Szereld magad gamer billentyűzet a megfizethető kategóriában.

Előttem a White Shark E-sport vonalának a K1-es TKL billentyűzete. Ha meghalljuk a nevet, azt hihetjük, hogy megint valami gyenge próbálkozás a nagy nevek mellett. Aki így gondolja, most pozitívan fog csalódni.

Doboz

A doboz pont olyan hosszú, mint egy normál (numpados) klaviatúra esetében. A billentyűzeten kívül kapunk egy A5-ös nagyságú egyoldalas leírást a billentyűkombinációkra és egy kis dobozban a tartozékokat. Kupakkiszedő szett, logikus, de mi ez a kis fém csipesz? Switch puller, kérem szépen!

Az EShark gondoskodott nekünk 4 db csere switch-ről, amelyek kék színűek, tehát hangosak, ám de kattanannak is becsülettel. Az utolsó kis zacsiban pedig összesen 8db kupakot találunk, amelyeket a WASD gombok helyére illeszthetünk be. Piros és világoszöld színekben pompáznak.

Külső

Azt hiszem ilyet régi tárgyakra szoktak mondani még a ’80-as évekből, de… van benne anyag! Minőségi műanyagból készült, matt, szóval az ujjlenyomatokat sem gyűjti. Tényleg stabil a cucc, simán kibírja a kicsit idegesebb játékosokat is (de inkább ne rageljetek, nem tesz jót).

Apropó strapabíróság, a billentyűzet hátulja sem kelt olcsó hatást, a gumitalpak a bill. négy oldalán megfelelően tartják a billentyűzetet, nem csúszkál. Kihajtott talpakkal jelentősen nő a magasság és a csúszás is. Ez nem azért van, mert a talpak gyengék, szimplán kisebb a felület, nem tud ugyanúgy teljesíteni, főleg nem ekkora szögben. A kábel természetesen minőségi szőtt (braided) külsőt kapott, külön pirospont, hogy kihúzható és oldalra vezetett. Az ABS kupakok belülről erősített vázat kaptak.

Teljesítmény, használat

Outemu Red Switcheket kapunk, ezzek garantálják az 50 millió leütést. A barna kapcsolók után könnyű lenyomni, sokszor túl könnyű, ez a nyomáspont érzékelésénél hátrány lehet. Ellenben rengetegen szeretik a lineáris modell miatt, amit azért meg tudunk érteni, hiszen csak megszokás kérdése. Aki szereti a piros kapcsolókat, az nem fog csalódni.

Nem hangos, sőt kifejezetten halk! Mellette pedig jó érzés gépelni is rajta.

A billentyűzet angol kiosztású, tehát számítsunk a kis „enter”, a hosszú „shift” billentyűkre és az „í” billentyű hiányára. Persze az altgr+j még mindig a barátunk az ilyen termékek esetében, így nem kell örökre elfelejtenünk az „í” billentyűt. A numpad nekem hiányzik, bár tény, hogy sokkal több helyem van az egyébként kicsi asztalomon. A médiabillentyűk jól néznek ki, kattannak, kifogástalanok.

A jobb felső sarokban találunk egy tekerőt, ezzel kényelmesen állíthatjuk a Windows hangerejét. Érdekességek, hogy balról a 2. és 3. gombbal szintén hangerőt állíthatunk, így mondhatni ezek feleslegesek, illetve sehol sem jelzi nekünk az eszköz, ha lenyomtuk a capslockot. Ezek nem rontanak a minőségen, de használat közben azért észreveszi az ember.

A KODACHI egyik nagy előnye a moduláris jellege.Ez azt jelenti, hogy nyugodtan cserélhetjük a kapcsolókat, akár otthon is. Azaz, ha mondjuk megunjuk a piros kapcsolókat, akkor berendelhetünk akár MX Cherry kapcsolókat is és simán bepattinthatjuk a NYÁK-ra. Illetve

az már csak hab a tortán, hogy ha elérjük az 50 millió leütést 4-5 év múlva, akkor 1 perc alatt cserélhetjük a döglődő kapcsolókat.

Persze az igazán perverzek akár minden gombhoz más kapcsolót tehetnek, tényleg mindenki elöntheti mit akar.

Szoftver

Végletekig egyszerű, van 3 profilunk, egy makró készítőnk (Ez már nem tűnik olyan egyszerűnek első ránézésre), a világítási módok, a fényerő és a szín. Én pl. a Twitch lila színkódját használom, de tényleg bármilyen RGB kombót megadhattok. 11 világítási mód közül lehet választani, a kezelőfelület használata pedig pofonegyszerű.

Verdikt

Ebben a kategóriában úgy gondolom, hogy már lehetnek nagyobb elvárásaink. Manapság nem csak és kizárólag a Cherry MX kapcsolók megbízhatóak, erre jó példa ez a billentyűzet. Gondolkodhatunk hosszútávra, hiszen az 50 millió leütés garantált, az anyaghasználat kiváló, a kábel pedig cserélhető, ezzel könnyítve a billentyűzet szállítását és megnövelve az élettartamát (nem véletlenül az Esport kategóriába sorolták). Én élveztem vele játszani és gépelni is egyaránt. Amikor előkerült a tananyag is az asztalomon, sokkal több helyem volt, ennek külön örültem. Magyarul igen, megéri az árát. Ha az ember mindenképpen TKL-ben gondolkodik, az ESL K1-es tökéletes választás lehet, arról nem is beszélve, hogy most egy hétig 24 990 forintért vihető, az eredeti 32 990 forintos árcédula helyett.  Hogy jó vétel-e? Úgy gondolom így nem kérdés.

Írta Szentgyörgyi „Pepejke” István.

Galéria

Köszönjük a tesztterméket az eSharknak!

 

Összefoglalás

A megfizethető moduláris gamer billentyűzet – eShark ESL-K1 Kodachi teszt


Szerzői értékelés

8

Az eShark KODACHI egy jó ár-érték arányú gamer billentyűzet, ami szinte minden vágyat kielégít, mindeközben olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek egyáltalán nem általánosak az alsó-középkategóriában. A lecsatlakoztatható kábel mellett a moduláris kiépítés rendkívül hasznos és egyben jópofa. Van még RGB színpompa, makrók, szoftver, szóval tényleg kitettek magukért, a magyar nyelv hiánya fáj egyedül.

Jó árcédula

RGB színpompa

Strapabíróság

Jól működő, igényes médiagombok

Testreszabhatóság

Moduláris kapcsolók

Lecsatlakoztatható kábel

Egyszerű szoftver

Jópofa extrák

Angol kiosztás (Szubjektív, egyébként át lehet szokni)

Capslock jelzőfényének hiánya

Fémváz hiánya

Olvasói értékelés

0

×