Közép-felsőkategóriás, ugyanakkor kedvező árú.

A Cooler Master nem épp új versenyző a perifériák terén, sőt a tesztpadunkon is láthattuk már több alkalommal remekelni. Ezúttal egy teljes kiosztású, közép-felsőkategóriás, ugyanakkor kedvező árú billentyűzettel ismerkedtünk meg, ami nem más, mint az MK850.

Doboz

Egy igazán minőségi dobozban érkezett az MK850, kinyitva pedig szerencsére nem csak a billentyűzetet rejtették el benne, hanem kaptunk jó pár extrát. Olyanokra kell gondolni, mint a képen is látható csuklótámasz, de van itt jó pár extra gomb és egy gombkiszedő-szerkezet, ami könnyedén használható.

Külső

Az MK850 egy igazi robusztus fenevad, ami nagyon egyben van látszólag. Alapvetően elegáns, de az RGB-k segítségével tényleg olyan külsőt kölcsönözhetünk neki, amilyet csak szeretnénk. Ami egyből feltűnik, a bal szélen lévő funkcióbillentyű-sor, ami nagyon, de nagyon szokatlan elsőre. Én egyszerűen képtelen voltam megszokni az első napokban, hogy egy sorral jobbra kellene kezdeni a gépelést, így mindig el voltam csúszva 1-2 billentyűvel az elején. Egy idő után megszokja az ember, de nem nem túl praktikus.

Maguk a kupakok teljesen rendben voltak. Nyilván nem felső kategóriás dupla falú PBT-ről beszélünk, viszont a középkategóriát simán hozza. A kupakok kaptak egy lágyabb matt borítást, aminek köszönhetően elképesztő élvezetes gépelni vele, ugyanakkor az ujjlenyomatot sem gyűjti eszeveszettül.

A billentyűzet alapja kapott egy fém borítást, ami prémium érzetet kölcsönöz az MK850-nek.

Érdemes még pár szót szólni a felső multimédiás funkciókról, amelyek már tényleg csak azt a bizonyos pontot teszik fel az i-re. Sokkal jobb ez a görgős hangerőszabályzó, mint a gombos megoldások, aki sokat hallgat zenét a gépén, az imádni fogja a bal felső sarkot. Kiváló ötlet!

Nemsokkal emellett pedig ott rejtőzik az USB foglalat, ráadásul mindjárt kettő, nem is csak egy. Nem sok hasonló billentyűzettel találkoztunk korábban. Szintén jópofa extra, köszönjük!

Kábel, hátlap

A kábel nem igazán változott az évek során, ugyanaz a merevebb szőtt kábel, amit már a Masterkeys Pro L-nél is láthattuk. Nyugalom, van kábelcsatorna is, bár a merevsége miatt a kábel elég nehezen pattan be a helyére, de egy cserélhető kábelről beszélünk szerencsére.  A talpak borzasztó stabilak a mély gumírozásnak köszönhetően.

A billentyűzet elejével ellenétben itt már nem találunk olyan prémium hatású anyagokat. Szimpla, egyszerű műanyag és némi gumírozott felület egyvelege tárul a szemünk elé. Ezt egyébként sem látjuk túl gyakran, szóval együtt lehet élni vele.

Teljesítmény, használat

A már ezerszer látott MX Cherry Red lapul a felszín alatt. Kicsit unalmas már, de a játékosok mégis imádják a lineáris kapcsolót. A minőséggel továbbra sincs probléma, hiszen az MX Cherry a legjobbak közé tartozik. Jó vele a játék és a gépeléssel sem volt semmiféle probléma. Én őszintén jobban kedvelem az újabb típusú SPEED kapcsolókat, de megértem, ha valaki a jól megszokott piros kapcsolók mellett dönt.

Van még egy másik nagy újítás, ez pedig az Aimpad technológia. Ennek segítségével olyan precíziós mozgásokat is képes lekövetni a billentyűzet, mint amit a konzolok joystickja. Aki gyakran játszik konzolon, illetve kedveli az versenyzős játékokat, az bizonyára imádni fogja. FPS-ekben én annyira nagy hasznát nem vettem, viszont az ősrégi Flatout 2 sokkal jobb volt az Aimpad mellett.  Ezt egyébként a szoftverben tudjuk konfigurálni.

Szoftver

Következzék az, amiben a Cooler Master elképesztő erős, ez pedig a szoftver. A korábbról már ismert MasterPlus alkalmazásban találjuk az MK850 minden beállítási lehetőségét. Ez pedig valami olyasmi ökoszisztéma, mint az Apple-é, azaz egy szoftverből elérhetünk mindent, nem kell ezer dolgot telepíteni a gépünkre, ami igencsak praktikus.

Természetesen ezúttal sem okozott csalódást a Cooler Master. Van itt minden, mi szem, s szájnak ingere. A világítást kedvünkre állíthatjuk millió plusz egy lehetőség közül választva, de van itt makró, átbindelési lehetőség és egyedi profilok.  Ezen felül itt találjuk az aimpad módot is.

Verdikt

A Cooler Master ezúttal is érdekes készüléket tett le az asztalra. Az biztos, hogy az MK850 nem épp egy átlagos, hétköznapi billentyűzet. Remek szoftver, jó (felső) anyaghasználat és egy érdekes új technológia is felkerült az étlapra, hogy a közkedvelt MX Cherry Red kapcsolókról ne is beszéljek. Az oldalsó funkciógombok szerintem borzasztó helyre kerültek és a kábel kiképzése is lehetne egy fokkal kevésbé merev, viszont a 40 ezer forintos árcédula láttán azért sok dolgot hajlandó megbocsátani az ember. Aki szereti a hagyományos vörös kapcsolókat és szeretné szétkonfigurálni az életét, az mindenképp nézzen rá a Cooler Master MK850-re.

 

Galéria

Köszönjük a tesztterméket a Cooler Masternek!

Összefoglalás

A programozhatóság csúcsa? – Cooler Master MK850 teszt


Szerzői értékelés

8

Egy újabb extravagáns középkategóriás versenyző, aminek a felső része már-már a felső kategóriába kacsingat. A megbízható MX Cherry kapcsolókon túl az új Aimpad technológiával karöltve és a rengeteg multimédiás extrával felvértezve kitűnő választás lehet azoknak, akik szeretnek mindent precízen beállítani. Erre ugyanis bőven lesz lehetőségük a kiváló szoftvernek hála.

MX Cherry Red kapcsolók

Aimpad technológia

ajándék csuklótámasz

tengernyi multimédiás lehetőség

remek szoftver

2 USB csatlakozó

(kikapcsolható) RGB háttérvilágítás

UK kiosztás (magyarítható)

1000 Hz / 1ms válaszidő

beépített memória

az alsó részen gyengébb anyaghasználat

a kupakok csak közepesek

a jobb szélső funkcióbillentyűk borzasztó helyen vannak

Olvasói értékelés

0

×