Teszt

Kicsi, olcsó mégis játékos – HK Gaming GK61 teszt

Ezúttal ismét a HK Gaming egyik billentyűzetét vettük jobban szemügyre, viszont most egy jóval olcsóbb variánssal van dolgunk. A GK61 elsőként az árcédulájával csábít, viszont miután megvette az ember, könnyen szerelem lehet a dologból. Nézzük csak, milyen gamer billentyűzetet kapunk 20 ezer forint környékén.

Doboz

Az alsó szegmensben járunk, itt pedig nem túl gyakori az ajándékok osztogatása. Ettől függetlenül egy billentyűkupak-kiszedő akadt a pakkban, bár ember legyen a talpán, aki ezt rendeltetésszerűen tudja használni.

Külső

Ezúttal az alacsony ár ellenére sem kell lemondanunk az RGB színpompáról. Gyakorlatilag pont úgy pompázik a GK61, mint bármely csúcs billentyűzet. Megkapjuk a jól ismert RGB színátmenetet, meg mellette kismillió másik beállítási lehetőséget.

Maga a billentyűzet elképesztő letisztult, minimalista.

Jól áll neki a fekete, viszont kapható még fehér és rózsaszín variánsokban is. Én a fehér színű darabokat kedvelem leginkább, de ez egyéni preferencia kérdése.

Aki kedveli a kompakt kialakítású billentyűzeteket, az nem fog csalódni. Egyedül az US kiosztás veheti el a kedvünket, ami miatt elbúcsúzhatunk a „í”-től, viszont az altgr+j kombinációra hamar rá lehet szokni. Eleve egy echte gamer billentyűzetről beszélünk, ahol talán keveseknek fog ez zokon esni, elvégre játékban nem túl gyakran kell az í-t nyomogatni.

Minőség

Amíg a Hades 68 esetén a kapható legjobb anyagminőségről beszéltünk, addig a GK61-es kistesónál látszanak azért az olcsósítás jelei. Az egész billentyűzet műanyagból van, viszont a gombok tapintása mégsem hozza azt az igazán olcsó hatást, ezt pedig egy kis trükknek köszönhetjük.

A szennyeződések sajnos hamar meglátszanak rajta

A kupakok széle ugyanis fényes, zongoralakk-szerű bevonatot kapott, viszont a teteje már kellemesebb tapintású, matt borítást kapott, aminek köszönhetően élvezetes a gombok lenyomása és egyáltalán nem érezzük az olcsóság jeleit.

A hátlap esetén már más a helyzet, itt egy natúr műanyag lapot találunk, ami nem egy remekmű, de általában itt látszik leginkább a spórolás. A négy sarkon kapunk négy gumi talpat, amiknek köszönhetően nem izeg-mozog a billentyűzet.

A kábel pedig egy rendkívül minőségi, szőtt borítással rendelkező darab, ami cserélhető. Hiába vagyunk a 20 ezer forintos árkategóriában, itt sem kell aggódni amiatt, hogy egyszer csak megtörik a kábel. Emiatt egyébként könnyebben is hordozható, szóval piros pont. A gyári kábel csatlakozói pedig aranyozottak, ami csupán egy díszítőelem, viszont jópofa egyesek szerint.

Teljesítmény, használat

Ezúttal a szokásosnál egy fokkal érdekesebb, amit a búra alatt találunk, ugyanis az MX Cherry dizájnján alapuló optikai Gateron Silvert találjuk, ami az MX Cherry Silver Speedjére egyfajta válasz a Gaterontól. A hagyományosabb red, blue kapcsolókhoz képest itt rövidül a kapcsoló útja, méghozzá 4 mm-ről 3,2 mm-re. Ez a megrövidített út pedig szerintem a legjobb gépelési élményt nyújtja.

A Cherry Silver Speedjével ellentétben viszont itt 100 millió leütést garantál a gyártó, illetve az 5 ms-os késleltetési időn is sikerült faragniuk, így némileg gyorsabb is az adatbevitel.

