Lee-Jae-yongot, a Samsung örökösét, 2,5 év börtönre ítélték a dél-koreai másodfokú bíróság hivatalos bejelentése alapján.

A végső ítélet, mely szerint 2,5 év börtönt kap a Samsung vezetője, több évnyi tárgyalás után született meg, mégpedig azon állítások miatt, miszerint a férfi hivatali személyeket próbált nagyobb összegekkel megvesztegetni, politikai támogatás érdekében.

Lee Jae-yong – aki elhunyt édesapjától vette át az óriási vállalat vezetését – az első, 2017-es ítélet szerint 5 év börtönt kapott volna, ám végül újratárgyalás után ezt 2,5 évre mérsékelték. Előzetesen már 1 évet leült az örökös, tehát a végső ítélet után még 1,5 év vár rá a börtönben.

Lee egyébként közel 2,3 milliárd forintnak megfelelő koreai wont szánt eme „nemes” célra, ugyanis ezt az összeget ajánlotta fel a dél-koreai volt elnök barátjának, Choi Seo-wonnak, a politikai támogatás fejében.

Erre leginkább egy 2015-ös ügy, a Samsung C&T és a Cheil Industries egyesülésének engedélyezése miatt volt szüksége, amely így zavartalanul mehetett végbe. A vádak szerint a Samsung két nonprofit vállalatnak fizette ki az imént említett összeget.

A hétfői ítélet kimondása – “aktívan kenőpénzt adott és implicit módon arra kérte az elnököt, hogy erejét használja fel zökkenőmentes utódlásának elősegítésére a Samsung élén” –  után azonnal letartóztatták a vállalat vezetőjét, hogy megkezdje börtönbüntetését.

A volt dél-koreai elnököt, Park Geun-hyet szintén elítélték, 20 év börtönt kapott.

×