A feltörekvőben lévő Xiaomi is a Huawei sorsára juthat Amerikában, most hogy ők is felkerültek a Kereskedelmi Minisztérium tiltólistájára.

Nagyon érdekesen alakul a leköszönő Donald Trump és a kínai cégek elleni intézkedések helyzete. A Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának tiltólistájára újabb kilenc kínai cég került fel, köztük az egyre jobban növekvő Xiaomi is – derül ki az Android Police híréből. A Trump-adminisztráció ezek szerint még mindig nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint a Xiaomira, csakúgy mint a Huaweire vagy a ZTE-re.

A döntés szerint a listán szereplő vállalatok nem fektethetnek be az Egyesült Államokban.

Ezzel a Xiaomi is technológiai embargó alá került, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az amerikai befektetőknek meg kell válniuk a Xiaomiba fektetett részesedésüktől. Ez azért is érdekes, mert a Xiaomi a 2018-as tőzsdei bevezetés óta dollármilliárdokat kapott a befektetőktől. A bejelentés óta már 10 százalékot esett a cég részvényeinek árfolyama. A befektetőknek novemberig van idejük eladni a részvényüket.

A Huawei ellen irányuló embargó idején a Xiaomi úgy érezte, könnyű szerrel átveheti a konkurens cég helyét az államokban. Miután a növekedés erős volt az országban, szinte várható volt, hogy a Xiaomi is tiltólistára kerül.

A legnagyobb kérdés persze most az, hogy a jövő héten hatalomra lépő Biden-adminisztráció tesz-e majd valamit a Trump által elrendelt tilalmakkal? Vajon marad minden így, vagy újra teret kapnak a terjeszkedésre a kínai vállalatok az Egyesült Államokban?

Te mit gondolsz?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×