Fókuszban a játék.

Vészesen közeledik az idei év vége, amikor is rengetegen lepik meg magukat egy-egy új perifériával, hardverrel vagy más szórakoztató eszközzel.

Ezúttal a SteelSeries Apex Pro TKL járt a Leet.hu tesztlaborjában, aki pedig valaha is szemezgetett már az Apex Próval, az tudja, hogy ez a SteelSeries teljesen külön utakon próbál érvényesülni, ez látszik az egyedi OmniPoint mikrokapcsolókon, illetve a szoftveres hátterük is igencsak egyedi. Az Apex Pro egyértelműen a felső kategória képviselője, ennek tükrében kell mérlegelni a 74 ezer forintos árcédulát. Na, de nézzük is, hogy mit tud az Apex Pro TKL ennyi pénzért!

Doboz

Azt várná az ember, hogy a magas árcédula mellett a dobozban is kényeztetnek, pedig nem pont ez a helyzet. A használati útmutatón túl az egyetlen ajándék az a képeken is jól látható csuklótámasz, ami elképesztő hasznos, szóval nem tudunk haragudni igazán a SteelSeries-re, bár mondjuk egy kupakkiszedő szett jól jött volna…

Külső

Egy TKL, azaz Numpad nélküli kivitellel állunk szemben. Ezeket javarészt játékra szokták vásárolni, de gépelni is ugyanúgy probléma mentesen lehet velük. A TKL kivitelnek hála az asztalunkon is nagyobb hely marad, így az egérpadot is kényelmesebben elhelyezhetjük, persze ez utóbbi esetünkben a teljes asztalnyi méretű Cordura pad mellett nem túl releváns.

Alapesetben talán még ki sem nézné az ember belőle, hogy milyen szemet kápráztató, aztán bedugjuk a dupla(!!!) USB csatlakozókat a gépbe és egy teljesen arcát mutatja meg a kis SteelSeries.

Ez a billentyűzet olyan, mintha valaki 2030-ból passzolta volna ide. Elképesztő high tech.

Lehet szeretni vagy akár gyűlölni az RGB világítást, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy mindenki megtalálj aa számításait benne. Kikapcsolva nem hívjuk fel magunkra (vagy épp setupunkra) a figyelmet, de ha valaki duplaszívárványt akar látni a jobb felső sarokban meg Nyan Cat gifet, arra is meg van a lehetőség.

Érdekes módon még a gyártó sem említi, hogy hány millió szín közül válogathatunk, de egész biztos nem lesz olyan szín, amit ne tudnánk kikeverni. Sőt, még akár gifekből is kreálhatunk háttérvilágítást. Tényleg őrület, amit ez a billentyű tud, de erre majd kitérünk még a szoftverről szóló fejezetben.

Nem lehet nem szeretni, egyszerűen mindenki be tudja állítani kedve szerint.

Van egy kijelzőnk is, igen egy kijelző a szájbatekert billentyűzeten. Baromság? Semmi értelme? Nem teljesen. Nyilván urizáló és teljesen meg lehet nélküle lenni, de pont ugyan ez a helyzet a Tesla Cybertruck golyóállóságával. Ha megkérdezik tőled, hogy akarod-e, hogy golyóálló legyen a kocsid, akkor már miért ne? Itt is ez a helyzet, csak egy szabadon konfigurálható kijelzőről beszélünk, amire akár a saját rajzunkat is kirakhatjuk, de megpakolhatjuk képekkel, giffel, de tud ennél többet is:

Monitorozhatjuk a gépünket, pontosabban a GPU, CPU hőmérsékletet, CPU kihasználtságot és teljesítményt, illetve a szabad memóriamennyiségünket írathatjuk ki. Ezek váltakozásáról is magunk dönthetünk, továbbá a támogatott játékokban itt láthatjuk, ha új kör kezdődik, de a K/D-nk és a csapatunk pontszáma is itt jelenik meg. Pöpec kis cucc, el kell ismerni.

