Kedvező árú gamer egér a porondon.

A Trust több alkalommal bizonyította már, hogy időnként azért igencsak oda tudnak szúrni. Ezúttal ismét egy kedvező árú terméket néztünk meg a márka portfóliójából, ami nem más, mint a GXT 960 Graphin. Ezzel egyértelműen a manapság divatos ultrakönnyű egerek szekcióját célozták meg a Trust mérnökei. Nézzük, mit tud éles helyzetben a 10 ezer forintos kategóriában induló gamer egér.

Doboz

Nem tudom, mi folyik itt, de ez már zsinórban a 4. teszttermék, ahol a leíráson kívül semmilyen extrát nem kapunk. Persze értelemszerűen az extrát nem várja el az ember, inkább csak reménykedik, de hiába. Nos, ezúttal is csak egy leírást találtunk az egér mellett.

Külső

Bevallom őszintén, én kicsit csalódtam, de nem azért, mert az egér rosszul nézne ki. Az igazság az, hogy a render és promóképeken elképesztő jól nézett ki a Graphin, de élőben azért nem dobja el az ember az agyát.

Igazából a lyukacsos egerek fogalmát is teljesen újragondolta a Trust, ami sokaknak szimpatikus lehet.

 

A külső burkolat maga, ugyan lyukacsos, de mégsem látunk az egér belsejébe, aminek köszönhetően nem tudunk nagy kárt tenni, ha mondjuk beleöntjük a péntek esti whisky kólánkat. Könnyebb tisztítani, de kicsit hiányzik, hogy benézhessünk a „motorháztető” alá.

A forma nagyon jól sikerült, igazán a kézbe simul, legyen szó átlagos vagy az átlagtól kisebb kézről. Visszakanyarodva még, nem is igazán az egér minősége miatt, hanem inkább a világítása miatt csalódtam, az ugyanis távolról sem olyan menő, mint ahogy a renderképeken látszott. Mintha kevés lenne benne a LED dióda, de a gyári tónusok sem az igaziak.

Anyaghasználat

Az anyaghasználaton látszik azért, hogy nem egy csúcsegérről van szó, viszont a középkategóriába teljesen beleillik. Nincsenek éles részek, az egér nem gyűjti az ujjlenyomatot.

Matt műanyag bevonatot kapott a külső ultrakönnyű ház. Ez teljesen rendben is van. A görgő fokozatai elkülöníthetők, viszont a nyomáspontja elég keményre sikeredett.

Amin pedig őszintén meglepődtem, az a kapcsolók. Szinte biztos, hogy kínai Omronok vannak benne, bár ezt az infót nem kötötte az orrunkra a gyártó. A klikkérzet rendben van, szokásos közepesen puha, viszont a burkolat az valami fenomenálisra sikeredett. Sem post, sem pedig pretravel nem figyelhető meg, akár csak egy Logitech G Pro esetén, ami azért nem épp hétköznapi, főleg nem az alsókategóriában.

Kábel, talpak

Tűz és víz, komolyan. Már az egér külsején is látszik, hogy a gyártó azért próbálkozott megfelelni a mai igényeknek, szerencsére az egér alját megnézve sem fogyott el a lendület. Minden túlzás nélkül, a piacon kapható legjobb PTFE, azaz tömör teflon talpat kapta a GXT 960 Grapin, aminek köszönhetően úgy csúszik, mint egy korcsolyapálya. Perfekt!

De a kábelről már nem tudok ilyen lelkesen mesélni. Szőtt, fonott, braided, teljesen mindegy hogy hívjuk, a lényeg, hogy sajnos elég merevre sikeredett. Nem ideális, reméljük a jövőben már itt is megjelenik az ultraflexibilis parakábel, de erre még várni kell.

Ha pedig az aljánál járunk, felhívnám a figyelmet a QC Pass feliratra. Csak nézi az ember, hogy ezt komolyan ide kellett tenni? Persze fél másodperc alatt lekapható, de irgalmatlanul rontja az összképet.

Teljesítmény

A Trust GXT 960 Graphin szívében egy PMW3325 található, ami elég általános az alsó kategóriás termékek körében. Nem mondom, hogy túl magasak az elvárásaim, hiszen egyáltalán nem egy top szenzorról van szó. Figyelem: a név megtévesztő lehet, ugyanis a PMW3310-est rengeteg esport játékos használta, sőt használja is jelenleg, viszont a magasabb szám ellenére nem egy utódról vagy akár egy jobb szenzortípusról van szó.  Na nézzük, mit tud a kicsike!

Valószínűleg elsőre keveset mond a fenti ábra, de segítek. A szenzortesztnél a lényeg, hogy akkorát rántsunk, amekkorát csak bírunk, lehetőleg minél nagyobb felületen, így jönnek ki a szenzor gyengeségei. A top érzékelők esetén általában nem sikerül elérni még csak a limit közelébe sem, itt viszont az első rántás után sikerült megtalálni ezt a határt. Az első 5 centiméter után feladta a harcot, ezt követően pedig Föld körüli pályára állt.

Sajnos a jelenség magasabb érzékenység (DPI) mellett is ugyanúgy fennállt. A limit másodpercek alatt elérhető, ami nem túl jó hír egy gamer egér esetén.

Amennyiben valaki magas DPI mellet játszik, úgy nem olyan feltűnő a jelenség. Kipróbáltam átlagos, illetve kicsit átlagon aluli sebesség mellett a méréseket. Így már nem volt olyan nagy a gond, a high sense gamereknek talán fel sem tűnne a szenzor tortúrája. Kompetitív fps-re viszont nem épp ez a legjobb választás.

Szoftver

A láttuk már ötszázszor kategória győztese pedig a Trust egérszoftvere. Ugyanezt a szoftvert használja nagyjából az összes kínai egér. A célra tökéletesen megfelel. Tudunk makrózni, állíthatjuk az egérérzékenységet, a világítást, a polling rate-et és pár további apróságot.

Nem akarom nagyon leszólni, hiszen örülni kell, hogy egyáltalán foglalkoztak vele és működni működik, hiba nélkül. Egyszerűen csak nem egy egyedi fejlesztésről van szó.

Verdikt

Nehéz szavakba önteni, amit érzek. Egyrészről üdvözítendő, hogy a Trust el akarta hozni az ultrakönnyű egereket az alacsonyabb árkategóriába. Maga az egér dizájnja, kialakítása, sőt még a felhasznált anyag minősége is rendben van. A kapcsolási érzet egy álom, ellenben a görgővel. A talpai úgy siklanak, mintha nem lenne holnap, de az a fránya szenzor… Tényleg sajnálatos, hogy pont az érzékelőn csúszik el a történet, ami az egerek esetén a legfontosabb kéne legyen. Aki nem ránt olyan nagyokat, az megpróbálkozhat vele, de felmerül a kérdés, hogy miért ne választana akkor már a konkurensek közül?

Galéria

Összefoglalás

Mit tud egy átlagos olcsó gamer egér? – Trust GXT 960 Graphin teszt


Szerzői értékelés

5

Külsőleg minden rendben, több ízben is hozza a kategória által elvártakat, a szenzor viszont alaposan rányomja az összképre a bélyegét.

egyszerűen szép

jó árcédula

extra csúszós talpak

remek kattintásérzet

az árához képest jó anyaghasználat

szoftver

 

gyenge szenzor

fonott kábel

 

Olvasói értékelés

0

×