Hardver

Mire képes a Razer legjobb billentyűzete? – Razer BlackWidow V3 Pro teszt

2020 októberében jelentette be legújabb csúcskategóriás billentyűzetét a Razer. A márka, ami elképesztő megosztó, sokan a „gamer Apple”-ként tekintenek rájuk, ettől függetlenül a Razer rendelkezik az egyik legnagyobb táborral, épp ezért is voltunk kíváncsiak, hogy mit is tud a vállalat első vezeték nélküli billentyűzete, a Razer BlackWidow V3 Pro.

Nézzük mit is kapunk 91 ezer forintért.

Doboz

Egy prémium terméknél elvárja az ember, hogy ne fukarkodjanak, szerencsére a Razer sem tette. A szokásos leíráson felül különböző köszönőleveleket, illetve felragasztható Razer matricákat kapunk és ott lapul még természetesen az ultrakényelmes csuklótámasz is, ami tökéletesen illeszkedik a BlackWidow V3 Pro formájához. A kupakkiszedő szett viszont sajnos ezúttal kimaradt a csomagból.

Külső

Őszintén bevallom, lágy érzelmek fűznek a Razer márkához, annak idején ugyanis az első tényleg minőségi egerem egy DeathAdder Black Edition volt (halkan megjegyezném, hogy azóta is hibátlanul teszi a dolgát!). Már a 2000-es években is tudták, hogy minek örülnek a gamerek, ezt pedig azóta sem felejtették el. A BlackWidow V3 Próra egyszerűen jó ránézni, még kikapcsolt világítás mellett is.

Nem mondanám, high tech-nek, de nem ragadt a múltan sem. Egy a korunknak megfelelő billentyűzet, mind a külsejét, mind pedig a minőségét tekintve.

A legnagyobb erénye pedig a testreszabhatóság.

Mindent, de tényleg mindent IS be lehet állítani rajta. Nem csak 5-6 fénybeállítás közül választhatunk, hanem magunk tervezhetjük meg a teljesen egyedi világításunkat. Valahogy úgy kell elképzelni, mint a Photoshop rétegeit, azaz annyi effektet pakolhatunk egymásra, amennyit szeretnénk.

A jobb felső sarokban találunk egy hangerőszabályzót, illetve három multimédiás billentyűt. Ezek nagyon hasznosak lehetnek, ha játék közben hallgatnánk zenét. Aki pedig magasról tesz ezekre, az nyugodtan átállíthatja BÁRMIRE a szoftverben. A bármi alatt pedig akár egy brokkolit sütögető macska videóját is érthetjük. A Razer szoftvere mindent elintéz a továbbiakban.

Kábelek? Hogy micsoda?

Noha kapunk egy kábelt is, a dobozban ott lapul a 2,4 GHz-es vevőegység, vagyis pontosabban a billentyűzet hátuljában van elhelyezve, egy titkos rekeszben. Aki esetleg venne egy hasonló példányt, annak szívesen, most spóroltam meg 15 percet az életükből.

A kapott kábel egyébként kellemes tapintású darab, lecsatlakoztatható, szóval kedvünk szerint cserélgethetjük. A csatlakozó egyébként a billentyűzet bal oldalán helyezkedik el, így kábelcsatornáról sem beszélhetünk. Őszintén szólva nem rossz ez a megoldás, főleg hogy kedvünkre cserélgethetjük a kábelt, amit használunk amikor használunk.

A kábelmentesség pedig nagyon jópofa dolog. Aki egy teljesen letisztult konfigot szeretne, annak ideális választás, hiszen manapság már egérből is kapunk jófajta vezéték nélkülit. A 2,4 GHz-es vezeték nélküli technológiának köszönhetően pedig nem kell tartanunk a késéstől egyáltalán. Ha valamit megnyomunk, azt bizony 1 ms alatt átviszi a rendszer, mindenféle delay nélkül. A BlackWidow V3 Prót ráadásképp Bluetooth modullal is szerelték, amivel könnyedén rákapcsolódhatunk a telefonunkra vagy épp tévénkre, itt viszont már van némi késés, épp ezért játékra mindenképp a 2,4 GHz-es üzemmódot javasoljuk.

