A bitcoin tulajdonosok hamar meggazdagodtak, mert a kriptovaluta értéke megemelkedett. De mi történik, ha elfelejtik a jelszót?

Stefan Thomas San Franciscóban élő német származású programozó, aki tulajdonképpen egy nagyon gazdag ember. A héten körülbelül 240 millió dollárral lett gazdagabb, köszönhetően annak, hogy a bitcoin értéke jelentősen megugrott az elmúlt hónapban – írja a NYTimes. Azonban van egy kis bökkenő.

Mivel elfelejtette a jelszavát, nem fér hozzá a vagyonhoz.

A jelszó lehetővé tenné, hogy egy kis adathordozót megnyisson, amit IronKey-nek neveznek. Ez tartalmazza azokat a kulcsokat, amivel hozzáférne 7002 korábban szerzett bitcoinhoz. A probléma az, hogy Thomas évekkel ezelőtt elvesztette a papírt, amire felírta az IronKey jelszavát. Van egyébként 10 lehetősége próbálkozni, de ebből már elhasznált nyolcat. Ha nem sikerül kitalálni a jelszót, örökre bukja a megszerzett vagyont.

Egyesek tehát a koronavírus-okozta válság ellenére, forintban mérve milliárdosok lettek, ám ez semmit sem ér, ha nem sikerül hozzáférni a vagyonhoz egy elfelejtett jelszó miatt.

Az említett 7002 bitcoin jelen árfolyamon 72,6 milliárd forint.

A Chainalysis adatgyűjtő cég szerint a meglévő 18,5 millió bitcoin mintegy 20 százaléka – körülbelül 140 milliárd dollár értékű bitcoin – elveszett vagy digitális pénztárcákban rekedt. A Wallet Recovery Services, amely az elveszett digitális kulcsok megtalálásában segít, elmondta, hogy naponta 70 megkeresést kapnak azoktól, akik nem tudnak hozzáférni a pénzükhöz. Ez háromszorosa az egy hónappal ezelőtti számnak.

Természetesen ez annak köszönhető, hogy a múlt hónapban rengeteget emelkedett a bitcoin. Jelenleg 1 bitcoin több mint 35 ezer dollárt ér, ami nagyjából 10,2 millió forint. Sokan ezeket a bitcoinokat évekkel ezelőtt szerezték, most pedig, amikor szeretnék értékesíteni, elvesztették azokat. Régen senki nem hitte, hogy ezek érni fognak valamit.

Míg egy átlag bank esetében visszaállítható a jelszó, a bitcoinhoz nem tartozik olyan cég, amely jelszavakat adna meg vagy tárolna. A virtuális fizetőeszköz alkotója, Satoshi Nakamoto pont úgy alkotta meg a valutát, hogy annak megszerzését és tárolását egyetlen kormány se akadályozza vagy szabályozza.

A rendszer tehát lehetővé teszi, hogy bárki létrehozhasson egy bitcoin számlát anélkül, hogy regisztrálni kellene egy pénzügyi intézményben, vagy bármilyen személyazonosság-ellenőrzésen kéne átesni. A gond csak az, hogy a rendszer nem vette figyelembe, hogy az embereknek rossz a memóriájuk.

„Még a kifinomult befektetők sem voltak képesek bármilyen típusú privát kulcs kezelésére” – mondta Diogo Monica, az Anchorage nevű start-up társalapítója, amely segít a vállalatoknak a kriptovaluta biztonságos kezelésében.

 

Nos, szegény Thomas bármennyire is milliárdos, sajnos a pénzét nem tudja elkölteni. A New York Times szerint most biztonságba helyezte az IronKey-t, hátha később lesz olyan technológia, amivel fel lehet törni. Érdemes tehát tanulni az ilyen szerencsétlenül járt emberek példájából.

Mindig jegyezd meg a jelszavaidat, vagy legalább tudd, hová írod fel őket!

×