Röviden felelevenítjük, hogy honnan is ered a Black Friday és mi köze is van az amerikai Hálaadás ünnepéhez. Idén nem lesz olyan, mint hagyományosan.

Novemberben már mi magyarok is megszokhattuk, hogy a hó végén rengeteg üzlet tart különleges akciókat, a Black Friday alkalmából. Bár a jelenség leginkább Amerikában volt jellemző, mára úgy tűnik, mi is teljesen átvettük. Bár nálunk Black Friday napok vannak, az eredeti fekete péntek valójában egyetlen nap, ami igazodik a Hálaadáshoz.

Amerikában a Hálaadás ünnepe november negyedik csütörtökje, az azt követő péntek pedig a Black Friday.

A Hálaadás ünnepe mindig is jelentős volt Amerikában, tulajdonképpen olyan, mint egy karácsony, amikor a családok, rokonok összegyűlnek pulykát enni. A Black Friday is ilyen, csak ott a családok más családok tömegeivel találkoznak és harcolnak az olcsó cuccokért. Miért, nem így van?!

A Black Friday-t egyébként a rendőrök kezdték el fekete pénteknek hívni, több okból. Ez a nap volt az, amikor a Hálaadás után az emberek leindultak haza, vagy más rokonokhoz, ezért nagyon forgalmasak lettek az utak. Rengeteg lett a részeg sofőr, és természetesen a baleset. Rendszerint ekkor indultak el a karácsonyi leárazások is, az óriási tömeg pedig lehetőséget adott a zsebtolvajoknak, bolti tolvajoknak.

Aztán kialakult, hogy mivel ilyenkor nagyon sokan vásárolnak, még jobban megbolondítják a napot akciókkal. Nos, a Black Friday napja ezért nem fix, mindig változik a Hálaadás napjától függően. Persze a marketing szakemberek próbálták átnevezni valamilyen pozitív névre, de ez nem jött össze.

Nálunk Magyarországon persze nem olyan a Black Friday, mint Amerikában. Ott valóban egy napig akár 80-90 százalékos kedvezménnyel lehet megszerezni akár prémium termékeket is. Képzeld el, hogy az új PS5-öt veszed meg töredékáron, csak azért, mert jókor álltál be a sorba. Megéri, nem?

Sajnos Magyarországon azonban ez nem így van. Itt sokszor nagyobb a reklám, mint maga az akció. Sok esetben korábban is annyi volt a termék ára, mint amennyiért most akciósan kínálják. Sok az átverés, erre érdemes figyelni. Annyi előnyünk azonban van, hogy nálunk a Black Friday akciók több napig tartanak.

A Hálaadás egyébként Amerikában ma van, vagyis november 26-án. Ez azt jelenti, hogy Black Friday holnap lesz. Persze a koronavírus-járvány miatt most gondolom inkább online harcok lesznek, szóval idén talán nem látunk tömegverekedős videót.

Amúgy az akciók veszélyeiről már írtunk egy cikket. Érdekel? Akkor itt van:

Így vernek át bennünket évről évre a Black Friday alatt

Legyen szép napotok! Boldog Hálaadást mindenkinek!

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×