Egy felmérés szerint a közeljövőben egyre népszerűbbek lesznek a VR headsetek, néhány éven belül pedig jelentősen megnő az aktív felhasználók száma.

Talán senki számára nem meglepő, hogy a koronavírus-járvány miatt nem csak a játékok lettek egyre kelendőbben az otthon dolgozók és tanulók körében, de a VR eszközök is. Erre az Omida, egy független elemző cég most egyfajta bizonyítékkal is szolgál, hiszen nemrég közzétették felmérésük eredményét.

Eszerint 2025-re 45 millió aktív VR felhasználó lesz a világon.

Miközben a járvány miatt sokan kénytelenek otthon maradni, egyre többen döntenek úgy, hogy virtuális valóság eszközt vásárolnak, saját vagy családtagjaik szórakoztatására. Nagyon népszerű például a VR Chat, ahol a virtuális valóságban lehet beszélgetni másokkal, így kicsit csökkenthető a bezártság érzése. A felmérés szerint a COVID-19 megjelenése óta a játékosok összesen 1 milliárd dollárt költöttek különböző VR eszközökre.

Az Omida szerint 2020 végéig összesen 6,4 millió dollárnyi különféle VR fejhallgató kerül a felhasználókhoz. 2025-re pedig ez a szám 45 millió VR-fejhallgatóra nő, és összesen 4 milliárd dollárnyi VR-játékot vásárolnak a játékosok az egész világon.

Ez részben annak is köszönhető, hogy egyre több VR eszköz jelenik meg a piacon, ami miatt az áruk is egyre kedvezőbb lesz. Az Oculus Quest 2 például már 299 dollárért elérhető, ami sokkal olcsóbb, mint más készülékek. Ami korábban még túl drága volt az átlagfelhasználók számára, az egyre inkább elérhető közelségbe kerül.

Bár a VR-fejhallgatók a jövőben nagyobb népszerűségre tesznek szert, ma még nem annyira elterjedtek. Erről az alábbi ábra ad tájékoztatást. Idén például még „csak” 18 millió aktív felhasználó van.

Bár a VR jelenleg nem olyan népszerű, mint egy hagyományos játékkonzolok, a jövőben számos játék készül a virtuális valóság kedvelői számára. Többek között a Flight Simulator is elérhető lesz VR módban. Az ilyen játékkiadások valószínűleg hozzájárulnak ahhoz, hogy a VR-ipar 2025-re valóban elérje az előre jelzett számokat.

Neked van VR-od?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×