Új kihívó a nagyok között.

Ismételten egy kínai gyártó egere került a tesztpadunkra, méghozzá a White Shark testvérmárkája, az eShark műhelyében készült ezúttal a főként esportra terezett ESL-M4 Naginata. A White Shark termékekkel ellentétben itt már egy magasabb árkategóriáról beszéünk, ami esetünkben 24 ezer forintos ajánlott fogyasztói árat takar, viszont a bevezetési időszak alatt most egy hétig 20 500 forintért is elhozható, ennyiért pedig egész barátságos az árcédula, főleg ha képes beváltani az ígéreteit, de nézzük csak meg közelebbről.

Doboz

Hölgyem és uraim, az ég kék, a Cyberpunk 2077 vezeti az eladási listákat, az eShark ESL-M4 Naginata dobozában pedig nulla extrát rejtettek el. Még egy matricát sem kapunk, a talpakról, glide-okról nem is beszélve. Na de mindegy, lapozzunk.

Forma

 

Az első tapogatástól kezdve egyfajta Deja Vu érzés járt át. Ezt az ismerős formát egyszerűen nem tudja kiverni az ember a fejéből. Csak, hogy pár példát említsek: SPC Gear LIX Plus, HK-Gaming Mira M, G-Wolves Hati, de még a Model O is valami hasonló alakzatot vonultat fel. Mindegy is igazából, az biztos, hogy az ESL-M4 Naginata nem az egyedi alakjával próbál hódítani.

Az egér maga elképesztő könnyű, mindössze 60 gramm, amit a csuklónk hosszú távon biztosan meghálál.

A 126 x 65 x 39 mm-es méretekkel rendelkező eShark Naginata egy átlagos méretű ragadozó. Ebből adódóan inkább az átlagos/kisebb kezű felhasználóknak biztosan jó választás, míg a nagyobb kézzel rendelkezőknek le kell mondania az úgynevezt palm, azaz tenyeres fogásról.

Anyaghasználat

Az egér minden egyes millimétere enyhén lágyan gumírozott műanyagból készült. Tapintása kellemes és még az ujjlenyomatot sem gyűjti. A görgő gumírozott, illetve itt és a hátsó szélén is RGB világítással tör ki a sötétségből, ezen felül a belsejében ott pislákon az eShark logó, ami némi misztikumot hordoz és egyben a kinézete sem utolsó.

Nem azt mondom, hogy ez a legdurvábban világító egér a piacon, de hozza az elvárt szintet, sőt többet is annál. Ugyanakkor maga a világítás le is kapcsolható, ha esetleg útban lenne. Nem vagyunk egyformák.

Kábel, talpak

Maga a kábel első osztályú, természetesen parakábel. Létezik ettől rugalmasabb parakábel, de ez már tényleg csak zárójelben megjegyzendő. A mindennapi használat során nincs útban, nem érződik úgy, hogy lehúz a súlya. Pöpec darab.

Ellenben a talpakkal, amelyek formája bár jó, sajnos valójában a tucattalpakat kapjuk, amiken csúszik az egér, de a hyperglide-tól nagyon távol áll. Épp ezért, ha valaki a gyorsabb egereket kedveli, annak érdemes lecserélni utólag ezeket. Egyébként a talpak nem teljesen tragikusak, csak simán átlagosabb, ami ebben a kategóriában már szerencsére kezd kikopni. Az alján tudjuk szabályozni a világítást, viszont sajnos itt sem a legjobb az összeszerelési minőség. Maga az anyag noha minőségi, az egér alját megnyomva aktiváljuk a DPI váltót, ami az egér tetején helyezkedik el. Ez más egérnél is előfordul, sajnos elég gyakran. Persze ez semmit nem befolyásol játék közben, hiszen az egér alját nem szokták nyomogatni, viszont jelzi hogy azért nem lett teljesen átgondolva a kapcsolók elhelyezése.

Hardver

Na nézzük, mi is kell az esportolóknak? Minél könnyebb súly, pipa. Jó szenzor? A jó öreg PMW3389, pipa! 1000 Hz-es/1 ms-os válaszidő? Pipa. A szenzort ezúttal a manapság is széles körben használt Pixart PMW3389 biztosítja, ezt nehéz kellemetlen helyzetbe hozni, nekem sem sikerült.

