Az előd, vagyis az első generáció egy 55 kilogrammot nyomó, mintegy 15 millió forintot érő gép volt. Ezt Gemininek nevezték el, amit ráadásul még kanadai és tajvani intézetekben hasznosítanak is.

Értelemszerűen a második hullám már egy „butítottabb” verzió, amiből bőven visszafaragott a SpinQ. Ebben az esetben nem az őrületes teljesítményre szeretnék a hangsúlyt fektetni, hanem az újszerűségre. Félreértés ne essék, így is valószínűleg kenterbe ver minden normál asztali számítógépet.

A kvantumszámítógépek előnye, hogy a hagyományos PC-k által megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képesek elvégezni. A SpinQ azért készül, hogy elsősorban iskolai környezetben terjessze azt el a 2 kvantumbites feldolgozásra képes eszközt. Az asztali kvantumgép mágneses rezonanciára támaszkodik.

Kíváncsian várjuk a teljes specifikációt, és hogy mire lesz képes a gép iskolai környezetben. Az új modell másfél millió forintba fog kerülni.

https://www.facebook.com/groups/techinfohun/

×