Egy újabb vonzó olcsó gamer egér.

A HK Gaming már nem cseng teljesen ismeretlenül azok előtt, akik olvasták korábbi tesztjeinket. A nagyra törő hongkongi gyártó még nincs olyan régóta a szakmában, ennek ellenére sorra hozzák ki az újabbnál-újabb termékeiket, idáig pedig nem kellett csalódnunk bennük egyetlen alkalommal sem. Ezúttal egy izgalmas külsejű, ultra könnyű gamer egeret néztünk meg közelebbről, a Mira-M személyében.

Doboz

Igen, ez az a rész, ahol hálát adunk az Istennek, hogy egy feltörekvő gyártóval van dolgunk. A dobozban maga a Kánaán tárul a szemünk elé. A szokásos leírások mellett ezúttal kapunk extra tömör teflon talpakat, illetve egy külön felragasztható skint, amivel jobb fogást biztosíthatunk az egérnek. Illetve két további extra talp is bekerült a repertoárba, de ezekről majd később.

Forma

Egyszerűen borzasztó ismerős maga az egész felépítés. Ezt már láthattuk korábban, szinte egy az egyben a G-Wolves Hatira hajaz, ami nem véletlen. A két gyártó ugyanis egy jó ideig partnerként működött együtt, ám egy ponton elváltak útjaik, a G-Wolves, vagyis a névváltás óta G-Sevlow vitte tovább a Hatikat, a HK Gaming pedig előrukkolt a Mirával, ami viszont hozott némi változást.

Méretügyileg 124x54x39,5 mm-es magaslatokkal számolhatunk, azaz semmi kirívó nincs benne. Mármint méret szempontjából. Egy teljesen általános méretről beszélünk, a fogása pedig teljesen univerzális. Egyszerűen egy jó, kényelmes egér, amit főként átlagos kezű, illetve az átlagostól valamivel kisebb kezű felhasználóknak javasolnék elsődlegesen. Egy Cooler Master MM711 vagy Glorious Model O után is kényelmes a használata. A dizájn az már más kérdés, szerintem zseniális ez a kék fantom névre hallgató darab, de a környezetemben mindenki hasonló pozitivitással nyilatkozott róla.

Nem túl feltűnő, de mégis megragadja az ember fantáziáját.

Az anyagminőség az elképesztő magas szinten jár, egyszerűen élmény hozzányúlni a matt, kezelt felülethez. Egyetlen gond volt vele, még pedig az összeszerelés minősége. Egyrészt az alját benyomva kattinthatunk, de ez annyira nem is vészes, inkább csak kellemetlen, ha valaki rámutat. Viszont az oldalát megfogva minimális nyöszörgést tapasztaltunk. Van aki észre sem veszi, de én a falnak másztam tőle.

Kábel, talpak

Na itt lehet szépíteni, a Mira M pedig ezt meg is teszi. A kábel ultrakönnyű, csakúgy mint a Hatinál, de mégis egy másik szintet képvisel. Egy fokkal felette van, ez gyakorlatilag a legjobb, leglazább kábel, amivel valaha találkoztam gyári egéren. Még az utángyártott parakábeleket is megszégyenítő minőséget kapunk, mindenféle túlzás nélkül.

A doboznál már említettem az extra-extra talpakat, amikkel valójában a talpak közti űrt tölthetjük be. Alapvetően ezekre nincs szükség, mert simán el lehet egerészni a négy teflon talppal is, viszont aki szeretne egy kicsit stabilabb mozgást, az felrakhatja, cserébe egy minimálisan lassabb lesz az egér, köszönhetően a megnövekedett súrlódási pontoknak, viszont szerintem megéri.

Na és ez az a pont, ahol kimagaslik a Mira M, a Hati felé. Mind talpakban, mind kábelben a Mira felé dől a mérleg.

Hardver

A Mira-M-ben egy PMW3360 kapott helyet, azaz ezúttal is egy top szenzorral van dolgunk, sőt mondhatjuk hogy a legjobb szenzorral van dolgunk, ami akár 12 000 DPI-n is használható. Megnéztük a tesztpadon, mit is tud.

Az első mérést ezúttal is 800 DPI-n végeztük, itt egy 5 m/s-os rántást sikerült eszközölni, ami egyáltalán nem rossz eredmény. A szenzor pontosan tette a dolgát, nem volt semmiféle anomália. Az 1000 Hz-es polling rate-et, illetve az ezzel együtt járó 1 ms-os válaszidőt is hibátlanul teljesítette. Ezek után megnéztük 800-1600-3200-6000-12000 és 16 000 DPI mellett is. Nem elírás, a hivatalos dokumentáció ellentétben a szoftver ugyanis engedte 16 000 DPI-n is futni a hardvert.

