Egy szebb élet, vezetékek nélkül.

Ezúttal a SteelSeries vezeték nélküli egere járt nálunk. Az Aerox 3 Wireless csak nemrég jelent meg, épp ezért is voltunk rá olyan kíváncsiak. A SteelSeries fogta a jól ismert Rival 3-as formát, kidobáltak belőle minden felesleges súlyt, raktak bele egy vezeték nélküli érzékelőt és ezzel el is készült a tesztalany. A kérdés csupán, hogy sikerült-e megalkotni a tökéletes egeret, ha már 45 ezer forintot kóstál a kicsike.

A doboz

A magasabb árfekvés ellenére nem árasztottak el bennünk minden földi jóval. Gyakorlatilag csak a kötelező felszerelést mellékelték a dobozban, mi egy ultrakönnyű kábelből és egy a vezeték nélküli kapcsolatokért felelős Type-C adapterből áll. Na mindegy, lapozzunk.

Forma

Aki korábban találkozott már Rival 3-mal, azt biztosan nem éri váratlan meglepetés, az Aerox 3 formája ugyanis teljesen megegyezik ezzel. Kellemes vonalak, amelyekkel inkább az átlagos kezűeknek próbáltak kedvezni, persze nagyobb kézzel is szóba jöhet a karmos fogás, de jellemzően inkább a kis-közepes kezűek fogják igazán élvezni ezt a formát.

Az egér 120,55 mm hosszú, illetve 37,98 mm-es magasságról beszélhetünk, amivel nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. Ráadásul mindössze 66 gram, amiből az akku önmagában 13 grammot tesz ki.

A Cooler Master MM711 után nem volt túl nagy változás, legalábbis ami az egér fogását illeti. Érdekes egyébként, hogy a renderképeken az Aerox 3 sokkal fényesebbnek tűnt, a valóságban viszont inkább csak az egér alja volt jobban kivilágítva.

Anyaghasználat

Az egész egér egy mattabb, műanyag-borítással rendelkezik, ami noha remekül teljesít szolgálat közben, azaz nem csúszós, stabilan lehet vele egerészni, azért nem a legmagasabb minőségű sajnos. Persze az átlagmezőnnyel sem lenne probléma, de ezen a szinten azért picit jobbat várna az ember. Szerencsére az ujjlenyomatot egyáltalán nem gyűjti.

Jobban megnyomkodva sem recseg-ropog az egér, az illesztések nagyon a helyükön vannak, egyedül egy dolog ami zavaró lehet, ez pedig a klikk. Van ugyanis némi post travel, azaz miután a kapcsoló érzékelte a nyomást, utána is tudjuk lejjebb nyomni a gombot, az út végén pedig egy szokatlan kattanást is hallhatunk, ami engem borzasztóan idegesített. Nem tudom, hogy ez QC probléma-e vagy minden egeret érint, remélem inkább az előbbi.

Kábel, talpak

Na nem mintha túl sokat számítana, de itt is a manapság trendi ultrakönnyű, parakábel hódít, amivel akár vezetékesen is használhatjuk, úgy is szinte olyan, mintha vezeték nélküli lenne. Ez a piacon kapható egyik legjobb flexibilis kábel, sajnos a talpakról már nem mondható el hasonló.

Noha a SteelSeries PTFE talpakról beszél, azért meg kell jegyeznünk, hogy ez nem az az elképesztő jól csúszó talp, amit a konkurenseknél megszokhattunk. Nem arról van szó, hogy borzasztó lenne, de nem a legjobb. Nagyjából a középmezőny és a top kategória között lavíroz, némileg lassabb, mint a teljesen tömör műanyag konkurensei.

Hardver

Na ez a rész már több izgalmat rejt. Az egér lelkében egy TrueMove Air szenzor teljesít szolgálatot, amit kifejezetten a vezeték nélküli egységekbe terveztek, ennek megfelelően kevesebbet fogyaszt, de ez nem látszik a szenzor teljesítményén, hála Istennek. 200-tól egészen 18 000 DPI-ig állíthatjuk a szenzor gyorsaságát, mindezt 100-as lépcsőkben.  A polling rate pedig természetesen itt is 1000 Hz-re rúg, azaz 1 ms-os válaszidőt kapunk ezúttal is.

A LOD viszont kicsit zavaró, ugyanis még 1,5 DVD magasságából is érzékel a szenzor, ez pedig kicsit kellemetlen az egér gyakori pakolgatása mellett. Ráadásul a LOD nem állítható szoftveresen, így nem tudunk túl sokat tenni.

Az optikai szenzoron túl a görgő is optikai, valahogy úgy kell elképzelni, mint a Zowie-kat, csak itt az egyes fokozatok között nincs az a borzasztó átmenet, aminek köszönhetőn itt egyáltalán nem nehézkes a görgetés. Nem ez a legjobb a piacon, de ott van a legjobbak között.

A kapcsolókkal szerencsére egyáltalán nem spórolt a gyártó.

IP54 tanúsítvánnyal is rendelkező aranyozott kapcsolókat kapunk, amelyek 80 millió kattintásra vannak hitelesítve.

