Olcsó húsnak mechanikus a leve?

Ezúttal egy gyanúsan olcsó mechanikus billentyűzetet vettünk górcső alá, ami a Trust műhelyéből gurult ki. A gyártót már jól ismerjük, jellemzően az alsó-közép árkategóriába pozicionálják a termékeiket, ennek köszönhetően hazánkban is rendkívül népszerűek bizonyos termékeik, mint például a GXT 865 Asta, ami már 16 ezer forint alatt megvásárolható. Elöljáróban csak annyit mondanék, hogy ennyiért valódi mechanikus billentyűzetet kapunk, ami magyar kiosztással is büszkélkedhet. A kérdés csupán, hogy mit is tud a kicsike.

Doboz

Emészteni kell ezt a 16 ezer forintos árcédulát, hiszen ha belegondolunk egy valamire való gamer egér is ott kezdődik, hogy 10 ezer forint, és ekkor még a kínálat legaljáról választottunk. A jobb  darabok bizony már 20 ezer forint környékén szaladgálnak. És itt van mellette a GXT 865, ami még csak nem is TKL, hanem egy  teljes kiosztású mechanikus darab. A dobozban egyetlen extrát találunk, egy Trust GXT matrica személyében.

Külső

Nem néz ki rosszul a képeken sem, de őszintén szólva valami bazári világításra számítottam, tudni illik, az ilyen olcsóbb daraboknál még maga a világítás is extrának számít. Na, de amikor kibontottam, teljesen meglepődtem. Teljesen vállalható darab, a világítás pedig olyan, hogy vagy valaki imádja vagy gyűlöli ezt a lila-kék-zöld-piros-fehér kombinációt, az összetételen ugyanis nem lehet változtatni.

Az összes led egyszínű, ami lehet hogy csalódás, de valahol kompromisszumot kell kötni. Szerintem egyébként teljesen szerethető ez a színösszeállítás, de ez tényleg preferencia kérdése. Akit zavar, az ki is kapcsolhatja nyugodtan a fényeket. Állíthatjuk a fényerőt, kapunk 11 médiabillentyűt, amiket a különféle billentyűkombinációkkal érhetünk el. Kapunk még 7 különféle fényeffektet, amik között egyik rosszabb, mint a másik. Mintha csak azon versenyeztek volna, hogy fokozatosan rosszabbak legyenek, de hát ugyebár 6 színből nem könnyű ügyesen gazdálkodni.

Anyaghasználat

Amint közelebbről vizsgáljuk a GXT 865-öt, rögtön szembetűnő, hogy teljesen kulturáltak a billentyűzet kupakjai, itt pedig nem alsó, hanem inkább középkategóriás minőségről beszélhetünk. Teljesen kellemes a tapintásuk, minimálisan gumírozottak, szóval egyszerűen élmény vele a gépelés. Persze nem dupla falú PBT-ről beszélünk, de a közel 100 ezer forintos Razer sem tud sokkal jobb minőséget felmutatni, ami azért jelent valamit.

Negatívumként elmondható, hogy a por elég hamar meglátszik a billentyűzeten, főleg fénynél jön ez ki igazán persze. A fentebbi képeket mindössze 3 napos használat után készítettem és már ott is látszik, hogy bizony szereti gyűjteni a port. Gyakrabban kell áthúzni rajta a nedves törlőkendőt, ami nagyjából 2 perc az életünkből. Ki lehet bírni.

Kábel, hátlap

Egy közepes vastagságú fonott (braided) kábel felelős az adatszállításért. Fix kábelről beszélünk, ami egyébként nem tűnik túl masszívnak, de nem hiszem hogy 2-3 év alatt elhasználódna. Igazából ha nem ugrálókötelezésre használjuk és vigyázunk rá, akkor ezzel sem lesz probléma.

Igen ám, de figyeljünk az apróságokra is. Kapunk egy USB porvédőt, illetve egy kábelkötegelőt is hozzácsaptak a szetthez. Ráadásul még zajszűrő is került a kábel végére.

A hátoldalán pedig újabb extrák várnak. Kapunk egy beépített kupakkiszedő szettet, ami a világ egyik legnehezebben használható darabja, de működik és ingyen van, szóval írjuk a számlájára. Van még itt egy kábelvezető csatorna, ami még gyakran a felsőkategóriás darabokról is lemarad. Ügyes! Van itt még két emelő fül, ami az első rage-ig tarthat nagyjából, illetve itt szinte minden anyag rendkívül olcsó hatást kelt. Egyszerű, kopogós, vékony műanyagok, amikkel igazából évente egyszer találkozunk, így pedig nem is olyan zavaró, hogy itt spóroltak.

