Igen furcsa dolog hangzott el nemrég egy japán apuka szájából. Szerinte a GTA nagyon jó játék három éves gyermeke számára.

Mára már elmúltak az idők, amikor a videojátékok kifejezetten gyerekeknek készültek. Régen úgy gondolták, hogy a játék, beleértve a videojátékokat is, gyerekeknek való mulatság. Most pedig már olyan kort élünk, amikor a leginkább felnőtteknek készítenek játékokat, egyre összetettebb elemekkel és komolyabb témákkal. A játékok ettől függetlenül hamar vonzóak lesznek a gyerekek számára. A 7 éves unokaöcsémnek például karácsonykor el kellett vinnem a PS4-et. A Resident Evil 7-tel akart játszani, amit persze nem hagytunk.

Igen nagy ebben tehát a szülők felelőssége, hogy milyen játékot engednek meg, különösen a picik számára. Egy japán apuka most úgy gondolja: megtalálta a tökéleteset játék hároméves kislánya számára.

Ez nem más, mint a Grand Theft Auto.

Természetesen ez elég megdöbbentő választás. Bár az apuka barátja a Twitteren nem írta meg, hogy melyik epizódról van szó, nagyjából mindegyik a gyilkolásról, bűnözésről, lopásról szól. Persze van ott még prostitúció, illegális drogok, rengeteg erőszak és súlyos testi sértés.

Amikor egy barátom azt mondta nekem: „a hároméves kislányom a GTA-val játszik”, őrültnek gondoltam. De aztán elmagyarázta: „soha nem lop autót, és a kereszteződésekben megvárja, amíg zöldre vált a fény, akárcsak a való életben. A helikopterekkel békésen szemlélődik és vonattal utazik”írta a Twitteren az apuka barátja.

Szerinte tehát ez egy jó játék, mely segíti az oktatást. Persze ezt a játékot hihetetlenül nehéz úgy játszani, hogy ne csináljunk valami rosszat, akár véletlenül is. A békés GTA-zás pillanatok alatt vérfürdőre torkollhat, így sokan nem értenek egyet a dologgal. Az apa viszont állítólag cheat kódokkal óvja a lányát, hogy az NPC-k ne támadjanak rá, illetve figyeli, hogy ne menjen olyan helyre, ahová nem kéne. Például a didibárba.

Bármennyire is furcsa tehát, egyesek számára a GTA jó játék lehet, legalábbis addig, míg a szülő felügyeli a játékmenetet. Nem kell mindig a cuki Super Mario vagy a Pokémon. Vagy nem?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

A képek csupán illusztrációk.

×