Kellemetlen éven vagyunk túl, ám szerencsére volt bőven olyan konzoljáték, ami feledtette velünk a kényelmetlen pillanatokat.

Az ünnepek alatt nem számít, hogy iskolába járunk-e, vagy már a nagybetűs életet éljük, jó eséllyel van némi szusszanásnyi időnk magunkra. Ekkor nincs is jobb egy laza játéknál. Pár óra magunkban, vagy a barátainkkal csodákra lehet képes, s szerencsére bőven van is miből válogatni idén.

Sajnos 2020 nem tekinthető tipikusan annak az évnek, amikor van esélyünk belefulladni a nagycsoportos programokba, a szabadtéri eseményekbe, vagy éppen a zenei fesztiválokba. A koronavírus sok mindent átírt, s valószínűleg ha sikerül is legyűrjük, maradandó nyomot hagy maga után. A videojáték ipar szerencsére könnyedén át tudta vészelni a világszerte élesedő karanténhelyzeteket. Egyedül a világjárvány elszaporodása sokkolta meg kicsit a piacot, ami akkor állt vissza a rendes kerékvágásba, amikor a kiadók és a fejlesztőcsapatok megszokták a munkát az otthoni környezetből.

Koronavírus ide vagy oda, a Sony és a Microsoft így is rekordszámokat hozva indította útjának az új konzolgenerációt, a Nintendo pedig töretlenül folytatta a Switch nagyszámú értékesítését. Ha tehát a piacot nézzük, sokan nem gondolnának arra, hogy vannak olyan iparágak, amik döcögnek idén.

Mivel közel korlátlan időnk volt, idén bőven fordítottunk időt a videojátékokra. Ezek között is jómagam inkább a konzolokra koncentráltam, így úgy döntöttem, hogy az év végéhez közeledve, írok egy szűkített listát arról, hogy melyek voltak azok a konzoljátékok idén, amik tényleg megérték a pénzüket és a rájuk fordított időt. Egy-kettő biztosan nem lesz nagy meglepetés, pláne azért sem, mert kevés igazán kiemelkedő konzolexkluzív cím jelent meg idén. Ám annyi szerencsére landolt a „boltok polcain”, hogy egy ötös listát össze tudjunk állítani.

The Last of Us Part II

Kép forrása: twistedvoxel.com

Gondolom nem lepődik meg túl sok olvasó a The Last of Us Part II láttán. A Sony igazán nagyot ment a nyáron, két exkluzív címet is piacra dobott. Ezek közül az egyik Ellie és Joel régi kalandjának folytatása, ami még mindig egy igencsak durva, posztapokaliptikus világba kalauzol el bennünket.

Aki játszott vele, az tudja, hogy miért található a listánkon, aki pedig nem, az ha teheti, akkor pótolja. A The Game Awards gálán szinte mindent megnyert, amit csak lehetett, többek között 2020 legjobb játékának is választották.

Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima_20200630203657

Ez a másik PlayStation exkluzív, amivel elkényeztetett minket a nyáron a Sony. Ha kedveled a keleti kultúrát, akkor kötelező ráfeküdni a Ghost of Tsushimára.

A történet véleményem szerint lehengerlő, a karakterek érdekesek, a játékmenet pedig kiválóan tükrözi a kort. Szinte olyan, mintha egy filmet nézne az ember. Egyértelműen az év egyik legjobb játéka.

Hyrule Warriors: Age of Calamity

Kép forrása: Nintendo

Egy váratlan, őszi bejelentés után november 20-án megjelent Nintendo Switch-re a Hyrule Warriors: Age of Calamity. A Dynasty Warriors és a The Legend of Zelda játékok ötvözetéről beszélünk, ami hivatalos előzményének számít a nagy sikerű Breath of the Wildnak. Jelenleg éppen készül a BotW második része, a szomjunk oltására pedig tökéletes lehet az Age of Calamity. Szerencsére folyamatos kapcsolatban állt a két fejlesztőcsapat, így a karaktermodellek egytől egyig a Breath of the Wildot idézik. A gigantikus csatajelenteket pedig pont azt nyújtják, amit a BotW nem tudott. Együtt a kettő tökéletes kombináció az ünnepekre.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Kép forrása: Nintendo

Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy a Xenoblade Chronicles kap egy átdolgozást és megjelenik Switch-re is. Az új textúrák gyönyörűek lettek, valamint egy bónusz utótörténetet is belerámoltak a Definitive Editionbe, ami plusz pont a fejlesztőknek. A Xenoblade Chronicles a valaha készült egyik legjobb RPG, ami most Switch-en szebb és jobb, na meg nagyobb, mint valaha. Holott normál módozaton az első végigjátszás is bőven 100 óra fölé tud kerekedni.

Animal Crossing: New Horizons

Kép forrása: Nintendo

Az eddig felsorolt játékokban az akció kulcsszerepet kapott, a lista utolsó szereplője viszont pont az ellenkezőjét nyújtja. Itt nem kaptunk adrenalin fröccsöt, szimplán csak megnyugvást egy nehéz, s kaotikus munkanap után. Az új Animal Crossing mindent tud, amire szükségünk lehet lazítás gyanánt. Aranyos karakterek, egyszerű játékmenet, stílusos grafika és szívmelengető zenék. Ráadásul mindig az adott évszakhoz és időszakhoz idomul a játék, így a szavatossága is őrületesen nagy.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×