Maokai a Supportok új ura. Viszont érdemes egy kicsit a statisztikák mögé nézni és végiggondolni, hogy miért is lett olyannyira felkapott manapság.

Arra lehetett számítani, hogy komoly változásokat fog hozni a metában a League of Legends tárgyrendszerének átalakítása. A Riot Games úgy döntött, hogy a 11. szezonra új tárgyakat és tárgyeffekteket készít, s ha már ez megtörténik, a boltot is kicsit átdolgozták. Funkcionálisan jobban működik, valamint letisztultabb a dizájn, ami ugyan elsőre furcsa lehet, ha hozzászokik az ember, akkor megláthatja, hogy miért volt a változtatásokra szükség.

Az új rendszer és tárgyak olyan karaktereket is előrángattak az árnyékból, akiket nagyon régen láttunk a meta, vagy éppen a profik mérkőzéseinek közelében. Az egyik ilyen hős Maokai, aki junglerből a 11. szezonban az egyik legmegbízhatóbb támogatóvá avanzsált.

Ahogy a fenti gráfon is jól látszik, Maokai győzelmi aránya a Support pozícióban már jó ideje meglehetősen jó. A 10.12-es ciklus óta a legjobb 5-ben helyezkedik el a karakter, viszont választás terén sosem volt kiemelkedő. Vagyis kevés meccsből nem volt nehéz jó statisztikákat kicsikarni, elvégre csak az játszotta, aki tudta is, hogy mit kell tudni vele csinálni. Mostanra viszont sokkal populárisabb választás lett, az arányok mégsem változtak.

Ez azt jelent, hogy az új rendszer tökéletesen fekszik a karakternek. A 27. legtöbbet választott hős volt a támogató pozícióban 40 karakterből, vagyis a B-oldalon helyezkedett el. Most viszont a harmadik legtöbbet foglalkoztatott karaktere a Support kategóriának, s még így is az első helyen teljesít.

Worldbreaker Maokai

Mindennek az az oka, hogy hihetetlenül megbízható a kitje.

Kapott egy elhibázhatatlan rootot, amit egy még egy knockback is támogat. Az ultija akár egy teljes csapatot röghöz tud kötni, s ott van a kulcsfontosságú képessége, az E-je. A Sapplingekkel irdatlan nagy sebzést lehet okozni, ezért is építenek inkább AP-t mostanában a hősre.

Az Imperial Mandate mellé Demonic Embrace-t és Morellonomicont szokás mostanában építeni. A Mythic tárgy segít abban, hogy a tankosság hiányát ellensúlyozzuk, a másik két tárgy pedig a folyamatos poke-ot erősíti, amit a Sapplingekkel véghez tudunk vinni.

Az egyetlen gond csak az lehet, hogy éppen a 11.2-ben nerfelték Maokai E-képességét, vagyis a Sapplingeket. Több manában kerülnek és némiképp kevesebb sebzést osztanak. Viszont véleményem szerint ettől még nem fog hatalmasat változni a meta, Maokai még hosszú ideig velünk lesz.

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

×