Anyaghasználat

Maga a billentyűzet egy alumínium vázon fekszik. Ez állítólag a repülőgépeknél használt szabványnak is megfelel, törhetetlen, emellett könnyű és jól kidolgozottak a szélek. Nem találunk egyetlen éles felületet sem.

Ugyanakkor a billentyűzet alsó része már műanyag, aminek köszönhetően az egész billentyű egész könnyű, mindössze 0,77 kilogramm, de egy prémium billentyűzet esetén azért elvárhatnánk valami tartósabbat még akkor is, ha nem találkozunk alapvetően ezzel a felülettel.

Ha pedig már a műanyag hátlapnál jártunk: a kábelmenedzsmentet is itt találjuk, ami egyszerűen konfigurálható.

A kupakok sajnos nem dupla falú PBT műanyagból készültek, viszont szerencsére ez nem olyan feltűnő. Maga a kupak külső anyaga rendkívül puha, kellemes tapintású, kissé gumis hatású. Minden kétséget kizárólag ez az egyik legjobb gyári kupakszett. Egyetlen hátránya, hogy sajnos a porszemek és szennyeződések könnyebben meglátszanak rajta, de hát, ki kell takarítani majd néha Istenem…

Kábel, csatlakozók

Hosszú, merev, ráadásul kettő USB csatlakozó is van rajta. Nem túl ideális, ahogyan az sem, hogy a fix kábel mellett tették le a voksukat a készítők. Hiába tűnik strapabírónak a kábel, egyszerűen annyival jobb egy lecsatlakoztatható kábel – főleg ha közbejön véletlenül egy LAN parti – hogy nem értjük miért maradtak ennél a megoldásnál. Fekete pont.

A dupla USB csatlakozót viszont nem véletlenül pakolták rá az Apex Pro TKL-re, kapunk ugyanis egy USB portot, azaz a kábel egyfajta hosszabbítóként szolgál. Fontos megjegyezni, hogy a billentyűzet egy USB csatlakozóval is használható, ilyenkor viszont nem üzemel a fentebb is látható USB port. Jópofa dolog, egy pendrive-ot egy pillanat alatt bedughatunk, szóval ezért jár a piros pont.

Teljesítmény, használat

El is érkeztünk a billentyűzet legizgalmasabb részéhez, ami nem más, mint az OmniPoint kapcsolók. Ez a SteelSeries saját megoldása, ami állítólag 100 millió leütést bír, épp annyit mint mondjuk a méltán híres MX Cherry újabb szériái. A különbség a válaszidőben rejlik, ez ugyanis gyorsabban érzékeli a leütéseket.

És ez még nem minden, ugyanis mi magunk állíthatjuk be, hogy mikor érzékelje a billentyűzet a leütésünket!

Ráadásul minden egyes OmniPoint kapcsoló esetén egyedileg szabályozhatjuk a regisztrálási pontot. Ettől még ugyanolyan erősséggel kell leütnünk a billentyűket, a különbség az, hogy jóval hamarabb felengedhetjük az ujjunkat. Beállítjuk az ideálisra, utána pedig soha nem kell attól félnünk, hogy egy-egy leütésünket nem érzékelte a rendszer. Ez tényleg remekül működik. Én egy kicsit könnyebbre állítottam és már ez az egy lépcső is érződik, így aki a kék kapcsolókhoz szokott, az is épp úgy élvezheti a billentyűzetet, mint jómagam, aki MX Cherry SPEED Silverről érkeztem.

A színessel jelölt részek rejtik az OmniPoint kapcsolókat

Megjegyezném ugyanitt, hogy két különféle kapcsoló rejlik a kupakok alatt. 61 darab a fentebb említett OmniPoint kapcsolóval, illetve 23 lineáris, piros kapcsolóval kell számolnunk. A hibrid rendszer hamar megszokható, ugyanis csak a funkcióbillentyűk esetén tér el a nyomáspont, amit egyébként is ritkábban használunk.

