Az Európai Unió legutolsó döntése szerint rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk.

Szükséges lesz valamilyen formában feltüntetni az eszközökön, hogy nagyjából mennyi időn belül lesz esedékes az első szervizelés illetve, hogy mennyire okoz nehézségeket a készülék javítása.

Valóban sokszor megtörténik az, hogy végre kézben tarthatjuk a rég vágyott vadi új kütyünket és akkor máris jön a feketeleves: ez nem jó, az nem jó, nem kapcsol be, rövid időn belül máris nem úgy funkcionál ahogy kellene. Ám, ez a jövőben megváltozhat.

Külön címkén, világosan és egyértelműen kell majd feltüntetniük a fentebb említett információkat a gyártóknak.

Az Európai Parlament 395 igen, 94 nem és 207 tartózkodás arányában szavazta meg a Right to Repair nevezetű határozatát. Ezután majd az Európai Bizottság feladata lesz az, hogy kidolgozza a részleteket és bevezesse az új jelölést/matricázást.

A javításra vonatkozóan valószínűleg egy pontrendszer lesz a későbbiekben segítségünkre, mely ha például egy 1-10-ig tartó skála, akkor 1-es lesz a legproblémásabb szervizelés a 10 pedig a legkönnyebben javítható eszköz.

Franciaország egyébként már hamarabb is döntött erről a kérdésről, így ott a termékeken 2021 januárjától lehet majd látni a javíthatósági besorolást.

Igencsak szükséges volt már ennek a határozatnak az elbírálása, ugyanis korábbi felmérések szerint az uniós polgárok 77 százaléka inkább megjavíttatná az elromlott eszközét csere helyett, 79 százalékuk pedig kötelezné a gyártókat a fenti információk közlésére.

Mit gondolsz erről a kezdeményezésről?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×