Ha minden igaz, az okosórák, mint az Apple Watch egy héttel korábban észleli a COVID-19-et, minthogy megjelennek az első tünetek.

A koronavírus-járvány miatt egyre fontosabbá vált, hogy az ember pontosan tisztában legyen azzal: elkapta-e a betegséget vagy nem? Jelenleg ennek tesztelésére több módszer is létezik az orvostudományban, de talán arra senki nem számított, hogy ebben az Apple Watch is segíthet.

A New York-i Mount Sinai Health System és a kaliforniai Stanford Egyetem friss tanulmányai szerint az okosórák képesek előre jelezni, ha COVID-19 pozitív vagy.

Hogyan?

A Mount Sinai kutatói szerint az olyan okosórák, mint az Apple Watch vagy a Fitbit segít a vírus kimutatásában azzal, hogy folyamatosan képes figyelni a viselő szívverését. Nem csak a szívverést és a pulzust, hanem annak kisebb változásait is. Ezen változások hátterében pedig COVID-19 is lehet. A kutatások szerint már hét napon belül képes kimutatni a rendszer a fertőzést.

A szívverések és a pulzus változását az emberi testben gyulladások is befolyásolják, így egy gyulladás vagy a Covid észlelése tulajdonképpen hasonlóképpen kimutatható – írja a CBS News. 

„Tudjuk, hogy a pulzusszám megváltozik, amikor egy gyulladás kialakul a testben. A Covid hihetetlen gyulladással járó betegség” – mondta Rob Hirten, az Icahn Orvostudományi Egyetem orvosprofesszora és a Warrior Watch tanulmány szerzője.

„Ez lehetővé teszi, hogy előre megjósoljuk, hogy valaki megfertőződött-e, még mielőtt az illető tudna róla.”

A kutatást 300 egészségügyi dolgozó adatai alapján végezték, akik április 29. és szeptember 29. között viseltek Apple Watch-ot.

A kaliforniai Stanford Egyetem tanulmánya során a résztvevők különböző okosórákat viseltek, mint az Apple Watch, Fitbit, Garmin. Kiderült, hogy a résztvevők 81 százalékának pulzusszáma többé-kevésbé kilenc és fél nappal a tünetek megjelenése előtt megemelkedett. Az esetek kétharmadában viszont már 4-7 nappal a COVID-19 tünetek megjelenése előtt észlelték a változást. Ezt a vizsgálatot több mint 5000 résztvevővel végezték.

Ez az egész arra jó, hogyha az okosórád már látja, hogy valószínűleg elkaptál egy betegséget, van lehetőséged megelőzni annak terjedését.

Mit gondolsz? Valóban lehetséges lesz a jövőben, hogy az Apple Watch, vagy más okosóra mutassa ki, hogy beteg leszel?

×