Ezúttal a Ubisoft legújabb, könnyed hangvételű open world játékát teszteltük az Immortals Fenyx Risingot. Szóviccekből nem volt hiány.

A fagyos északról ismét az Ókori Görögországba látogattunk, ahova az Assassins Creed Odyssey alkotói vezettek minket. Az orrgyilkos életet ezúttal egy könnyed, inkább komédiába illő szerepre cseréltük. Ismerjük meg Fenyx történetét, az Immortals Fenyx Risingból.

Az istenek megint a fejükre estek

Typhon, az egyik legerősebb titán kiszabadult börtönélből és bosszúra szomjazik. Egyetlen célja, hogy elpusztítsa Zeust és megkaparintsa az Olümposzt. Zeus kétségbeesésében Prometheushoz fordul, aki egy fogadást köt az Istenek vezérével. Prometheus ugyanis azt jósolja, hogy egy halandó fogja legyőzni Typhont. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy Prometheus segíteni fog Zeusnak, de ha a halandó sikerrel jár Zeus megígéri, hogy szabadon engedi Prometheust a láncra vert fogságából. Mivel Zeus nem bízik az emberekben, belemegy a fogadásba.

Itt kezdődik Fenyx kalandja, melyet Zeus és Prometheus narrációjában hallgathatunk.

Fenyx egy fiatal fegyverhordozó, aki még életében nem látott csatát, egy ismeretlen parton ébred. A hajó legénységét kővé dermedve találja meg, ezért megfogadja, hogy megmenti őket. Útja során találkozik egy orákulummal, aki egy Olümpuszi hősről mesél jóslatot. A prófécia a közelben bujkáló Hermes figyelmét is megragadja, és úgy gondolja, hogy Fenyx lehet az a hős, aki Typhont megállítja. Mivel a sziget támadás alatt van, az istenek eltűntek, és a félisteneket pedig megfertőzték mi mást tehetne egy halandó?

Görög világ, ahogy már láttuk

Ha játszottál a God Of War, vagy Assassin’s Creed Odyssey játékkal, vagy csak te is a görög mitológia szerelmese vagy, akkor a játékban szereplő karakterek nem lesznek ismeretlenek. A mitikus lények, mint a minotaurusz, a medúza, vagy a küklopsz is megtalálható a szigeten, és alig várják, hogy agyon lapítsanak minket. A jól ismert mitológia hősök Akhilleusztól kezdve, Odüsszeuszig mind a történet része és a maguk útján színesítik a kalandjainkat. És persze ott vannak az istenek is, akik bajba kerültek. A segítségünkre van szükségük, hogy megtörjük az átkot. Ha sikerrel járunk megkapjuk az áldásukat, és erősebbek leszünk, hogy harcba szállhassunk Typhonnal.

A mesélő Prometheus és a troll Zeus

Az Immortals Fenyx Rising legnagyobb erőssége a történetmesélés. Az egész balladánkat Prometheus meséli Zeusnak, aki folyamatosan ironikus megjegyzéseket tesz. Ha ezek az igazán megmosolyogtató sorok nem lennének elegek, akkor a karakterek között lefolytatott párbeszédeket biztosan szórakoztatónak találjuk majd. Itt egyáltalán nem érdemes a párbeszédeket elnyomni, mert tényleg nagyon jól megírt szövegeket olvashatunk a kalandozásaink során. Néha jók az ilyen egyszerűbb hangvételű játékok is, amelyek képesek nevetésre bírni a fogyasztót, és nem feltétlenül pityeredünk el a végére.

Gyűjtögető életmód

Fenyx utazásai során rengeteg mindent gyűjthetünk. Zeus villámát, gyümölcsöket, afrodiziákumot és a többit, amiket különböző dolgokra használhatunk fel. Tényleg nem tehetünk meg egy métert, hogy ne ütközzünk valamilyen gyűjthető dologba. Mindig mindent fel lehet használni, ezt jegyezzük meg.

