Az év egere személyesen?

Az Xtrfy M42 csupán nemrég debütált, de már most rengetegen felfigyeltek a svéd gyártó új egerére. Mindez nem véletlen, ugyanis az Xtrfy csapata egy teljesen egyedi, moduláris és egyben moddolható egeret készített az M42 személyében. Ez azt jelenti, hogy akár az otthonunkban, mi magunk is készíthetünk teljesen egyedi hátlapot, ami módosíthatja az egér formáját, ezzel pedig kedvünk szerint szórakozhatunk.

A Leet.hu is bekerült az első körös tesztkörbe, ahol az első legyártott Xtfy M42 példányok egyikét tekinthettük meg. Ez alkalomból az Xtrfy mellékelt egy barátságos üdvözlőlevelet, ami meglehetősen szokatlan a gyártóktól. Az egér történetéről annyit kell tudni, hogy a 2019-ben M4 Projekt kiteljesedése, ha úgy tetszik felsőbb szintekre vitele volt a cél, amit az M42 egyedi, mégis strapabíró vázában közelről is megfigyelhetünk. Minőségi szenzor, kedvező, 20 970 forinttól elérhető, ráadásul 4 színben is kapható. Nézzük, mit tud felmutatni ennyi pénzért?

Doboz

Végre egy igazi meglepetéscsomag! Az árához képest itt nem csupán az egeret vagy netán egy plusz matricát kapunk. Van itt minden, de tényleg: matrica, csúszós, tömör extra teflon talpak, egy köszönetnyilvánító levél és két Xtrfy-os billentyűzet kupak GG és Xtrfy feliratokkal. Majdnem elfelejtettem, hogy kapunk egy extra hátlapot is, amit otthon, bármikor pillanatok alatt kicserélhetünk.

Forma

Mit is mondhatnék? Amorf? Alapesetben két különféle forma közül választhatunk, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az Xtrfy oldaláról letölthetjük a 3D modelleket, amik segítségével olyan hátlapot tervezünk magunknak, amilyet csak szeretnénk. Csak a képzeletünk szab határt egy 3D nyomtató híján, persze a XXI. században online rendelve házhoz hozzák párszáz forintért bizonyos szolgáltatások, ezért is egyedi az M42.

A gyári formák / Kép: Xtrfy

Az egér 118*63*38-as méretekben merül ki teljesen, de a fentebbi ábra szerint láthatjuk a méretbeli különbségeket. A claw/fingertip, illetve kisebb kezűeknek palmra is alkalmas hátlapot kapunk, emellett a másik kivitel inkább a tenyeres, azaz palm fogásra teszi alkalmassá az egeret.

A forma egyébként remek, szerintem mindenki megtalálja a két variáns közül a neki megfelelőt. Amennyiben meg mégsem lenne tökéletes, lehet sajátot tervezni, akár más színnel. Színek, apropó, alapesetben a feketén és fehéren túl pink és „retro” színekben is kapható a kicsike. Ezek között van némi árbéli eltérés, de szerintem a színesek megérik a felárat, egyszerűen jó ránézni a kicsikére.

Modding

Amit az M42 ígér, azt meg is tart, mármint ami a modularitást illeti. Egyszerűen alulról kell kipattintatni a tökéletesen passzoló hátlapot, amit aztán pillanatok alatt cserélhetünk. Ez már csak azért is jó dolog, mert így beukkanthatunk az egér belsejébe. Látjuk a kapcsolókat, a fényeket, kábeleket, gyakorlatilag mindent. Épp ezért a szétszedése is egyszerűbb,

másrészt a takarítás során is jól jöhet, hiszen így nem kell sűrített levegőt bevetni. Egy szó van rá: zseni.

 

Már előre várom, hogy 2021-ben milyen hasonló kialakítással rukkolnak elő a konkurensek, ez ugyanis könnyen lehet a jövő év meghatározó újítása. Egyszerű és nagyszerű. Imádtam.

Kábel, talpak

Sorban haladva, a kábel az M4-ről már jól ismert pehelykönnyű Xtrfy EZcord. Nem azt mondom, hogy ez a valaha készült legrugalmasabb parakábel, de ott van a top 5-ben, de még top 3-ban is talán, a gyári modellekről beszélve természetesen.  Könnyű, nem érződik használat közben. A wireless innen már csak egy lépés, sőt nem is hiányzik igazán. Ki akarja pár naponta tölteni az egerét, nem?

Talpak tekintetében viszont már abszolút top minőségről beszélhetünk. Ráadásképp a csomagban kapunk egy extra készletet, amennyiben lejárnánk a gyártó szerint 500 km-t bíró talpakat. Ez nem fog összejönni egyhamar, itt pedig akár évekről beszélünk. Mindezt ingyen és bérmentve. A tömör PTFE teflon úgy csúszik, mint az álom, főleg egy speed padon tud csodát művelni. Mintha csak jégkorcsolyázna  az ember, de lassabb, control padokon is épp oly élvezetes a használata.

 

A kábel ugyanakkor nem cserélhető, ha csak neki nem esünk az egér szétkapásának, egyszóval ez (még) nem moduláris. Egy USB-C kábelnek örülnénk azért a jövőben, nem hiszem hogy jelentősen megdobná a költségvetést. Ott aztán egy kábelhiba esetén két másodperc alatt kapnánk segítségül akár telefonunk töltőjét, de a 20 ezer forintos árcédula mellé ezt szerintem nem róhatjuk fel neki.

