Olcsó 240 Hz-es gamer monitor testközelből.

Ismét egy AOC monitor került a tesztpadunkra, méghozzá egy 240 Hz-es VA panellel szerelt változat, ami az egyik legolcsóbb 240 Hz-es monitor a piacon. Ettől függetlenül magas elvárásokat támasztunk a C27G2ZU felé, hiszen legutóbb csak ámultunk, hogy a közép-alsó kategóriában milyen felszerelt monitort kínál az AOC. De vajon a 240 Hz-es darabok között is kimagaslik a C27G2ZU?

Külső

Nem néz ki rosszul, nagyon nem. Mondom ezt úgy, hogy én alapvetően nem igazán kedvelem a hajlított paneleket, de szó mi szó, hamar megszokja az ember. Persze a jót könnyű hamar megszokni. Dizájnban egyébként szinte semmi eltérést nem találhatunk a 144 Hz-es kistestvéréhez képest.

Ha újat nem is hoz, a kinézetére nem fog senki panaszkodni, dögös vékony kávát és impozáns talpakat kapunk, ami szimplán jól mutat az asztalunkon.

Maga az összeszerelése csupán pár percet vesz igénybe. Gyakorlatilag csak be kell pattintani a fém tartóelemet a hátlapra, ezt követően felcsavarozzuk a talpat és már készen is vagyunk. Az összeszerelés során már láthatjuk, hogy az alacsonyabb árcédula ellenére sem spóroltak az anyaggal. Ennek köszönhetően a monitor borzasztó stabil.

Noha a hátsó részlegről ezúttal kimaradtak a divatos fénykeltők, viszont az ötletes megoldásokból ezúttal sincs hiány. Egyrészt a döntési lehetőségen túl függőlegesen és vízszintesen is mozgathatjuk a monitort. Ez még nem minden, ugyanis a hátsó állvány egyszerre a kábelmenedzsmentért is felelős, azaz a mindenfelé imbolygó kábeleknek is búcsút mondhatunk.

Ha pedig az okos megoldásokról beszélünk, akkor ejtenék pár szót az AOC G-Menü névre hallgató szoftveréről, ami egyszerűen óriási. Nem kell ránéznünk se a beépített monitormenüre, a szoftver telepítése után pár kattintás segítségével állíthatunk szinte minden fontos attribútumot.

Csatlakozók és gombok

A fenti képen több dolog is megbújik. Egyrészt látható a csatlakozó-Kánaán, ami 4 darab USB 3.2-es portban, egy 3,5 mm-es fejhallgató kimenetben, két HDMI 2.0-ában és egy DispayPort 1.2-ben nyilatkozik meg. A kép közepén pedig a korábbról jól ismert és szívből gyűlölt gombok találhatóak. Ennél rosszabbat keresve se találunk. Teszik a dolgukat egyébként, csak a menü kezelése egy rémálom. Sebaj, a szoftvernek hála ezzel nem igazán kell többé törődnünk.

A csatlakozókon túl itt találjuk még a 2×2 Wattos hangszórópárt, ami nem váltja meg a világot, de legalább kapunk némi hangkeltőt is.

Használat

Vegyük sorba! 110 ezer forintért cserébe kapunk egy 27″-os hajlított VA panelt, ami 240 Hz-en üzemel. 0,5 ms-os válaszidőre képes a panel (papíron), ezt pedig FullHD felbontás(1920×1080) mellett élvezhetjük. A VA panel nagyjából félúton van a TN és az IPS között. Válaszidőben már sikerült a TN szintjére érni, viszont az IPS panelek képe teltebb, de azért egy TN-hez képest nagy előrelépés.

Mivel egy 240 Hz-es panelről van szó, úgy gondoltam érdekes lehet összevetni egy 144 Hz-es IPS-sel, egész pontosan az AOC 27G2U ellenében kellett szolgálatot teljesítenie a C27G2ZU-nak. A különbség látható, viszont korántsem olyan nagy léptékű, mint amikor egy 60 Hz-es monitorról váltunk 144 Hz-esre. Ettől függetlenül, ha a pénztárcánknak nem fáj és a gépünk is bírja, érdemesebb a 240 Hz-es monitorok felé kacsingatni, főleg, ha valami esport címmel játszunk.

A 144 – 240 Hz különbségen túl viszont sokkal jobban látható a VA – IPS panel közötti különbség. Szó se róla, a VA panel válaszideje valóban jobb, de az IPS képe egyszerűen szebb. Jobb dinamikatartomány és tisztább kép jellemzi. Az AOC C27G2ZU VA panelje ugyanis sajnos hajlamos volt a ghostingra, ezen felül bizonyos felületek hajlamosak csíkozódni.

Megpróbáltam dokumentálni a jelenséget, de sajnos a képek nem adják vissza a valóságot. A sötétebb, kicsit dominánsabb, homogens felületeknél közelről megfigyelhetjük a kép csíkozódását. A fenti képek esetén például az ablak felső, kék részén találkozhatunk vele. Zavaró jelenség, főleg ha egyszer észreveszi az ember.

Ettől eltekintve nincsenek különösebb glitch-ek, a panelnek vannak gyerekbetegségei, de amúgy teszi a dolgát. A játékokban jól jön a gyorsabb válaszidő és a magasabb képkockaszám.

Verdikt

Több hét után is felemás érzések kavarognak bennem az AOC C27G2ZU kapcsán. Egyrészt az árcédula ezúttal is remekre sikeredett, hiszen az egyik legolcsóbb 240 Hz-es monitorról beszélünk, ami üdvözítendő. Ezen felül a VA panel nem lenne egy rossz választás, mert az ember még csak-csak megbékél a kicsit gyengébb betekintési szögekkel és a kevésbé telt színekkel (az IPS-hez képest persze). A néhol előforduló ghosting és a már korábban taglalt csíkozódás viszont az a vízválasztó, amit már nem szívesen vállalna be az ember.

A körítés továbbra is remek. Imádtuk az állítható magasságot, a mindenfelé dönthető panelt és a kábelmenedzsmentről se feledkezzünk meg. A dizájn továbbra is megnyerő, viszont a produkált képi hibajelenségeket akkor is nehéz megbocsátani. Mi hamarabb vinnénk haza az AOC 27G2U-t, de ha valaki mindenképp 240 Hz-es panelt és gyors válaszidőt szeretne, akkor a C27G2ZU-val sem nyúl nagyon mellé.

Galéria

A tesztterméket köszönjük az AOC-nek és a Unitednek!

Összefoglalás

Kedvező árú 240 Hz-es gamer monitor és még hajlított is – AOC C27G2ZU teszt


Szerzői értékelés

7

Az C27G2ZU nem sikerült olyan jól, mint a házon belüli 144 Hz-es kihívója, ennek ellenére rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Amennyiben mindenképp egy 240 Hz-es monitorra vágyunk, jó áron és nem zavarnak az említett hiányosságok, úgy egyáltalán nem egy rossz választás, viszont amennyiben 144 Hz-cel is beérjük, úgy nem kérdés, hogy mit érdemes választani.

240 Hz-es panel

szexi dizájn

állítható magasság

VESA kompatibilis

kedvező árcédula

gyors válaszidő

jól kezelhető szoftver

rengeteg csatlakozó

beépített hangszóró

némi ghosting jelenség

csíkozódás bizonyos homogén felületeken

borzasztó menü gombok

Olvasói értékelés

7

×