Egy barátságos útitárs Svédországból.

Ezúttal egy profi esport csapat saját márkás termékét vettük górcső alá. Történetesen a Fnatic-féle Streak65 Ultrát néztük meg közelebbről, ami több ízben is meglepett. Egy elképesztő aranyos, 65%-os billentyűzetről van szó, amit a készítők különleges kapcsolókkal szereltek.

Doboz

Nos, ezúttal a leírásokon túl sajnos semmilyen hozzáadott extrával nem találkoztunk. Kapunk egy Type-C kábelt, amivel csatlakoztathatjuk a billentyűzetet a géphez, de mindössze ennyi a doboz tartalma. Ezúttal nem kényeztettek.

Külső

A Stream65 egy igazi kis fenevad. Olyan kicsi, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni, mellette viszont a teljesítménye sem hagy kívánnivalót maga után. Egyszerűen jó rajta gépelni, ami azért furcsa, mert nincs szó semmiféle felsőkategóriás kupakszett, viszont a kapcsolók annyira jól el lettek találva, hogy ez sem zavaró tényező.

Jól látszik, hogy a tervezés során abszolút a játékokhoz hangolták a svédek. A 65%-os kiosztásnak köszönhetően tényleg a játékhoz legszükségesebb billentyűket találjuk meg, de szerencsére a nyilak sem maradtak le a repertoárból, ezeket a jobb alsó sarokban találjuk. Nem tudom, hogy én vagyok-e egyedül, aki a versenyzős játékoknál csak a nyilakkal érzi igazán a vezetést, épp ezért ezt is kipipálhatjuk!

A kompaktabb billentyűzetekhez hasonlóan itt is kapunk egy FN billentyűt, amivel a másodlagos parancsokat aktiválhatjuk. Ezeket a billentyűzet oldalára festve találjuk meg. Egyetlen zavaró tényező az a nulla/ESC billentyű, ami egy és ugyanazon a helyen található. Ennek megfelelően az elején elég sokszor előfordult, hogy 0-t akartam írni, de helyette csak az ESC-et nyomogattam, mint valami csökkentett értelmi képességű.

Szerencsére szabadon átbindelhetők a gombok, így ha nem tudjuk megszokni, szimplán átállítjuk a szoftverben.

Anyaghasználat

A hivatalos dokumentációban elég kecsegtető a Streak65, viszont a leírtakkal ellentétben nem láttam egy csöppnyi alumíniumot sem a házban, bár ez valószínűleg csak a váz alapjaiban lelhető fel. Ellenben az egész billentyűzet műanyag, ráadásul nem is a top kategóriából, bár azért az árcédula sem túl tolakodó: a 120 euró nem a világ összes pénze.

A kupakok egyszerű ABS műanyagból készültek, viszont a felső részét kellemes, puha borítás fedi, aminek köszönhetően nem érződik olcsónak maga az egész. Körülötte műanyag vázat találunk, ami elképesztő könnyedre sikeredett.

Mindössze 420 grammot nyom az egész, ami nagyjából a fele a hasonló kaliberű 65%-os társainak, egy teljes kiosztású billentyűzet pedig nagyjából négyszer ilyen nehéz. Na mindezek ellenére nem érződik egy törékeny valaminek a Streak65.

Kábel, hátlap

A hátoldalon csúszásgátló-szerű műanyag felületet találunk, aminek nincs semmi komoly szerepe, hiszen a stabilitásról a gumitalpak gondoskodnak, viszont cserébe borzasztó menőn néz ki. Már ha ez számít valamit. Tovább haladva találunk még két oldalirányba kihajtható támaszt, ami kellően masszív.

A Type-C – USB csatlakozóval rendelkező kábel kissé merev, viszont elég strapabírónak ígérkezik. Gumírozott és hosszú, viszont a Type-C csatlakozónak hála bármilyen saját kábellel pótolhatjuk, most e sorok után hirtelen ki is cseréltem a kábelt a telefonom töltőkábelére. Hibátlanul vette az akadályt, elvégre csupán egy kábelről beszélünk.

Teljesítmény, használat

Na ez az a pillanat, hogy a Streak65 igazán nagyot domborít. Először is a burkolat alatt a FNATIC SPEED nevű kapcsolókat találjuk, ami egy Cherry MX Silent Red vetélytárs, viszont a Fnatic magasabbra tette a lécet, mint a szebb napokat is megélt német konkurense.

Egyrészt 1 mm-től már érzékeli a gombok lenyomását, a teljes út pedig 3,2 mm-nél végződik. Ez azt jelenti, hogy borzasztó rövid úton érzékel a kapcsoló. A kialakítása lineáris, az egyszerű piros kapcsolókhoz hasonlóan, viszont a rövidebb útnak köszönhetően sokkal fluidabb mind a játék, mind a gépelési élmény.

Azt mondtam már, hogy elképesztő halk? Gyakorlatilag a piac egyik legcsendesebb kapcsolóiról beszélünk.

Ezen felül maguk a kapcsolók 35%-kal kisebbek a hagyományos kapcsolókhoz képest, ennek köszönhető, hogy ilyen apró maga a billentyűzet. Ennek köszönhetően csuklótámasz nélkül is egész kényelmes rajta gépelni, de ez nem azt jelenti, hogy jobb vagy ugyanolyan jó, mintha egy csuklótámasz is mellékelve lenne.

 

Szoftver

Nos, a szoftveres rész nincs túlgondolva. Végtelenül egyszerűen megtalálható minden beállítás. Kapunk makrókat, egyedileg beállítható színkonfigurációkat. Beállíthatjuk a fényerőt, átbindelhetünk minden gombot a tetszésünk szerint.

Az RGB-s világítás természetesen kikapcsolható, viszont egyelőre hiányzik még belőle a teljes testreszabás, azaz gombonként még nem állíthatjuk egyénileg a színeket, de ez a későbbiekben módosulhat még, ugyanis a szoftver még béta állapotában van.

Verdikt

Összességében kicsit vegyes a kép a Fnatic Streak65 esetén. Ez egy egyszerű, plug&play billentyűzet, aminek segítségével bármikor játszhatunk egy jót, a piacon lévő legjobb kapcsolók egyikével szerelték, ami nem mellesleg 50 millió leütést bír. Borzasztó könnyű, talán a legjobban hordozható mechanikus billentyűzetek egyike és még a szoftverről sem feledkeztek el. Másrészt viszont a kupakok és a ház nem sikerült túl erősre. Az árcédula pedig 120 euróra rúg, ami a jelenlegi rekord közeli euróárfolyamnak köszönhetően 46 ezer forint. De a jót mindig is meg kellett fizetni.

Galéria

Összefoglalás

Extra halk svéd esport billentyűzet – Fnatic Streak65 teszt


Szerzői értékelés

8

A Fnatic Streak65 az egyik legkompaktabb gamer billentyűzet, amivel valaha találkoztunk. Elképesztő könnyű, mégis a kapcsolóinak hála elképesztő élmény a játék vele. Plug&play, azaz bárhol használható. Az UK kiosztásnak hála az í sem hiányzik a repertoárból, így a gépelés és a munka is öröm vele. Egyedül a kupakok minőségére figyelhettek volna jobban, ettől eltekintve a Streak65 egy remek billentyűzet.

Ultra gyors Fnatic SPEED kapcsolók

elképesztő halk

élmény a használata

beépített memória

kompakt

lecsatlakoztatható kábel

könnyen kezelhető szoftver

a kupakok lehetnének jobb minőségűek

kicsit borsos ár (jelenleg)

nulla extra a dobozban

Olvasói értékelés

0

×