A lengyel gamer egér nyomában.

A perifériák iránt érdeklődők bizonyára találkoztak már a Dream Machines nevével, akik a DM1 Próval robbantak be a köztudatba. Azóta már jó pár egeret elkészítettek, amikhez sajnos nem volt szerencsénk, de most megnézzük, hogy mire is képes a család egyik legújabb tagja, az esport ready DM6 Holey.

Doboz

A kis gyártók gyakran próbálnak a kedvünkben járni különféle extrák formájában. Nos, ezúttal pár leíráson túl semmi izgalmas nem lapult a dobozban. Csupán annyit rejt az amúgy mutatósra sikeredett doboz, amit a fenti képen láttok.

Forma

A szokásos lyukacsos felülettel találkozunk ezúttal is, viszont végre valami egyedibb formatervvel ismerkedhetünk meg. Középen kicsit teltebb, a fara pedig ívesen gömbölyödik, fogásra talán a Zowie-féle EC szériára hajaz leginkább.

Méretre egyértelműen a középkategóriába sorolhatjuk, aminek megfelelően mindenki eldöntheti, hogy miként fogja, de alapvetően a palm, azaz tenyeres fogású egerek kategóriáját erősíti. Persze aki szeretné, az foghatja fingertip vagy claw fogással is, viszont számolni kell a méretekkel, amik a DM6 Holey esetén 129 x 66 x 40 mm-re rúgnak.

Maga az egér eléggé beleolvad az átlagos egerek világába. Persze tudjuk, hogy az számít, ami a burkolat alatt van, épp ezért a DM6 Holey-t egy olyan (sleeper) Volkswagen Golf 4-eshez tudnám hasonlítani, aminek külsejét a tulajdonosa meghagyta teljesen gyárira, viszont a belsejében kicserélte a motort, a coolert, kapott turbót és akár egy Lamborghinit is képes megszorongatni. Egy árva LED-del sem találkozunk, ezt az egeret tényleg azoknak tervezték, akik egy szolid darabot keresnek, jó áron.

Naívak lennénk, ha azt hinnénk a LED-ek elhagyásának köszönhetjük ezt az igencsak kellemes árcédulát, de van még egy gyengepontja a DM6 Holey-nak. Ez az anyagminőség. Sajnos ez az egér is küszködik a gyengébb minőségű lyukacsos egerek kínjaival. Az alsó részek benyomásával kapcsolhatjuk a DPI váltót, a hüvelykujjnál lévő részt megnyomva pedig az oldalsó gombokat aktiválhatjuk. Ezen túl a matt borítás is szedi az ujjlenyomatot, szóval lehet majd takarítani a későbbiek során.

Kábel, talpak

A mai trendeknek megfelelően ezúttal is ultrakönnyű parakábellel büszkélkedhet a DM6 Holey. A merevebb megoldásokhoz képest egy igazi felüdülés, viszont magán a parakábelek kategóriáján belül a középmezőnyben helyezkedik el. Ezért a szövet alatt futó kábelek felelősek.

Az alját vizsgálva pedig valahogy nem egy top egér jut elsőként eszünkbe. Ezek az ősréginek tűnő talpak viszont meglepő módon egész fürgén teszik a dolgukat. Persze a tömör teflonhoz képest van némi lemaradás, de meglepően jól siklottak az általam használt Endgame MPC Cordura 12000-as padon. Bár megjegyezném, hogy ez eleve egy extra gyors pad, szóval lassabb padok esetén akár nagyobb különbség is lehet, természetesen a tömör teflon javára.

Hardver

Korábban említettem, hogy a műanyag búra alatt bizony komoly teljesítmény lapul. A DM6 Holey-ban egy 1000 Hz-en kommunikáló PMW3360 kapott helyet, azaz a szokásos top szenzort kaptuk, amit gyakorlatilag minden valamirevaló szakértő kedvel. Nem lehet mellényúlni vele, ha csak a gyártó el nem rontja az implementálását. Nézzük!

