Azok, akik kihasználták a készlethiányt, igen jól megszedték magukat az elmúlt időszakban RTX 3000-es kártyák áron felüli eladásával.

Az elmúlt időszakban nagyon sokszor számoltunk be arról, hogy milyen módon nyerészkedtek az új generációs konzolokkal azok, akik sikeresen beszereztek többet belőlük. Az Xbox Series X és PS5 készleteket a scalperek sokszor botokkal foglalták le, majd jóval áron felül adták el őket. Természetesen nem csak a konzolok megjelenése kapcsán lett hatalmas a készlethiány, hanem a legújabb RTX videókártyák esetében is. Ez többek között azért is fordulhatott elő, mert a bitcoin értéke hatalmas csúcsot ért el, ami miatt ismét sokan építenek bányászgépet.

Azok a szerencsések, akik viszont hozzájutnak a kártyákhoz, olykor többszörös áron adják tovább, hatalmas bevételeket szerezve.

Egyelőre semmi jelen annak, hogy a helyzet megoldódna, az Nvidia és az AMD is kijelenti, hogy nem képesek lépést tartani a kereslettel. Még akkor is, ha a készlet eléri az üzleteket, a haszonlesők mindent felvásárolnak, botok segítségével. Az egyszerű felhasználók pedig kénytelenek jóval többet kiadni értük. Legfrissebb jelentések szerint ez az üzlet rendkívül sikeres volt az új RTX 3000-es széria esetében:

A haszonlesők összesen 15,2 millió dollárt kerestek így.

Michael Driscoll elemző nemrég erről készített egy statisztikát az Amazon és egyéb online boltok adatai alapján. Kiderült, hogy a jelenség nem csak a 3000-es széria kártyáit érinti. A korábbi generációk ára is jelentősen megugrott az elmúlt időszakban, akár 100 százalékkal (RTX 20, RTX 16, GTX 1000, and GTX 900 széria).

Az eBay-en és a StockX-en keresztül összesen 61,5 millió dollár értékben értékesítettek Ampere kártyákat, 49,580 darabot. Ez 15.2 milliós hasznot jelent a scalperek számára és 6,8 millió dollárt az eBay/PayPal/StockX számára.

Egyelőre nincs jele sajnos annak, hogy a felfújt árak hamarosan csökkennének. Az RTX 3080 messze a legnagyobb hasznot hozta a skalperek számára, 6,3 millió dollárt. Legtöbbször 1300 dollárért tudták őket eladni, a hivatalos 699 dolláros ár helyett.

Aki türelmes, az persze jobban teszi, ha vár, hiszen később talán enyhül a helyzet, és sokkal jobb áron lehet majd kártyákhoz jutni. Hogy ez mikor lesz, azt persze nem lehet tudni.

×