A harc továbbra is folytatódik a processzorpiacon.

Az Intel részvényesei nem örülhettek az utóbbi időben, az AMD ugyanis masszívan odapirított a kék óriásnak, akiknek nem volt válaszuk a Ryzen 5000-es szériára, egészen mostanáig.

Hamarosan ugyanis érkezik az Intel 11. generációja, a Rocket Lake platform.

Az előzetes szivárgások szerint az Intel teljesen új dizájnt alkalmazott ezúttal, azaz végre szakítottak a Skylake alapú felépítéssel. A legfrissebb szivárgások szerint pedig kétszámjegyű IPC növekedésre számíthatunk, azaz az egyszálas teljesítményfölény ismét a kékeknél lehet.

Az Intel Core i9-11900K ugyanis a 695,4 pontot gyűjtött össze a CPU-Z egyszálas benchmarkjában, amivel azonnal a lista elején találhatjuk. Összehasonlításképp, egyszálas teljesítményben a Core i9-10900K-ra 19%-ot vert, és az AMD Ryzen 9 5950X-re is sikerült egy szerényebb 3%-ot rápirítania. Ez az előny persze kizárólag egyszálas teljesítményben áll fenn, amennyiben több szálra kerül a hangsúly, úgy már teljesen más a helyzet, a teszt szerint még az elődje is jobb teljesítményt mutat fel.

Ez visszavezethető a Rocket Lake platform kialakítására, ami a Cypress Cove dizájnon alapul, ahol is vegyesen találhatóak meg az úgynevezett „nagyobb” és „kisebb” teljesítményű magok, amelyekkel állítólag jobban ki lehet majd használni a hardver adta lehetőségeket. Nos, ez a többszálas teljesítményben egyelőre nem igazán mutatkozott még meg.

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×