Hirtelen meggondolták magukat.

Félreértés volt az egész, állítja a Twitch, miután tegnap egy stream keretei között Sara Clemens, a Twitch operatív vezetője beszámolt arról, hogy hamarosan tiltani fogják a simp és szűz szavakat.

“Hamarosan a szabályzatban is tiltjuk majd az olyan szavak használatát, mint a “simp” vagy a szűz (virgin), ezek miatt ugyanis a felhasználók kellemetlenül érezhetik magukat” – fogalmazott

Ezek után hamar elszabadult a pokol tüze, ugyanis mind a felhasználók, mind pedig a nevesebb streamerek egy emberként álltak ki a Twitch legújabb eszement döntése ellen. Mind a fórumokon, a közösségi médiában, mind pedig a streamekben rengetegen foglalkoztak a témával, aminek köszönhetően a Twitch kénytelen volt tisztázni a félreértéseket.

A cég állítása szerint nem arról van szó, hogy teljesen betiltanák a szót, hanem úgy szeretnék becsempészni a szabályzatba, hogy csak abban az esetben járhasson értük büntetés, ha egy felhasználó kellemetlenül érzi magát miatta. A lila óriás célja, hogy minél lentebb szorítsák a gyűlölködést.

Ez persze felveti a kérdést, hogy mi számít gyűlölködésnek? Már rég nem a szólásszabadság a tét, hanem inkább az amúgy az Amerikában manapság egyre felkapottabb, úgynevezett „safe space” fenntartása. Ez ezúttal egy olyan képletes helyet jelent, ahol az embernek nem kell semmilyen esetlegesen bántó élménnyel vagy véleménnyel találkoznia.

Asmongold továbbra is vitatja az új szabályt

A visszatáncolás ellenére a platform egyik legnagyobb streamere, Asmongold továbbra sem ért egyet az új irányelvvel. A streamer szerint ugyanis ezzel kaput nyitnak a kettős mérce előtt. Szerinte a szabályzatban érthetően és világosan kellene fogalmazni és nagy ívben kerülni az ehhez hasonló „szürke zónákat”. Elvégre ilyen alapon a világ összes félreérthető szavát beleírthatnák a szabályzatba, aztán mindenki jelentgethetné a másikat kedve szerint.

×