A Microsoft nemrég olyan szabadalmat nyújtott be, amely képes lenne az elhunyt szeretteinket utánozni, személyes adatai alapján.

Amint arról a The Independent is beszámolt, a Microsoft legújabb szabadalma azt sugallja, hogy a cég létrehozhat egy mesterséges intelligencia által vezérelt csevegőbotot, amely az emberek digitális lábnyomára épülne. Alapvetően „képeiket, hangadataikat, közösségi média bejegyzéseiket, elektronikus üzeneteiket” és egyéb személyes adataikat használná fel, hogy létrejöjjön az adott személy bot változata. A chatbot ezután hangparancsokkal és/vagy szöveges üzenetekkel szimulálná a tényleges beszélgetést, mindezt úgy, mintha elhunyt rokonunkkal, szerettünkkel beszélgetnénk.

A Microsoft a szabadalom szerint akár még ezen is túllépne. Akár 2D-s, vagy 3D-s modelleket is létrehoznának az elhunytról, képek vagy videók felhasználásával.

„A chatbot tulajdonképpen egy múltbeli vagy ma is élő embernek, például egy barátnak, rokonnak, ismerősnek, hírességnek, kitalált szereplőnek, történelmi alaknak felelhet meg”– magyarázza a szabadalom. „A chatbot akár mi magunk is lehetünk.”

Természetesen arról, hogy mennyire jó ötlet elhunyt emberek alapján chatbotot létrehozni, megoszlanak a vélemények. A témával egyébként a Black Mirror sorozat is foglalkozott, a Be Right Back epizódban.

Természetesen ez segítség lehet azok számára, akik nehezen engedik el elhunyt ismerősüket, szerettüket, ugyanakkor ennek negatív hatásai is lehetnek. Természetesen semmi nem garantálja, hogy egy ilyen technológia valaha is napvilágot lát. A technikai feltételek mellett ez erkölcsi és etikai kérdéseket is felvethet.

Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy néha beszélgessek valamilyen formában Bruce Lee-vel. Biztos lenne egy két jó tanácsa home office edzéshez.

https://leet.hu/page/3/?s=Shark&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×