Egy újabb kedvező árú gamer billentyűzet a tesztpadon.

Ezúttal ismét a HK Gaming egyik billentyűzetét vettük jobban szemügyre, viszont most egy jóval olcsóbb variánssal van dolgunk. A GK61 elsőként az árcédulájával csábít, viszont miután megvette az ember, könnyen szerelem lehet a dologból. Nézzük csak, milyen gamer billentyűzetet kapunk 20 ezer forint környékén.

Doboz

Az alsó szegmensben járunk, itt pedig nem túl gyakori az ajándékok osztogatása. Ettől függetlenül egy billentyűkupak-kiszedő akadt a pakkban, bár ember legyen a talpán, aki ezt rendeltetésszerűen tudja használni.

Külső

Ezúttal az alacsony ár ellenére sem kell lemondanunk az RGB színpompáról. Gyakorlatilag pont úgy pompázik a GK61, mint bármely csúcs billentyűzet. Megkapjuk a jól ismert RGB színátmenetet, meg mellette kismillió másik beállítási lehetőséget.

Maga a billentyűzet elképesztő letisztult, minimalista.

Jól áll neki a fekete, viszont kapható még fehér és rózsaszín variánsokban is. Én a fehér színű darabokat kedvelem leginkább, de ez egyéni preferencia kérdése.

Aki kedveli a kompakt kialakítású billentyűzeteket, az nem fog csalódni. Egyedül az US kiosztás veheti el a kedvünket, ami miatt elbúcsúzhatunk a „í”-től, viszont az altgr+j kombinációra hamar rá lehet szokni. Eleve egy echte gamer billentyűzetről beszélünk, ahol talán keveseknek fog ez zokon esni, elvégre játékban nem túl gyakran kell az í-t nyomogatni.

Minőség

Amíg a Hades 68 esetén a kapható legjobb anyagminőségről beszéltünk, addig a GK61-es kistesónál látszanak azért az olcsósítás jelei. Az egész billentyűzet műanyagból van, viszont a gombok tapintása mégsem hozza azt az igazán olcsó hatást, ezt pedig egy kis trükknek köszönhetjük.

A szennyeződések sajnos hamar meglátszanak rajta

A kupakok széle ugyanis fényes, zongoralakk-szerű bevonatot kapott, viszont a teteje már kellemesebb tapintású, matt borítást kapott, aminek köszönhetően élvezetes a gombok lenyomása és egyáltalán nem érezzük az olcsóság jeleit.

A hátlap esetén már más a helyzet, itt egy natúr műanyag lapot találunk, ami nem egy remekmű, de általában itt látszik leginkább a spórolás. A négy sarkon kapunk négy gumi talpat, amiknek köszönhetően nem izeg-mozog a billentyűzet.

A kábel pedig egy rendkívül minőségi, szőtt borítással rendelkező darab, ami cserélhető. Hiába vagyunk a 20 ezer forintos árkategóriában, itt sem kell aggódni amiatt, hogy egyszer csak megtörik a kábel. Emiatt egyébként könnyebben is hordozható, szóval piros pont. A gyári kábel csatlakozói pedig aranyozottak, ami csupán egy díszítőelem, viszont jópofa egyesek szerint.

Teljesítmény, használat

Ezúttal a szokásosnál egy fokkal érdekesebb, amit a búra alatt találunk, ugyanis az MX Cherry dizájnján alapuló optikai Gateron Silvert találjuk, ami az MX Cherry Silver Speedjére egyfajta válasz a Gaterontól. A hagyományosabb red, blue kapcsolókhoz képest itt rövidül a kapcsoló útja, méghozzá 4 mm-ről 3,2 mm-re. Ez a megrövidített út pedig szerintem a legjobb gépelési élményt nyújtja.

A Cherry Silver Speedjével ellentétben viszont itt 100 millió leütést garantál a gyártó, illetve az 5 ms-os késleltetési időn is sikerült faragniuk, így némileg gyorsabb is az adatbevitel.

A Silver mellett Silent Silverként is hirdetik, ami abszolút helytálló. Persze nem teljesen hang nélküli, de egy piros kapcsolónál is halkabb.

Az összeszerelési minőséggel sincs gond és a gépelési élmény is elképesztő jó. Az egyik legjobb a piacon a véleményem szerint, de én például utálom a kék kapcsolók hangját, viszont tudom, hogy sokan azért adnák oda a fél kezüket.

A kupakok közepes minőségnek örvendenek, ami egész jó egy alsó kategóriás versenyzőtől. Dupla falú ABS műanyagot kapunk, aminek a felső része matt, az oldala viszont zongoralakk festést kapott.

Szoftver

Káosz. Azt hiszem, ez írja le legjobban a GK61 szoftverét. Ha a jobb alsó powered by: makebymyself feliratra tekintünk, hamar rájövünk, hogy itt bizony nem gondolták túl a dolgokat. Persze örülhetünk, hogy van egyáltalán szoftver és igazából minden szükséges beállítást megtalálunk.

Vannak makrók, átbindelhetjük a gombokat, sőt külön szinteket hozhatunk létre profilon belül. Teljesen testre lehet szabni az egész kivitelt, viszont mire rájövünk mindenre, az nem fél perc lesz. Nem a legátláthatóbb a szoftver, ez tény, viszont ha egyszer elmentünk valamit, azt megjegyzi az eszköz memóriája. Ezen felül makrózhatunk is, sőt egy rakat előre beállított makrót is találunk a beállítási lehetőségek között.

Verdikt

Az olcsó húsnak sokszor híg a leve, viszont nem minden esetben, hiszen a HK Gaming GK61 mindössze 23 ezer forinttól már elhozható és ennyi pénzért egy igencsak korszerű, jól használhattó billentyűzetet kapunk.  A HK Gaming ismét megmutatta, hogy kevesebb összegért is várhatunk minőséget, persze itt sem minden arany, ami fénylik. A szoftver nem a legjobb és a kupakok terén is láttunk már jobbat, viszont a kategóriáját magasan túlteljesíti. Egyrészt a kapcsolók elképesztő jók, ami akár a közép-felső kategóriában is megállja a helyét. A billentyűzet maga elképesztő jól néz ki, ha képesek vagyunk megszokni az US kiosztást, nehezen találhatunk jobb billentyűzetet hasonló árban.

Galéria

Köszönjük a tesztterméket a HK Gamingnek!

Összefoglalás

Kicsi, olcsó mégis játékos – HK Gaming GK61 teszt


Szerzői értékelés

8

Igazából mindent tud, amit a nagyok. Persze van pár dolog, ahol látszik a spórolás, de az árcédulájához képest nem igazán van vetélytársa a márkásabb mezőnyből. Azért szeretjük a HK Gaminghez hasonló kihívókat, mert itt nem a nevet kell megfizetni, hanem az összetevőket, amelyek egyáltalán nem maradnak le a közép-felső kategóriás konkurensekétől. Akit nem zavar a fém hiánya és az US kiosztás, az nehezen talál jobb kompakt gamer billentyűzetet.

Gateron Silver optikai kapcsolók

100 millió garantált leütés

jó anyaghasználat

teljesen testre szabható RGB színpompa

van szoftver

makrózási lehetőség

kedvező árcédula

lecsatlakoztatható kábel

dupla falú kupakok

nehezen átlátható szoftver

US kiosztás

nehézkes a hazai beszerzés

a zongoralakk kupakszélen minden meglátszik

Olvasói értékelés

0

×