Egy friss Electronic Arts szabadalom alapján a jövőben a játékok olyan elemekkel gazdagodhatnak, melyekhez szükség lesz a hangunkra.

Természetesen nem először hallunk arról, hogy valaki olyan játékot szeretne létrehozni, mely teljes mértékben hanggal irányítható. Két évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a 3% című Netflix sorozat alapján készülne egy ilyen játék. A The 3% Challenge azóta meg is jelent, ám nem teljesen azt a játékélményt nyújtja, amit a gamerek elképzelnek. Egy friss szabadalom alapján viszont az EA talán máshogy gondolkozik erről.

Az EA a játékokba építené a hangalapú irányítás-funkciót.

A szabadalom persze elég homályos, hiszen egyelőre nehezen tudjuk elképzelni a hangvezérlést a Madden NFL vagy a Star Wars játékokban. Hacsak nem lehet R2D2-nak hangban utasításokat adni. Az menő lenne.

Bár az EA nem mindig volt a legnépszerűbb kiadó, szeretnek kísérletezni és új dolgokat kipróbálni. Nemrég olyan szabadalom is nyilvánosságra került, ami előrelépést jelenthet az arcanimációk terén. A mostani szabadalom inkább a játékmenethez kapcsolódik.

A normál játéktervezésnél a parancsokat a játéktervezők és a beviteli eszközök határozzák meg, majd azok segítségével a játékosok mozognak, lőnek, ugranak stb. A mostani szabadalom értelmében a játékban -gépi tanulás segítségével- a hangunk utasítására végezné el karakterünk a kívánt műveletet.

Érdekes lenne, ha a jövőben megszületnének olyan játékok, aminek során egy-egy parancsot hangban adhatnánk meg. Például mi magunk beszélgethetnénk NPC-kel, ahelyett, hogy kiválasztunk bizonyos válaszlehetőségeket. Vagy utasítást adhatunk a játékban karakterünknek, vagy AI vezérelt mellékszereplőknek, társaknak.

Bizonyos szempontból a videojátékok már egy jó ideje ugyanazokat a sémákat követik, szóval nem lenne rossz egy kis vérfrissítés és innováció. Hogy ennek következő lépése a hangvezérlés lesz-e, az persze még kérdéses. A játékfejlesztők viszont igyekeznek valami újat kitalálni.

Talán pont a hangvezérlés lesz a következő nagy ugrás. Szerinted?

https://leet.hu/page/3/?s=Shark&post_type=product

×