Repülj Fenyx, repülj

A játékban úszhatunk, mászhatunk, repülhetünk és lovagolhatunk is. A legtöbb tevékenység Állóképességet igényel, és igazából bármit megmászhatunk, amit erőnléttel bírunk. Mint a Zelda: Breath Of Wild világában itt is rengeteg helyet feltérképezhetünk, és csak rajtunk áll, hogy egyes helyeket, hogy közelítünk meg. A Fast Travel opció itt is elérhető, és még egy Nintendo Switch készüléken se volt hosszú a betöltési idő.

Puzzle master LVL 100

A játék során sokféle küldetéssel találkozunk, melynek nagy része fejtőrökhőz köthető. Rengeteg ügyességi rejtvény keresztezi az utunkat, egy picit meg is lepődtem, hogy mennyi ilyenben kell részt vennünk. A Vault of Tartarusok a sziget teljes területén megtalálhatóak, melyek mind apróbb fejtőröket tartogatnak számunkra. Vannak nehezebbek, vannak felejthetőek, de összességében jóra sikerültek. Nem minden Vault egyből megoldható, mert egyesekhez speciális képességre van szükségünk. Kicsit szomorú is voltam, mikor egyik puzzle sorozat végén közölte a rendszer, hogy még nem szereztem meg a szükséges képességet.

Azok, akik nem élvezik a kirakósokat a Ubisoft felajánl egy könnyített opciót is, így úgyis élvezhetjük a játékot, hogy nem kell a kirakósokkal sokat szenvedni.

Kard ki kard

A sziget akcióban sem szenved hiányt. A harcrendszer a megszokott elemeket tartalmazza. Lehetőségünk van gyors kard párbajokra, nehéz fejszés csapásokra, és távolsági íj támadásokra is. Azt tapasztaltam, hogy azért nem mehetünk fejjel a falnak, és nem elég, hogy csak folyamatosan az ütés gombot nyomjuk. Egyes fő ellenségeknél csúnyán padlóra kerülünk, így azért harctechnikát is kell belevinnünk a játékunkba. Aki meg esetleg ezeket a lehetőségeket utunk során újabb képességeket szerzünk. Egyikben egy hatalmas nagy kalapáccsal verhetjük fejbe ellenfeleinket.

Mind a kirakós, mind az akció kedvelők találnak bőven tartalmat, de én jobban preferálom a gyöngy guríttatós, ugrálós részeket. Azért nem mondom, hogy egy két eposzi összecsapást ne élveztem volna.

Verdikt

Az Immortals Fenyx Rising azt adta, amire számítottam. A könnyed, de mégis magával ragadó világot, ahol szívesen töltjük a szabadidőnket. A párbeszédek igazán mulatságosra sikeredtek szóval külön pont jár a szövegkönyv íróinak. Tökéletes játék az utazásához így szerintem a legjobb a kézikonzolokhoz. Akik szerették a Zelda: Breath of the Wild játékát, azok biztos imádni fogják. Minden korosztály számára tökéletes, hiszen akciók és kirakósok is vannak bőven, de ezúttal az istenekből nem liter számra folyik a vér.

 

Összefoglalás

Komédia az Ókori Görögországban – Immortals Fenyx Rising Teszt


Szerzői értékelés

9

Az Immortals Fenyx Rising azt adta, amire számítottam. A könnyed, de mégis magával ragadó világot, ahol szívesen töltjük a szabadidőnket. A párbeszédek igazán mulatságosra sikeredtek szóval külön pont jár a szövegkönyv íróinak. Tökéletes játék az utazásához így szerintem a legjobb a kézikonzolokhoz. Akik szerették a Zelda: Breath of the Wild játékát, azok biztos imádni fogják. Minden korosztály számára tökéletes, hiszen akciók és kirakósok vannak bőven, de ezúttal az istenekből nem liter számra folyik a vér.

Frappáns párbeszédek

Tökéletes játék utazáshoz

Érdekes fejtőrök

Túl sok gyűjtenivaló

Fura crashek

Olvasói értékelés

8.5

×