Szép haszonkulccsal dolgoztak ezúttal is.

Manapság már senkit sem lepnek meg igazán az Apple árazásai, tekintve volt idő, hogy hozzászokjunk ahhoz, hogy az almás ökoszisztémáért bizony súlyos felárat kell fizetnünk. Az új iPhone-ok esetén viszont érdekes mód csökkentettek az árcédulán, hazánkban persze ez nem igazán látszott, köszönhetően a borzasztó forintárfolyamnak.

Egy japán vállalat, a Fomalhaut Techno Solutions kiszámolta, hogy mennyibe kerülnek az új iPhone-ok az Apple-nek. A tanulmány szerint a 999 dollárt kóstáló iPhone 12 Pro például 406 dollárjába kerül az Apple-nek, mindeközben az olcsóbb iPhone 12 összeszerelési ára már csak 373 dollárra rúg.

Ezek alapján tehát egy iPhone 12 113 ezer forintba, egy iPhone 12 Pro pedig 123 ezer forintba fáj a kaliforniaiknak.

A japán vállalat szerint az új iPhone-ok legdrágább alkatrésze a Samsungtól származó OLED kijelző, illetve a Qualcomm X50 5G modem. Előbbi 70 dollárba, utóbbi pedig 90 dollárba kerül piaci áron.  A készülékek egyébként szinte kivétel nélkül jó minőségű alkatrészekből lettek összerakva, ennek is köszönhető a megszokottnál kicsit borsosabb árazás.

Az Apple által tervezett A14 Bionic SoC 40 dollárt tesz ki, miközben a RAM modulok 12,8 dollárra rúgnak. A készülékben használt Sony kamerák pedig mindössze 7,4 és 7,9 dollárba kerülnek típustól függően.

Fontos ugyanakkor leszögeznünk, hogy a fentebb említett árak csupán a termékek anyagköltségét tartalmazzák, azaz nem számoltak a szintén magas fejlesztési költségekkel, ami szintén árcédulanöveklő tényező.

Ming-Chi Kuo elemző szerint inkább a felsőbb kategóriás iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max fogy jobban, ellenben az iPhone 12 és iPhone 12 mini a várakozásaikat alul multák. Kuo szerint ebből is jól látszik, hogy az Apple máig őrzi a prémium márka nívóját, a vásárlóik épp ezért a magasabb minőségű, egyben drágább készülékeket keresik.

×