Teljesítmény, használat

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez, amikor minden kiderül. Na jó, nem teljesen minden, ugyanis az Astában található kapcsolók gyártójáról semmilyen információval nem tudok szolgálni. Mindössze annyit tudunk róluk, hogy MX Cherry stílusú, klasszikus piros kapcsolókkal érkezett, ami a „GXT-Red” fantázianévre hallgat és egyébként gyakorlatilag ugyanolyan használni, mint a jól ismert MX Cherry Redeket.

Lineáris kialakítású kapcsolókról beszélünk, amelyek lenyomásához 45 G erő kifejtésére lesz szükség, azaz könnyebb, mint a kék kapcsoló és a gépelés is sokkal fluidabb, kényelmesebb, ami a csendességének is köszönhető. Nincsenek zavaró kattogó hangok, csak puha, lágy nyomáspont. Ez nagyjából olyan, mint a fehér holló. Mindenki tudja, hogy létezik, de nem jön túl sok szembe velünk az utc..akarom mondani karanténban. Ráadásul 50 millió leütésre hitelesítették, amivel a középmezőnyben versenyezhet. Azt említettem már, hogy 16 ezer forintba kerül?

Mind játékra, mind gépelésre remekül használható.

Egyéni preferencia persze, hogy ki milyen kapcsolót szeret. Általában a nagy többség a pirosat vagy a barnát választja, ezek már jól ismertek és szerethető megoldások. Persze nem ez a csúcs, de a népszerűsége máig töretlen és meg is tudom érteni, hogy miért.

A repertoárba beletartozik még az 1000 Hz-es polling rate, azaz az ennek megfelelő 1 ms-os válaszidő, ellenben a makrók és a szoftver is kimaradt a listáról. Így aki szeretné szabadon konfigurálni a gombokat, annak sajnos nem ez lesz az ideális választás.

Verdikt

Szó, mi szó, elsőnek kicsit szkeptikusan álltam a Trust GXT 865 Astához. A 16 ezer forintos árcédula után valahogy egyből azon jár az esze az embernek, hogy hol rontják el? Aztán kipróbáljuk, játszunk rajta párat és még mindig csodálkozik az ember, hogy ennyiért is lehet értelmes billentyűzetet venni. Vannak persze gyenge pontjai, mert nem ez fog RGB színekben pompázni és a jobb felső sarokba se szereltek kijelzőt, sőt még az anyaghasználatba is bele lehet kötni a hátoldalon. Ugyanakkor egy olyan billentyűzetet kapunk a pénzünkért, amit egyszerűen jelenleg képtelen ár/érték arányban verni. A kellemes kapcsolók már önmagában egy jó pont, az átgondolt apróságok pedig feljebb emelik a licitet, amit végül a magyar kiosztás koronáz meg. Még 20 ezer forintért is megfontolandó vétel, nemhogy 15 790-ért. Ennyiért egyszerűen nem kapunk jobbat.

Perifériák

Köszönjük a tesztterméket a Trustnak!

 

Összefoglalás

Elképesztő olcsó mechanikus billentyűzet, ráadásul magyar! – Trust GXT 865 Asta teszt


Szerzői értékelés

8

A Trust GXT 865 Asta óriási pozitív csalódás volt számunkra. Gyakorlatilag mindent tud, amit egy középkategóriás mechanikus billentyűzet, viszont az árcédula sokkal kevesebbet tükröz. Aki nem akar túl sokat költeni, de egy amúgy jól használható mechanikus billentyűzetre vágyik, az nem fog félrelőni az Astával. Remek bizonyíték arra, hogy az "olcsó húsnak híg a leve" közmondás nem minden esetben igaz. Ajánlott darab!

arcpirítóan alacsony árcédula

Red mechanikus kapcsolók

50 millió garantált leütés

magyar kiosztás

(nem RGB, de kikapcsolható) világítás

kellemes extrák

kábelelvezető csatorna

korrekt anyagminőség

N-Key rollover

nincs szoftver

nincsenek makrók

a hátlap gyengébb anyagminőséggel rendelkezik

a kapcsolók nem túl ismertek

a világítás nem túl jól konfigurálható

 

Olvasói értékelés

0

×