Nyilván nem ettől fog csődbe menni a Sony, de azért jobb lett volna elkerülni ezt.

A PlayStation 5, úgy pedig az új konzolgeneráció legnagyobb és legjobb újítása kétségtelenül a haptikus visszajelzéssel felvértezett DualSense kontroller. A technológia valóban úttörő, és bizonyos területeken tényleg új lehetőségek kapuját nyitja ki, azonban az első piacra dobott verziók jól láthatólag még közel sem tökéletesek.

A konzol megjelenése után pár nappal már el is kezdtek beszámolni a kontrollerek leggyakoribb meghibásodási okáról, vagyis a driftelésről.

Az analóg karok valamilyen irányba elhúzása a PS4 DualShock 4 kontrollereit sem kerülte el, a legnagyobb hangzavar viszont a Nintendo-t övezte, a Switch Joy Conjai ugyanis konstans produkálták a meghibásodást, amit először csak akkor javítottak ki ingyen, ha a konzolt újonnan vásárolták, ellenkező esetben fizetni kellett érte. Ez utóbbival csak annyi volt a probléma, hogy aztán újból meghibásodtak. Aztán jogi nyomás hatására 2019-ben meggondolták magukat és bejelentették, hogy minden kontrollert ingyen javítanak a hivatalos szervizekben – köszönhetően a Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith ügyvédi irodának.

Most ugyanez az iroda nyújtotta be a Sony elleni pert is február 12-én – számolt be róla az Eurogamer, a TheGamer és a GamingBible -, melyben több ezer vásárlót képviselve kijelentik, hogy a DualSense rendkívül romlékony, aminek nem csak a játékok működésére van kihatása, de erősen korlátozza a kontroller alapvető funkcióit is. 

Dualsense Drift
byu/Verity21 inPS5

[deleted by user]
by inPS5

A Sony esete annyiban ugyan különbözik a Nintendoétól, hogy a kontrollereket alapvetően garanciálisan javítják. A probléma ezzel csupán annyi, hogy a panaszt benyújtók túlnyomó többsége azt állítja, hogy rendkívül sokat kell várni mire kijavítják, már ha ki tudják egyáltalán, sokan ugyanis a szervízből frissen elhozva továbbra is tapasztalják a driftelést.

Az egyik érintett vásárló (és felperes), Lmarc Turner például arról számolt be, hogy a február 5-én vásárolt PS5 konzolja mellé adott kontroller még aznap meghibásodott, így hát azonnal felvette a kapcsolatot a Sony munkatársaival, akik azt javasolták, hogy egyszerűen csak indítsa újra a konzolját. Miután a hibát sem így, és más módon sem sikerült megoldani, Turner inkább vett egy új kontrollert, 70 dollárért.

Az elégedetlenség természetesen jogos, azonban érdemes megjegyezni, hogy azért megszokhattuk már, hogy a legelső változatokkal – legyen az maga a konzol, vagy a kontroller – mindig adódtak problémák, melyeket a gyártók igyekeznek mihamarabb orvosolni. Ez nyilván nem menti fel a Sony-t a különös gyakorisággal meghibásodó kontrollerek problémája alól, de egészen biztos vagyok abban, hogyha nem lenne járványhelyzet és tudták volna tartani a gyártási tempót, akkor az elromlott DualSense-ek javítása/cseréje sem lenne ilyen döcögős.

Mindezen felül pedig egy olyan kontrollerről van szó, amilyet még soha senki nem készített. Én például sokkal inkább számítottam egy ennél jóval speciálisabb meghibásodásra, nem pedig egy olyanra, ami már az analóg karok kiötlése óta kísért minket.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×