Már 11. éve fizethetünk elő a PlayStation Plus szolgáltatására. Ha másért nem, az ingyenes játékokért érdemes. Íme a történetem.

Rájöttem, hogy nagyon szeretek cikkszerű listákat írni. Ilyenkor mindig elfog a nosztalgia, s ahogy böngészem a jobbnál jobb játékokat, kellemes emlékek kerülnek elő. Pont így bukkantam rá a mostani témámra is, elém került ugyanis egy esélylatolgatás a februári PS Plus ingyenes játékai kapcsán. Ekkor ötlött be, hogy nemrég töltötte be a 10. „életévét” a szolgáltatás, s hogy 2021-ben már a 11. éve lehetünk Plus tagok a Sonynak köszönhetően.

Egyből bele is ástam magam a témába és megtaláltam az első ingyenes címet, amit a szolgáltatás kínált. Még PS3-ra, a WipeOut HD-t lehetett letölteni szabadon. Természetesen már akkor is nagy játékosnak számítottam, s mikor olvastam, hogy a WipeOut volt az első ingyenes játék a repertoárban, bevillant, hogy ott voltam a szolgáltatás startjánál.

Emlékszem, hogy mennyire megörültem, hogy ingyenesen osztogat újonnan játékokat a Sony. Éppen történelemvizsgára készültem, s ahogy egy jó diák ilyenkor teszi, természetesen a csukott könyv fölött átnézve a televízió képernyőjét bámulva játszottam.

Így indult tehát az én és a PS Plus felhasználóm kapcsolata. Azóta megannyi öröm és csalódás övezte az utunkat. Most pedig úgy döntöttem, hogy ha már végigpörgettem a fejemben az emlékeket, egy ötös listát kigyűjtök a szolgáltatás első 10 évéből.

Red Dead Redemption (2012)

 

Most már mindenki a második epizódért van oda, de volt idő, amikor az első Redemption is nagyot szakított. Például 2012 szeptemberében, amikor a Sony ingyen kínálta PS3-ra minden PS Plus előfizetőnek. Korszakalkotó volt akkoriban a hatalmas open-world vadnyugat. Pláne ingyen! Félelmetesen sok időt töltöttem abban a világban, s biztos vagyok benne, hogy mellettem még sokan a Plusnak köszönhetően jutottak hozzá a címhez.

Jak and Daxter Trilogy (2013)

 

Rajzfilmes grafika, mégis felnőttes történet. Az első epizód gyermetegen indul, ám a második résszel hatalmasat rántott a Naughty Dog. Nem hiába lett kultjáték a széria minden darabja, aki szereti az érdekes sztorikat és a félig-meddig open-world tematikát, annak kötelező az összes Jak játék. Viszont akik 2013-ban PS Plus tagok voltak, azok megkaphatták ingyen a teljes csomagot.

(A linkelt trailer a Collection verzióhoz készült, amibe nemcsak az első három rész, hanem a versenyzős epizód is bele lett rámolva.)

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (2017)

 

Talán az egyik legjobb Metal Gear játék lehetett ingyen a felhasználóké 2017-ben. Kojima egy fantasztikus játékot tett le az asztalra a The Phantm Painnel, óriási tragédia volt, amikor a cím megjelenése után „szakított” a rendező és a Konami. Ingyen igazi csemegének számtott.

The Last of Us Remastered (2019)

 

Ingyen juthattak hozzá a The Last of Us Remasteredhez 2019-ben a PS4 tulajok. A Plus előfizetők a szolgáltatás mellé megkapták minden idők egyik legjobb játékát, a Naughty Dog sikercímét, ráadásul a felturbózott változatot. Jelenleg csak a Witcher III kapott több Game of the Year díjat Ellie és Joel kalandjánál.

Shadow of the Colossus (2020)

 

Még 2018-ban készítettek egy Remastered verziót minden idők egyik legjobb játékából, a Shadow of the Colossusból. Az alap játékmenet pofon egyszerű, óriásokat kell legyűrjünk karakterünkkel. Mindegyiknek van egy gyenge pontja, amit ki kell tudjunk használni. Igazi kihívás, ráadásul egy gyönyörű, stílusos világban. Úgy gondolom, hogy mindenkinek kötelező kipróbálni. Pláne, ha ingyen van!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×