A dolgozók kizsigerelése, a játékosok félrevezetése, a befektetők pereskedése, és a hackertámadás. Ki lehet ebből egyáltalán mászni?

A CD Projekt RED-et lassan az ág sem húzza már, annyira rájuk jár a furkósbot. A lengyel csodacsapat rendesen odatette a gyeplőt a Cyberpunk 2077 marketingjének, aminek most isszák csak a levét, mivel mind jól tudjuk már, hogy közel nem úgy sült el a játék, mint ahogyan azt előzetesen tervezték.

Persze megszokhattuk már a videojátékok széles palettáján, hogy a kiadók képesek olyan anyagokat is mutogatni a félkész játékaikból, ami még koncepció szintjén is messze áll a valóságtól, a CDPR esete azonban mind közül is kirívó. Nem csak azért, mert bennük nyugodott a játékosok utolsó reménysugara, ők voltak a hős megváltó, a kiválasztott, akiknek az volt a dolguk hogy elpusztítsák a nagyipart, nemhogy közéjük álljanak.

De hát ilyen ez a szörnyű valóság, egyszer fent, egyszer lent, a tetteknek pedig következményük van.

A sors iróniájának pusztító kalapácsa a lengyel csapatra többszörösen is lecsapott, hiszen a Cyberpunk világának legnagyobb rosszfiúi pont azok az embereket végletekig kizsákmányoló gonosz megacégek, akik közé szépen be is sorolódtak – mondják sokan legalábbis -, most pedig egy hackercsapat lepte meg őket váratlan, majd forgatták ki őket a szellemi javaikból.

Sokat itt nem is időznék, hiszen az elmúlt napokban cikkeztünk a dologról eleget, most inkább vegyük gyorsan át, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy már nem csak a fejlesztőknek van meg a The Witcher játékok, a GWENT és a Cyberpunk forráskódja, na meg ami talán még fontosabb: a cég teljes adatbázisa, annak minden üzleti és működésbeli dokumentációjával együtt. 

Itt a vége, fuss el véle?

Képtalálatok a következőre: cd projekt red office

Rögtön az elején leszögezem, hogy közel sem hiszem, hogy a CD Projekt története itt véget érne – szomorú is lenne -, de hogy drasztikus változásokra kell számítani az tuti. Hogy milyenekre az egy jó nagy kérdőjel egyelőre, de ha el kellene kezdeni, egészen biztosan fentről indulnak majd lefele. Ha mindenről nem is tehetnek, de minimum könyékig benne voltak a botrányokhoz vezető döntések meghozatalában a stúdió vezetői, név szerint:

Marcin Iwinski, Adam Badowski, Michał Nowakowski, Piotr Nielubowicz és a cég első embere: Adam Kiciński.

Közülük néhány fej várhatóan a porba hullik majd, de hogy melyikük viszi el a balhét azt még nem kő-papír-ollózták le. Tippre a fejlesztések vezetőivel kezdhetik a sort, majd szépen sorban haladva jön a CFO (üzlet&marketing) Piotr, majd valamelyik alapító. Akkor legalábbis, ha továbbra is működtetni szeretnék a céget, ellenkező esetben az erősebbek dobbantanak okosan, mivel a cég ellen nem egy eljárás és vizsgálódás zajlik épp.

A CDPR-nél jó dolgozni

Üzleti titkok, bizalmas információk a működésről, az összes alkalmazott személyes adata, pénzügyi jelentések. Mire mehetnek ezekkel? Pénzügyekhez és óriáscéges dolgokhoz túlzottan sokat nem konyítok, de elsőre azt mondanám, hogy a cég lejáratásán, nehéz helyzetbe hozásán kívül sok mindent ezekkel nem tudnak kezdeni. Persze akkor, ha akadnak köztük kényes információk komoly fegyvertény lehet zsaroláshoz például, hiszen ha kiszivárognának véletlenül a szabálytalanságok, akkor a cég reputációja lenne az utolsó, amiért aggódhatnak, a hatóságok érdeklődésének felkeltése mellett.

A „pöppet” sérült hírnevet ugye üti a börtön.

Aztán ott van még a kikerült forráskódok esete. Alapvetően ezekkel sem tudnak sokat semmit kezdeni, hiszen felhasználásuk a világ minden részén illegális, így ha egy játékban váratlanul szembejönne egy ismerős aspektus, vagy egy bizonyos működés, mechanika, vagy úgy bármi, akkor a CDPR jogi úton kérheti a kivizsgálását. Ha a teszt pozitív, akkor annak komoly következményei lehetnek a „kopicatre” nézve. A kódokat pedig igen nehéz elmismásolni.

De még mindig lemásolhatják

Képtalálatok a következőre: adidos

– gondolhatnánk, de a helyzet az, hogy az is a felső kategóriába esne. Egy esetleges bezárást pedig egyetlen stúdiónak sem érdemes bekockáztatnia, kivéve akkor, ha az egy kínai cég. Jól tudjuk, hogy országukban azért igen lazán állnak a „trademark-copyright” szópároshoz, de az is lehet, hogy még csak nem is hallottak róla. Abban az esetben, ha az a nemzetközi piacon nem jelenik meg, akkor könnyen előfordulhat egy kínai The Witcher-klón megjelenése, bár azzal feltehetőleg a nyelvet ismerőkön kívül sokan nem játszanának.

De még így is bőven megérné, mivel a kínai piac olyan óriási, hogy a kódok 7 millió dolláros árát pikk-pakk visszahozná.

A továbbiakban a torrentoldalakkal ne is vicceskedjünk, mivel a CDPR játékai már évek óta ott integetnek, de hülye is, aki letölti, már annyiszor voltak centekre olcsósítva, de még ajándékba is osztogatták már itt-ott némelyiket.

Jól láthatjuk, hogy a CD Projekt inkább az előbbivel ütheti meg a bokáját, és könnyen előfordulhat, hogy meg is fogja. Nem egy két hírt hallottunk már arról, hogy milyen belső állapotok uralkodnak, és itt a túlórázások, illetve a játékosok átverése – fogyasztóvédelmi kíváncsiskodások az origo, vagyis innen csak zűrösebb sztorikról lehet szó. A befektetők meg már az első körben hátat fordítottak a cégnek – jól be is perelték őket -, akik pedig maradtak valószínűleg tudják, hogy mivel számolnak.

Hogy mi lesz ezután, azt majd az idő eldönti, de a CDPR azért reménykedhet a vásárlók jóindulatában (hacsak nem pont ők voltak azok). Azt azért biztosra veszem, hogy belső átalakítások lesznek, ahogyan azt is bátran jelentem ki, hogy egy időre távol fogják magukat tartani az olyan gigászi projektektől, mint amilyen a Cyberpunk 2077 volt.

Egy következő buktát ugyanis már aligha vészelnének át, de még ezt is kisebb csoda lesz.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×