Az AMD a csúcson.

Az asztali processzorok piacán jó ideje uralkodott már az Intel a Core i szériáinak köszönhetően. Noha az AMD keze is benne van a dologban, hiszen az FX processzorok lebőgése után 6 évre volt szükségük egy új architektúra összekovácsolásához. Ez idő alatt pedig az Intel gyakorlatilag szabad rablást végzett, ennek köszönhetően a fejlődés egyre kisebb léptékű volt. Ennek ellenére az árcédula folyamatosan emelkedett, amíg meg nem jelent a Ryzen.

A PassMark statisztikái szerint 2021 első negyedévében már az AMD processzorokkal szerelt gépek voltak többségben, azaz egész pontosan 50,8%-os részesedéssel bír az AMD, míg az Intel 49,2%-on áll az asztali konfigurációk piacán.

Utoljára 15 éve állt ilyen jól az AMD.

A vörös chipgyártó ugyanis 2006 első negyedévében tudott az Intel fölé kerekedni, mindössze egyetlen negyedév erejéig, amikor is az Intel ismételten visszavette a vezetést a Core 2 Quad vs. AMD Phenom időszakában. Ezt követően pedig az Intel végig elsöprő többségben dominálta a piacot. A Ryzenek megjelenésével viszont komoly lépéselőnyre tett szert az AMD, jelenleg az Intel próbál válaszolni a Zen 3-ra, egyelőre kevesebb sikerrel.

Mindezek ellenére összességében továbbra is az Intel áll a processzorgyártók képzeletbeli trónjának székében, ugyanis a laptop és szerverpiacon elképesztő fölénnyel rendelkeznek. A laptopok piacán 83,2%-os részesedéssel bírnak, míg a szerverszektor 98,8%-át ők szolgálják ki.

×