Amikor 20 évvel ezelőtt a Microsoft megpróbálta felvásárolni a Nintendót, a japán cég igen lazán reagált. A Microsoft mint tudjuk, nem járt sikerrel.

Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha a Microsoft felvásárolja a Nintendót, még az első Xbox konzol bevezetésekor. Valószínűleg az egész videojáték-ipar máshogy alakult volna, az elmúlt 20 évre teljesen máshogy tekintenénk vissza. Nemrég kiderült, hogy a Microsoft akkoriban valóban azt tervezte, hogy megveszi a japán céget.

Igen viccesen reagált a Nintendo a Microsoft terveire.

A Bloomberg nemrég közzétett egy Xbox történetét felidéző cikket, amelyben a konzol megalkotásában résztvevők érdekes infókat osztottak meg. Kiderült, hogy a Microsoft 20 évvel ezelőtt valóban találkozott a Nintendóval, hogy tárgyaljanak annak megvásárlásáról. Kevin Bachus, korábbi vezető szerint azonban ez a találkozó nem sikerült jól.

„Steve [Ballmer, a Microsoft volt vezérigazgatója] arra kért minket, hogy találkozzunk a Nintendóval, és nézzük meg, hajlandók lennének-e eladni a céget.”

„Jól kinevettek minket.”

Képzelj el egy egész órát, amikor valaki csak nevet rajtad. Valahogy így zajlott a találkozó” – mondta Kevin.

Bob McBreen, az üzletfejlesztésért felelős vezető elárulta, hogy a Microsoft 2000 januárjában is találkozott a Nintendóval, hogy kidolgozza egy olyan közös vállalkozás részleteit, amely során az Xbox egy hardvert épít Nintendo játékok lejátszásához. Ez sem sikerült. A Microsoft úgy gondolta, a Nintendo nagyon jó a játékok fejlesztésében, de ők jobbak a hardver-fejlesztésben. Azt ígérték, jobb hardvert raknak össze a Nintendónak, mint a PlayStation.

Valóban érdemes elolvasni a Bloomberg összefoglalóját, mert érdekes dolgokat meséltek az akkori vezetők. Benne van az is, hogy a Microsoft a Konamit, az EA-t és a Square Enixet is megpróbálta akkoriban felvásárolni. Természetesen tudjuk, hogy sikertelenül.

El tudnád képzelni a Mariot Xboxon? A Zeldát Xbox 360-on? Érdekes világ lenne, talán egy alternatív univerzumban sikeresek voltak a Microsoft tervei.

Bill Gates leleplezi az első Xbox konzolt – 2001. január 6.

A Nintendo egyébként valószínűleg nem véletlenül nevette ki a Microsoft terveit. A japán cég ugyanis pontosan tudta, hogy saját hazájában mire van szüksége az embereknek. Az évek alatt rengeteg sikeres franchise és konzol létrejöttéért feleltek, melyek mindegyike az egész világon elterjedt.

Köztük az egyik legsikeresebb konzol a Nintendo Switch, melyből eddig több mint 68 millió példány fogyott világszerte. Nem beszélve arról, hogy a régi címek, mint például a Pokémon még ma is sikeres. Lehet, hogy ez nem lett volna így, ha a elfogadják a Microsoft ajánlatát.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×