Ezúttal is az Endgame Cordura MPC 1200-as padon mértük az egér teljesítményét. Az első akadályt gond nélkül vette. 800 DPI mellett az igencsak gyors, 6 m/s-os rántást is sikeresen lekövette. Ezek után megnéztük 1600 – 3200 – 6000 és 16 000 DPI mellett, hogyan is szerepel a jó öreg PMW3360.

Ezúttal sem történt semmi váratlan. Használjuk akár 800, akár 16 000 DPI-n, ugyanúgy gond nélkül veszi majd a nagyobb rántásokat is. Egyszerűen nem tudtuk feszegetni a szenzor határait. Mindeközben megvizsgáltuk, hogy az 1 ms-os válaszidőt, azaz az 1000 Hz-es polling rate-et is képes-e tartani. A kommunikáció során nem volt probléma.

A főgombok alatt 20 millió kattintásra hitelesített Huano Blue kapcsolókat találunk, ami elég ritka, de nem azért, mert kivételesen jó, egyszerűen a gyártók inkább a szintén kínai Omronokban bíznak. Itt egy kicsit keményebb a klikk érzet, de egyáltalán nem rossz. Persze egy 50 millióra hitelesített darabnak jobban örültünk volna, de legalább az árcédula a mi oldalunkon van.

Szoftver

A szoftver használata egyszerű, mint az egyszer egy. Nem igényel semmilyen speciális tudást, viszont minden szükséges funkciót pillanatok alatt elővarázsolhatunk. A program maga kicsi, szinte alig terheli a gépet, mindeközben az egész rendszer könnyedén átlátható.

A nekünk tetsző DPI beállítása után a gombokat is kedvünk szerint bindelhetjük a nekünk tetsző funkciókra, illetve a makrók sem maradtak ki a repertoárból. Állítható a LOD, viszont a kapcsolók delay-ét már nem állíthatjuk, ez egyedül hiányzik egy kicsit, de ezt is talán a felhasználók 1%-a használja, szóval nem nagy tragédia.

Verdikt

Nehéz egy végső véleményt mondani a Dream Machines DM6 Holey-ról, mert egyszer olyan területeken ékeskedik, ahol egyszerűen nem várná az ember, miközben olyan alapvető hiányosságai is vannak, amit nehéz elnézni neki. Egyrészt az anyagminőség elég sarkalatos pont, persze nem arról van szó, hogy ne lehetne használni az egeret, de azért nem egy top minőséget kapunk.

A kellemes forma mellett viszont a belsőben nem csalódtunk, azaz ha valakinek egy egyszerű, esportra is alkalmas gamer egérre van szüksége és nem akar sokat költeni, annak mindenképp érdemes számításba vennie a DM6 Holey-t. Nem gondolná az ember, de már 13 ezer forint alatt elhozható, ennyiért pedig a top kategóriás 3360-nal szerelték, ami a 20 ezer forint alatti ársávban elképesztő ritka. Sajnos egyetlen hazai boltban sem kapható, viszont a német Amazon házhoz hozza.

A tesztterméket köszönjük a Dream Machines-nek!

A tesztkonfiguráció

Perifériák

Összefoglalás

Top szenzor + kedvező ár? – Dream Machines DM6 Holey teszt


Szerzői értékelés

8

A DM6 Holey az árához képest kirívóan jó belsőt vonultat fel. Nem hiányzik a szoftver, sem a makrók, viszont az anyagminőség hagy némi kívánnivalót maga után. A 20 millió kattintásra hitelesített Huano kapcsolókkal egy egyedi választás a szolidabb kinézetű gamer egerek mezőnyében. Egy-két apróságon túl nincs vele semmi igazán nagy probléma, hozza a tőle elvárható szintet.

top szenzor

kellemes kapcsolók

remek árcédula

egyedi forma

ultrakönnyű

szoftver

parakábel

közepes anyagminőség

csupán 20 millió klikkre hitelesített kapcsolók

spórolós talpak

ujjlenyomatgyűjtő bevonat

Olvasói értékelés

0

×