Anyaghasználat

Egy ilyen prémium árkategóriájú terméknél az ember prémium anyagokat takar. Ezek után a legtöbben egyből a fémvázas alapokra gondolnak, ami masszívvá és egyben strapabíróbbá teszi a billentyűzetet. Na, itt ez nincs. Helyette mindenhol műanyaggal találkozunk, abból egy a legjobb anyagokat kapjuk, viszont a műanyag nem fém, így én őszintén kicsit csalódtam e téren.

Ezt ellensúlyozzák a remek kupakok, ezek az egyik legjobbak ami a gyári kínálatot illeti.

 

Itt már dupla falú ABS kupakokot találunk, ami nem PBT, de az olyan, mint a fehér holló a gyári kínálatban. Kellemes velük a gépelés, a képeken pedig jól látható, hogy nem egy vékony anyagról van szó, ezekkel biztosan nem lesz gondunk egy jó ideig.

Teljesítmény, használat

A Razer mindig is saját utakon ment a kapcsolók tekintetében. Ezúttal sem a jól ismert MX Cherry-t találjuk a búra alatt, hanem a Razer Green fantázianevű taktilis kapcsolóihoz van szerencsénk. Ezeket kifejezetten játékhoz tervezték, a nyomáspont kellemes, a legközelebb a Cherry MX Blue-hoz áll, viszont némileg halkabb annál és jobb érzés kezelni is.

 

A kapcsolók lenyomásához 50 G erő kifejtésére van szükség, ami picivel magasabb, mint az átlagos. Remek rajta gépelni és játék közben is hibátlanul megállja a helyét. Nem mellesleg 80 millió leütést bírnak elviselni, amivel igencsak tartósnak mondhatjuk.

Az N Key rollover nyilván gazdagítja a repertoárt, azaz bármennyi gombot lenyomhatunk egyszerre, az 1000 Hz-es adatátviteli sebességnek hála 1 ms alatt regisztrálja a billentyűzet.

Aki viszont halk vagy könnyebben lenyomható kapcsolókat kedveli, annak a Razer Yellow lesz a megfelelő választás, abból viszont jelentősen korlátozottak a hazai készletek.

 

A gépelés maga élvezetes a kapcsolóknak köszönhetően, viszont a BlackWidow V3 Pro kizárólag US kiosztásban érhető el, azaz a í-ről végképp lemondhatunk. A magyar kiosztásról pedig kár árulkodni ezek után. Kár érte.

Ejtenék még itt pár szót a szuper csuklótámaszról. Nos, ez mind korábban is ecseteltem, remekül pihenteti a csuklót, én mindenkinek kötelezővé tenném, aki 1 óránál többet tölt a gép előtt, mert egyszerűen sokkal kevésbé fárad az ember keze és még az izületeket is kíméli. Na, itt is van két negatívum. Az egyik, hogy sajnos nem mágneses megoldásról beszélünk, ami miatt nem tudjuk eltolni a billentyűzetet magunktól egykönnyen (bár ez a pazar csúszásgátló talpaknak is köszönhető), illetve eltakarja az RGB színeiben pompázó Razer logót, ami amúgy rohadt jól néz ki.

Szoftver

A felsőkategóriás billentyűzetekhez felsőkategóriás szoftver tartozik. Itt nincsenek semmiféle korlátok szabva, tényleg mindent ránk bíznak. A világításnál nem csak pár üzemmód közül válogathatunk, hanem ránk borítják a teljes palettát. Mindent kombinálhatunk mindennel, így a kreatívabbak akár órákat eltölthetnek a megfelelő kombináció beállításával.