A Silver mellett Silent Silverként is hirdetik, ami abszolút helytálló. Persze nem teljesen hang nélküli, de egy piros kapcsolónál is halkabb.

Az összeszerelési minőséggel sincs gond és a gépelési élmény is elképesztő jó. Az egyik legjobb a piacon a véleményem szerint, de én például utálom a kék kapcsolók hangját, viszont tudom, hogy sokan azért adnák oda a fél kezüket.

A kupakok közepes minőségnek örvendenek, ami egész jó egy alsó kategóriás versenyzőtől. Dupla falú ABS műanyagot kapunk, aminek a felső része matt, az oldala viszont zongoralakk festést kapott.

Szoftver

Káosz. Azt hiszem, ez írja le legjobban a GK61 szoftverét. Ha a jobb alsó powered by: makebymyself feliratra tekintünk, hamar rájövünk, hogy itt bizony nem gondolták túl a dolgokat. Persze örülhetünk, hogy van egyáltalán szoftver és igazából minden szükséges beállítást megtalálunk.

Vannak makrók, átbindelhetjük a gombokat, sőt külön szinteket hozhatunk létre profilon belül. Teljesen testre lehet szabni az egész kivitelt, viszont mire rájövünk mindenre, az nem fél perc lesz. Nem a legátláthatóbb a szoftver, ez tény, viszont ha egyszer elmentünk valamit, azt megjegyzi az eszköz memóriája. Ezen felül makrózhatunk is, sőt egy rakat előre beállított makrót is találunk a beállítási lehetőségek között.

Verdikt

Az olcsó húsnak sokszor híg a leve, viszont nem minden esetben, hiszen a HK Gaming GK61 mindössze 23 ezer forinttól már elhozható és ennyi pénzért egy igencsak korszerű, jól használhattó billentyűzetet kapunk.  A HK Gaming ismét megmutatta, hogy kevesebb összegért is várhatunk minőséget, persze itt sem minden arany, ami fénylik. A szoftver nem a legjobb és a kupakok terén is láttunk már jobbat, viszont a kategóriáját magasan túlteljesíti. Egyrészt a kapcsolók elképesztő jók, ami akár a közép-felső kategóriában is megállja a helyét. A billentyűzet maga elképesztő jól néz ki, ha képesek vagyunk megszokni az US kiosztást, nehezen találhatunk jobb billentyűzetet hasonló árban.

Galéria

Köszönjük a tesztterméket a HK Gamingnek!

DV

Korábbi cikkek

Több FPS-t ígér az Nvidia a Warzone Season 3-ban, ha letöltöd ezt a drivert

2024.04.05. - A Call of Duty Modern Warfare3-ban és a Warzone-ban általános probléma a teljesítmény…

8 perc telt el azóta...

Te le tudod verni AK-t League of Legends-ben? – Most megmutathatod!

2024.04.05. – Új év, új izgalmak, új lehetőségek és új kihívások. Az Unibet Magyarország Twitch…

2 óra telt el azóta...

Megújultak a Vodafone tarifacsomagok – nézd, mennyiért és mit kapsz

Gábor János 2024.04.05. - Mobiltelefon függvényében már a legkisebb tarifacsomagtól elérhető a magyarországi Vodafone hálózaton…

3 óra telt el azóta...

Ez egy hordozható PlayStation 1, ami egy kontrollerből készült

2024.04.05. - A 90-es években óriási dolog volt, ha volt otthon vagy a haveroknál egy…

4 óra telt el azóta...

8300 helyett INGYENES lesz az utóbbi évek egyik legjobb sci-fi játéka

Gábor János 2024.04.05. - Újabb nagyvonalú ajándék érkezik a Steammel folyamatosan versengő Epic Games Store-tól.…

5 óra telt el azóta...

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

16 óra telt el azóta...