Szoftver

Mindent is tud, de tényleg. A SteelSeries Gear 3 rejti a repertoárt, ahol is egyrészt magát a billentyűzetet teljesen testre szabhatjuk. Alapesetben például egy kicsit csúnyácska volt az RGB színözön, amit a fentebbi képeken is láthattok, valamiért ugyanis feketéket raktak a színátmenetekbe. Ezt 2 perc alatt fixáltam, az eredmény pedig magáért beszél.

Egyszerre nem csak egy, hanem több effektet is használhatunk. Beállíthatjuk például, hogy a színátmeneten túl, ha leütünk egy billentyűt, az maradjon 5 másodpercig lila, majd tűnjön el átmenetesen. Ezen túl a billentyűk világítását egyesével is beállíthatjuk, a fényerősséget is szabadon skálázhatjuk.

Beállíthatjuk minden egyes OmniPoint billentyűnek a nyomáspontját, makrózhatunk, sőt át is bindelhetjük az egyes kapcsolók funkcióját. Bármit megtehetünk, végtelen kreatív szabadság.

Ha pedig azt hitted mindent láttál, akkor szétnézhetsz az Appok között, ugyanis a legnépszerűbb játékok támogatottságán túl, monitorozhatjuk a gépünket a jobb felső OLED kijelző segítségével, beállíthatunk Discord értesítéseket vagy épp egy gifből kreálhatunk egyedi billentyűzet háttérvilágítást. Ráadásul maga szoftver is szinte észrevehetetlen, minimálisan terheli csak a gépünket.

A beállításokat pedig a billentyűzet saját memóriájába menthetjük. Egész pontosan 5 különböző profil közül válogathatunk, amit a 32 bites ARM processzor kellő reszponzivitással képes kezelni.

Verdikt

Nagy szó ez, hogy valami a piacon lévő legjobb, főleg játékra. Gyakorlatilag teljesen testre szabhatjuk a billentyűzetünket. Gyárilag kapunk egy elképesztő jópofa, mágneses csuklótartót.

A PC-n túl a PS4, Xbox One és Mac kompatibilitás sem hiányzik belőle. 100 millió leütést bíró teljes mértékben testre szabható OmniPoint kapcsolók, amiket hagyományosabb piros kapcsolók köré szórtak. Egy parádés OLED kijelző és egy olyan szoftver is jár mellé, amivel minden apró kívánságunkat teljesíthetjük. Nem, nem arról van szó, hogy az Apex Pro TKL hibátlan, mert tudunk itt is negatívumokat sorolni, de kétségtelen, hogy a piacon kapható egyik legjobb darab.

A SteelSeries Apex Pro TKL-t innen tudjátok megvásárolni.

Köszönjük a SteelSeries-nek a tesztterméket!

Összefoglalás

Ez lenne a legjobb gamer billentyűzet? – SteelSeries Apex Pro TKL teszt


Szerzői értékelés

9

Gyakorlatilag mindent tud, amit egy billentyűzettől elvárunk, sőt még annál többet is. Olyan, mintha 10 évvel előrébb járnának, egyszerűen annyi funkcióval vértezték fel az Apex Pro TKL-t. Mindent, de tényleg mindent beállíthatunk a saját szájízünk szerint. Prémium anyaghasználat, aminek köszönhetően élmény hozzáérni a kupakokhoz, erre pedig rátesz egy lapáttal az elképesztő külseje, amit megbolondítottak egy OLED kijelzővel, ami hasznosabb, mint elsőre gondolná az ember. Nem hibátlan, a kábel részlegen lehetne még előrébb lépni és a műanyagot is elfelejthetnék ebben a kategóriában, viszont aki hajlandó ennyi pénzt rááldozni, azt biztosan nem fogja csalódás érni.

állítható OmniPoint kapcsolók

gyönyörű külső

strapabíró, 100 millió garantált leütést bíró kapcsolók

fém váz

minőségi anyaghasználat

kimagasló szoftver

játéktámogatás

(kikapcsolható) RGB világítás

beépített memória

OLED kijelző

USB port

ajándék csuklótámasz

beépített hangerőszabályzó

borsos árcédula

az alja csak sima műanyag

fix kábel

merev kábel

kevés extra a csomagban

Olvasói értékelés

0

×