Anyaghasználat

A moddolhatóságon túl a másik nagy előrelépés, amiről érdemes szót ejteni. Az M4-hez képest az M42 háza sokkal inkább „egyben van”, azaz nem tudunk alulról kattintani a DPI váltóval, nem recseg-ropog. Ilyennek képzel el az ember egy prémium egeret. Azt hiszem a fehér, matt változatot nyugodt szívvel nevezhetjük top1 minőségűnek. A matt bevonatnak hála az izzadósabb kezűeknek sem kell aggódni. Élmény hozzáérni a felületéhez. Olyan ez, mint amikor beül az ember egy prémium autóba. Nincs is igazán szüksége ezekre a részletekre, de mégis jobb érzetet ad, ha bárhová néz minőségi kezelőszervek veszik körül. Valami ilyesmi érzés az M42-t megfogni.

A főgombok alatt pedig 20 millió kattintásra hitelesített kínai Omronok tesznek szolgálatot. Ezek klikkérzete nagyjából közepes, nem túl puha, pont ideális véleményem szerint. Minimális post travel van, de annyira minimális, hogy ez az emberek 95%-ának soha nem tűnne fel. Egyedül a 20 milliós kattintásszám miatt húzhatjuk a szájunkat, ami lehetne 50, 70,80, de akár 100 millió klikk is. Ha egy G-Wolves-nak megy….

Az oldalgombok esetén picit keményebb Huano kapcsolókat kapunk. Teszik a dolgukat, nincs velük probléma.

Hardver

A lyukacsos, kiszedhető borításnak hála hamar csekkolhatjuk a hardverek típusát. Egy PMW3389 teljesít ezúttal is szolgálatot, ami a legjobb szenzorok egyike a mai napig. Az 1000 Hz-es , azaz 1 ms-os válaszidő is pipa. Na nézzük sikerül-e kellemetlen helyzetbe hozni.

Sajnos vagy sem, az Xtrfy továbbra is az esportolók által hőn szeretett plug&play vonalra feküdt rá. Ennek megfelelően nincs szoftver, ha csak a firmwarefrissítőt nem vesszük ide, de alapvetően mindent állíthatunk az egér gyári beállításainak segítségével. Vagyis, majdnem mindent.

A 800 DPI-s teszten sikeresen teljesített. A már referenciaként szolgáló Endgame Cordura 1200-as speed padon teszteltük az egeret, amin egy 60 cm-nyi távon próbálgattuk az egér képességeit. Akár még az 5,5 m/s-os rántásnál sem szégyellte el magát. Hibátlanul lekövetett mindent a tesztben, úgy a játékok alatt (CS:GO, Valorant, Dead by Daylight).

Mind 800 DPI-n, mind pedig a maximális 16 000 DPI-n hibátlanul teljesített polling rate tekintetében. Végig tartotta az 1000 Hz/1ms válaszidőt.

Ezúttal a 800-1600-3200-7200-16000 DPI mellett teszteltük az egeret. Az említett 60 cm-es távolságon közel 6 m/s-os gyorsulást sikerült elérni, amivel még mindig nem feszegettük az egér határait. Normál DPI-n (~1000 eDPI) ez olyan 3 m/s-ig szokott kiterjedni, a low sense játékosok (~400 eDPI) esetén pedig úgy 5 m/s-os átlagról beszélhetünk. A szenzorral nem lesz probléma.

Szoftver

Nincs. Emiatt a makrókat, az átbindelhetőségeket, egyedi funkciókat mind bukjuk. Őszintén szólva ez elég nagy veszteség, én ugyanis szívesen használok a munkához is makrókat és az oldalgombokat is szeretem variálni. Erről így teljesen le kell mondanunk.

Verdikt

A végén nagy csalódásként éri az embert a szoftver és egyben a makrók hiánya. A 20 970 forintos bevezetőárához képest eszméletlen sokat ad az Xtrfy M42. Egy olyan választás, amivel egyszerűen nem nyúl félre az ember. Az árához képest egy teljesen prémium plug&play egeret kapunk, amit egyszerűen élmény használni.

Remek a kábele, tetszenek az extrák, remek a szenzor és a talpak is jók. Ellenben kár a szoftverért és a 20 milliós Omronokért. Ilyenkor érdemes viszont ránézni az árcédulára és egyből megbocsátóbb az ember. Azt kell hogy mondjam az M42 2020 egyik legjobb, ha nem a legjobb egere. Előremutató dizájnját a vetélytársak megirigyelhetik. Innovatív, jó minőségű, az ár is rendben. Mi kell még? A kérdés költői, a válasz már korántsem annyira. Mindannyian mondjunk el egy imát a gyári szoftverért, hátha valóra válik.

Na de, hogy ez lenne az év egere? Ez a jövő heti évösszesítőnkből kiderül. Tartsatok velünk!

Az Xtrfy M42 a Leet.hu webshopban már megvásárolható.

Perifériák

Köszönjük a tesztterméket az Xtrfy-nak!

Összefoglalás

2020 legnagyobb újítása, a moddolható egér? – Xtrfy M42 teszt


Szerzői értékelés

9

remek árcédula

elképesztő innovatív

gyönyörű dizájn

prémium anyaghasználat

top szenzor

ultrakönnyű ( 59g )

moduláris hátlap

ultrakönnyű parakábel

(kikapcsolható) RGB világítás

első osztályú talpak

több színben kapható

 

20 millió klikk

nincs szoftver

nincsenek makrók

Olvasói értékelés

0

×