A történelem egy darabja.

Félelmetes belegondolni, de immáron 14 év telt el az első iPhone bemutatója óta. 2007 január 9-én rántotta le Steve Jobs a leplet legújabb telefonjáról. A legújabbat pedig szó szerint kell érteni, ugyanis bár sokan nem tudják, de az Apple korábban is próbálkozott már betörni a mobilpiacra. 2005-ben indult hódító útjára a Motorola Rokr, más nevén az iTunes Phone, amit szintén Steve Jobs mutatott be a nagyközönséggel. Ám ezzel nem sikerült áttörő sikereket elérniük.

Az Apple első telefonja, az iTunes Phone

Ekkoriban már javában tombolt az MDA és PDA korszak, ám a rezisztív technológia és a lassúcska hardverek miatt nem terjedt futótűzként az okostelefon.  2007 januárjában pedig megérkezett az első iPhone, aminek új, kapacitív kijelzőjéről ódákat zengtek akkoriban. Pedig nem ez volt az első telefon, ami hátrahagyta a rezisztív képernyőt, ez az elismerés bizony az LG KE850 Prada-é. Ez volt ugyanis az első telefon, amit kapacitív kijelzővel szereltek, nem mellesleg csupán egy hónappal előzte meg az Apple sikertelefonját.

Az LG Prada / Kép: GSMArena

Ekkor még teljesen más világot étünk, a FullHD felbontást még távolról sem ismerték az akkori telefonok, de a kijelzők sem voltak olyan óriásiak. Az LG KE850 Prada például mindössze egy 3″-es kijelzővel érkezett, ami 320×480-as felbontással büszkélkedett. A menüje egy az egyben a korábbi nemokos telefonok dizájnjára hajazott, emiatt minden egy kicsit mosolyogtatón nézett ki.

A menürendszer / Kép: GSMArena

Persze az első iPhone sem volt tökéletes. Nem lehetett saját hátteret vagy csengőhangot állítani, sőt még az AppStore sem volt sehol. Ráadásul ez utóbbi slágert a hackereknek köszönhetjük, akik miután feltörték a telefont, létrehoztak egy korai alkalmazás-boltot, a Cydiát. Ez akkora ötletnek bizonyult, hogy az Apple fogta és egy az egyben lenyúlta a koncepciót.

Steve Jobs és az első iPhone

Természetesen az LG-nek is feltűntek a hasonlóságok a Prada és iPhone között, aminek hangot is adtak, viszont érdekes módon mégsem végződött perrel a történet. Ellenben a Cisco beperelte az Apple-t, ők ugyanis korábban is használták már az iPhone elnevezést.

https://leet.hu/?price=&stock=instock&s=geforce&post_type=product

×