800 DPI-n nem volt semmi probléma

Bármekkorát is rántottam, a Naginata hibátlanul lekövette. Kicsit fájó volt viszont, hogy a szoftverben nem lehetett 900-as DPI-t beállítani. Innentől fogva 800 – 1600 – 3600 – 6000 és 26 000 DPI lépcsőket néztük meg. Érdekesség, hogy a szenzor papíron csak 16 000 DPI-t tud, a szoftverben viszont 26 000-et is be lehet állítani. Mi pedig nem voltunk restek kipróbálni, hogy miként is teljesít az egér ilyen gyors sebesség mellett.

Próbáltam minél nagyobbat rántani a teljes asztal nagyságú Endgame Cordurán, sikerült is 6 m/s felé menni. Az átlagos játékosok ilyen 2-3 m/s-osat szoktak rántani, szóval valóban, akár esportra is használhatjuk az eShark egerét.

A főgombok alatt a jól ismert 20 millió kattintásra hitelesített kínai Omron kapcsolókat találjuk. Ezek még mindig remek click feelinggel rendelkeznek, kellően puhák, jó őket megnyomni, viszont a 20 millió leütés csak átlagosnak mondható. A görgő és az oldalgombok alatt Huano White kapcsolók tesznek szolgálatot, ezek szerencsére egész puhák annak ellenére, hogy a Huanóról a kemény Zowie kapcsolók jutnak eszünkbe. A görgő is hozza a kötelezőt. A fokozatok habár nem igazán különülnek el túlzottan, cserébe viszont egész könnyű a görgetés.

Szoftver

Már esküszöm érdekel, hogy mi folyik a háttérben, de a fentebbi szoftvert már számtalan módon láthattuk. Szinte minden kínai egér ezzel a szoftverrel érkezik, ahol is beállíthatjuk az egér sebességét, a világítást és a polling rate-et. Sajnos a LOD nem állítható, viszont gyárilag is rendkívül alacsony, ennél jobb nem is kell igazából. Kapunk továbbá makrókat, amiket egész pontosan be lehet konfigurálni. A gombok is szabadon átbindelhetőek, a DPI váltó gombot például kapásból kilőhetjük, ha nem használjuk.

Felhívnám több dologra is a figyelmet. Egyrészt alapértelmezetten 500 Hz-en futott az egér, nem tudni miért, hiszen az 1000 Hz-es beállítás mellett is hibátlanul teljesített. Emellett valamiért gyárilag bekapcsolták a Windows-os rásegítést, de ezt a szoftverből ki is iktathatjuk. Emiatt az első pár percben elég kellemetlennek éreztem az egerészést, egyszerűen érződik, hogy nem nyers. Nem értem, miért kapcsolják ezt be gyárilag, na de sebaj. Végül pedig egy mókás szösszenetre hívnám fel a figyelmet: mind az egér oldalán, mind pedig a szoftverben el van írva az egér neve. Az eShark ESL-M4 Naginata ugyanis „ELS-M4”-ként van aposztrofálva mind a szoftverben, mind a gyártó oldalán. Téboly.

Verdikt

Összességében nézve az eShark ESL-M4 Naginata valóban egy esportra is alkalmas egér, ugyanis mind a súlya, mind a szenzora, mind pedig a kábele alkalmassá teszi arra, hogy a profi meccseken is megállja a helyét. A világítás még dob egyet a kinézetén. Az, hogy megéri-e már egy másik történet. Objektíven vizsgálva ugyebár a talpai olyanok, amilyenek és a szoftver sem az a díjnyertes kategória. Ettől függetlenül egy jó árcédulával, ami jelen esetben adott, jó választás lehet azoknak, akik valami újra vágynak.

Az eShark ESL-M4 Naginata már megtalálható a Leet.hu webáruházában.

Perifériák

Köszönjük a tesztterméket az eSharknak.

 

 

Összefoglalás

Kedvező árú esport egér – eShark ESL-M4 Naginata teszt


Szerzői értékelés

7

top szenzor

kiváló kábel

(kikapcsolható) RGB fények

van szoftver

makrózhatóság

jó anyaghasználat

kellemes clickfeelingű Omron kapcsolók

 

csak 20 millió kattintást bírnak a kapcsolók

nem túl jó minőségű talpak

rosszul konfigurált alapbeállítások (500 Hz, rámutatás segítés)

az alját benyomva kapcsol a DPI váltó gomb

nulla extra a dobozban

Olvasói értékelés

0

×