Ezzel pedig az Aerox 3 magasan veri a konkurenseket, ugyanis a manapság még a top egerekben is gyakran csupán 20 millió leütésre hitelesített Omron kapcsolókkal kell beérnünk. Itt nem kell attól tartani, hogy egyhamar megadja magát a kapcsoló, emellett a kattintási érzet is teljesen rendben van, a főgombok is viszonylag könnyen lenyomhatóak.

Ezúttal is a jól ismert Endgame Cordurán néztük meg, hogy mekkora rántást képes lekövetni a tesztpéldány. Noha lehetőségünk lenne kábelen is használni az egeret, a méréseket ennek ellenére vezeték nélküli módban végeztük, hiszen aki ilyen egeret vesz, az úgyis wireless módban fogja használni.

Az általam kedvelt 900 DPI-n egy 4,5 m/s-os gyorsulást sikerült összehozni, mindezt nagyjából 50 cm-en sikerült produkálni. Noha a grafikonokon nem látszik semmilyen anomália, kicsit furcsáltam, hogy mindenhol 4,5 m/s volt a csúcs, ezért elkezdtem gyanakodni, hogy sikerült-e elérni a szenzorban lévő teljes potenciált, ami egyébként bőven rendben lenne, de egy második csekkolás kedvéért a pad teljes szélességén is végeztem egy mérést, ahol is 6 m/s feletti sebességet sikerült mérni, ebből következik, hogy a szenzor bizony ott van a piacon kapható legjobbak között.

Mindeközben az 1000 Hz-es adatátviteli frekvenciát is stabilan tartotta az Aerox 3.

Szoftver

A SteelSeries szoftvere kivételesen ügyes. Rengeteg beállítási lehetőséggel kalkulálhatunk, viszont a fejlettebb funkciók azért hiányoznak, csak hogy egy példát említsek, a kattintás válaszidejét nem tudjuk módosítani. A világítást és makrókat viszont teljes mértékben testre tudjuk szabni, a világítási beállítások is viszonylag egyszerűen átláthatóak.

 

Teszi a dolgát, mindeközben különböző appok közül is válogathatunk. Beállíthatjuk például, ha discordon belép vagy beszél valaki, akkor az egér jelezzen nekünk különféle villogásokkal. Monitoroztam a SteelSeries Engine 3 névre hallgató alkalmazás hardverigényét és szerencsére elhanyagolható a terhelése. Nagyjából 0,5-1%-os processzorhasználatot és 80-160 MB memóriát emésztett fel a program, ami kiváló programozási készségről tesz tanúbizonyságot.

Verdikt

A SteelSeries remek egeret tett le az Aerox 3-mal, ugyanakkor van az egérnek pár hiányossága. Nagyon jópofa dolog, hogy a 2,4 GHz-es kapcsolaton túl Bluetooth módban is használható az egér, viszont amíg papíron 200 órás üzemidőt ígérnek, addig ez a valóságban, bekapcsolt világítással mindössze 2-3 napot bírt ki az eszköz töltés nélkül. A Type-C csatlakozónak hála nagyjából 20 perc alatt maximumra tölthetjük az egeret, de ennél akkor is egy kicsit többet várna az ember. Ugyanakkor a szenzor első osztályú, a kapcsolók is extra hosszú életűek és a forma is barátságos.

Aki esetleg fél még a vezeték nélküli technológiától, azt megnyugtatnám, gyakorlatilag észrevehetetlen, hogy kábelen vagy épp kábel nélkül használjuk az egeret. Minden mozdulatot pontosan lekövet és eközben a kábel idegesítő súrlódását is elfelejthetjük örökre. Az Aerox 3 Wireless egy szerethető igásló, ami lehetne jobb, de összességében az előnyei mellett eltörpülnek a hibái. Épp ezért a 45 ezer forintos árcédula ellenére is bátran ajánljuk akár profi esportolóknak is. Aki pedig drágállja a wireless üzemmódot, annak ott a vezetékes változat, közel feleannyiért.

 

 

Perifériák

Köszönjük a tesztterméket a SteelSeries-nek!

Összefoglalás

Vezeték nélküli halálosztó – SteelSeries Aerox 3 Wireless teszt


Szerzői értékelés

9

Az ember joggal vár el kicsit többet 45 ezer forintért. A hibátlan vezeték nélküli technológia és a tűéles szenzor hibátlanul teszi a dolgát, bár az üzemidő lehetne combosabb, a Type C portnak köszönhetően pillanatok alatt feltölthetjük az egeret. Az Aerox 3 egy igazi csúcsragadozó, aminek könnyű szerkezetébe és remekre szabott formájába könnyen beleszeret az ember.

vezeték nélküli

top szenzor

vízálló

eszméletlen könnyű

80 millió kattintásra hitelesített kapcsolók

ultraflixibilis parakábel

jó szoftver

(kikapcsolható) RGB világítás

remek forma

csak átlagos talpak

post travel jelenség

picit zavaró a LOD

2-3 napos üzemidő

húzós árcédula

Olvasói értékelés

0

×