Úton az új platform.

Manapság már javában túl vagyunk az új generációs videókártyák megjelenésén, sőt a processzorok is egyre több magot kínálnak egyre jobb árakon, miközben ugyanazt a DDR4-es szabványt használjuk már évek óta. Ez viszont jövőre módosul, ugyanis végre elkezdhetnek szállingózni az új, DDR5-ös memóriamodulok, immáron a végfelhasználói piacokon is.

A nagy múltú TeamGroup tervezi, hogy kezdetben egy szimpla 4800 MHz-en ketyegő 16 GB-os DDR5 memóriát dobjanak piacra, ami újdonság is meg nem is. Újdonság, mert az új szabványra épül, miközben az órajelei viszont nem túl mesések, tekintve hogy a Corsair például 5000 MHz-es memóriamodulokat is kínál, bár igencsak boros áron, 1000 dollár környékén (~289 ezer forint).

A kedvezőbb árfekvést kínáló memóriamodulok 1,1 V-os feszültség mellett üzemelnek ellenben az 1,2 V mellet funkcionáló DDR4-gyel,  ami 10%-os fogyasztáscsökkentést is jelent egyúttal. A másik nagy újdonság a szervereknél jól ismert ECC, az az Error Correction Code, ami a RAM magjában található, ami jelentősen növelheti a rendszer stabilitását.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mely új processzorok fogják támogatni a DDR5-öt, de a hamarosan érkező 11. generációs Intel Rocket Lake például biztosan nem tartozik ezek közé. Talán az AMD ZEN4-ben bízhatunk, ami az óvatosabb becslések szerint 2022-ben fog megérkezni.

Korábban történt:

Végre itt a DDR5! – 87%-kal gyorsabb elődjénél

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×