A fényeken újraoszthatjuk a billentyűzet teljes kiosztását, kezdve a jobb alsó ctrl melletti funkciógombbal, amit szerintem ember nem használt még korábban. Itt találjuk még a világításhoz tartozó beállításokat, amik főként az akkumulátor üzemidejére vannak kihatással.

Ezúttal a Synapse 3.0-ás verziójánál járunk már, amiben a jelek szerint javították a korábbi teljesítménybeli gondokat, gondolok itt a magas CPU, ill. memóriahasználatra. A használat során olyan 100-200 MB memóriát fogyasztottak a Razer különféle alkalmazásai, processzorból viszont valami elhanyagolható 0,5%-ot terhelt, mindezt egy középkategóriás Intel i5-8400 mellett. Szóval a Synapse se olyan borzalmas már, mint korábban.

Verdikt

Végre egy jól működő vezeték nélküli billentyűzet! Persze a Razer is tudja, hogy jól sikerült a BlackWidow V3 Pro, ez pedig az árán is meglátszik. Remekek a kapcsolók, érzetre a Cherry MX Blue-t is veri a Razer Green megoldása és a 80 millió garantált leütésnek köszönhetően jó pár évig hű társunk lehet a BlackWidow V3 Pro. A szoftver szokás szerint elképesztő mennyiségű beállítási lehetőséget vonultat fel.

Remekek a kupakok és maga dizájn is kellemesen modern, viszont mindent összetéve itt is találunk pár hiányosságot, amit egy 91 ezer forintos billentyűzetnél már picit nehezebben nyel le az ember. Az üzemidő nem túl acélos, kb 15-20 órával számolhatunk, ami olyan 2 napot jelent a hétköznapok során. A kapcsolók itt is hangosak, de ez a technológia sajátossága, aki puhát szeretne, az keresse a Yellow változatokat. Ezen felül pedig az anyagminőség lehetne azért jobb. Mindenhol műanyag, ami hiába jó minőségű, azért ennél kicsit többet várnánk. Mindeközben a V2-t kevesebb, mint feleannyiért elhozhatjuk. Szó se róla, kiváló billentyűzet lett a BlackWidow V3 Pro, viszont alaposan megkérik az árát egyelőre.

A Razer BlackWidow V3 Pro már kapható a Leet.hu webshopban!

Perifériák

Köszönjük a terméket a Razernek és a Kool Things-nek!

 

DV

Korábbi cikkek

Eldobod az agyad: új CoD-ot és Gears of Wart mutathat be az Xbox

Gábor János 2024.04.07. - A Microsoft a jelek szerint azt tervezi, hogy a hagyományos nyári…

38 másodperc telt el azóta...

A batbimbók nyomában – Miért kapott mellbimbókat Clooney Batmanje?

Bódi Dániel 2023.10.04. - Tyúú, hogy mekkora katasztrófa volt a Batman és Robin! Te jóságos…

9 perc telt el azóta...

Star Wars Outlaws: jön az új előzetes, amiből minden kiderülhet

Gábor János 2024.04.07. - Nem elég nagy a csinnadratta a franchise új Ubisoft játéka körül,…

46 perc telt el azóta...

Vajon tényleg egy szimulációban élünk? – A „valóság” csak egy Mátrix?

Gábor János 2023.10.03. - Sokan bíznak benne, hogy egyszer jön egy nagy ébredés, és kiderül,…

1 óra telt el azóta...

Az 5 leggyomorforgatóbb dolog, amit a YouTube-on láthatsz

Gábor János 2023.10.02. - A legnagyobb videó megosztón annak ellenére is elérhetnek sokkoló tartalmakat a…

2 óra telt el azóta...

Így néznének ki a világ országainak saját Pókemberei – MAGYAR is van

RP 2023.10.02 – A 2022-es évben utat tört magának az AI és bizony 2023-ban sem…

23 óra telt el azóta...