A PMW3360 ezúttal sem okozott csalódást. A HK Gaming hiba nélkül integrálta a szenzort. Sőt, egy ponton igazából kíváncsi is lettem, hogy most én vagyok ilyen robot-szerű, hogy szinte minden alkalommal 5 m/s-os rántásra állt a kezem, vagy valami más turpisság van a dologban. Ennek örömére mértem egy újabb 800 DPI-os eredményt, ahol már az 1,2 méter széles Endgame Cordura pad teljes szélességét igyekeztem bevetni. Itt már a 7 m/s-os gyorsulás elérése sem volt probléma, szóval a szenzort nyugodtan kipipálhatjuk, ugyanis ember nem fog ekkorát rántani egy L-es padon, az fix.

A főkapcsolók alatt ezúttal nem a szokásos 20 millióra hitelesített kínai Omronokat találjuk. A márka maradt, azaz a klikk érzet továbbra is remek, legalábbis annak aki szereti a puha kapcsolókat, viszont immáron 50 millió kattintásra hitelesített mikrokapcsolókat kapunk, aminek köszönhetően maga az egér is sokkal tovább szuperálhat.

Szoftver

A kínaiak gyakorlatilag futószalagon gyártják a fentebb látható szoftvert. Már 131. alkalommal őszintén szólva nem tudok túl sok újat elmondani róla: gyakorlatilag mindent tud, amit egy alap szoftvernek tudnia kell, sőt még a mikrokapcsolók válaszidejét is személyre szabhatjuk. Kapunk makrókat, egyszerűen beállítható a DPI tartomány és a LOD, azaz az érzékelés magassága is testreszabható.

A szoftvertől senki sem fog hátast dobni, de legalább van és ez nagy szó. Két probléma van vele, amit minden tulaj maga orvosolhat. Először is, az egérmutatás pontosság javítását valamiért automatikusan bekapcsolja, illetve a polling rate is 500 Hz-en ketyeg gyárilag. 2 kattintás és ezeken változtathatunk, szóval nincs minden veszve.

Verdikt

Nem könnyű összefoglalni a Mira M-et. Egyrészt megkapjuk a G-Wolves Hatit, feltuningolva, (majdnem) minden hibáját kijavítva és még a pénztárnál is kevesebbet kell otthagynunk. A külseje egyszerűen gyönyörű, a forma szerethető, a doboz tele van minden földi jóval és magára a hardverre sem lehet panasz. A súlya is mondhatni pehely, a maga 63 gramjával, még úgy is, hogy láttunk már ennél könnyebb darabot.

Mindemellett kapunk szoftvert is, ami nem tökéletes, ami viszont nem hagy nyugodni, az a kissé nyöszörgő oldallap, ami miatt kétségek között őrlődök. Könnyen lehet, hogy csak a mi példányunk nem volt tökéletes, de akit a hasonlók zarnak, az válasszon más egeret, ezt kivéve gyakorlatilag mindenhol jól teljesített a Mira M. A cikk írásának pillanatában 49,99 dollárért kínálják, ami a német Amazonon már 55 euróra, azaz nagyjából 20 ezer forintra rúg, mire hozzánk ér a csomag. Ennyiért pedig akad számos vetélytárs, ennek ellenére megértjük azt, aki a Mira M mellett teszi le a voksát.

A tesztkonfiguráció

Perifériák

Köszönjük a tesztterméket a HK Gamingnek!

Összefoglalás

Full extrás gamer egér, szexi dizájnnal – HK Gaming Mira-M teszt


Szerzői értékelés

8

A HK Gaming ismét egy remek egeret tett le az asztalra, amivel a G-Wolves-ra tudtak licitálni. Minőségi kivitelezés, top szenzor, jó kapcsolók, teflon talp, könnyített dizájn, ráadás szoftver. Csak az a fránya összeszerelési minőség. Az árához képest viszont így is remek vételnek bizonyult a Mira M, hiszen mindent tud, amit egy profi esport egérnek tudnia kell, sőt...

top szenzor

50 millió klikkre hitelesített Omron mikrokapcsolók

elsőosztályú parakábel

minőségi, tömör teflontalpak

jól sikerült dizájn

(kikapcsolható) RGB világítás

szoftver

könnyített

rengeteg extra a dobozban

nyöszörgő (bal) oldal

összeszerelés minősége lehetne jobb

Olvasói értékelés

0

×