Bármekkora sztár (vagy még annál is több) Ibra, a szerződések még őt is kötik. A svéd legenda azonban úgy tűnik, hajlamos szembe menni az aláírt dolgokkal.

Zlatan Ibrahimovic egy valamihez talán a legjobban ért a focisták között. Még pedig ahhoz, hogy miként érheti el, hogy mindenki róla beszéljen. Néha ezt Puskás-díjasnak is beillő gólokkal, néha egy-egy pályán látott gesztussal éri el, de legtöbbször inkább azzal, amit mond.

A nagyzoló nyilatkozatok és az Isten-komplexus szinte már Ibra védjegyévé vált az évek alatt. Chuck Norris-os magasságokba emelte saját kultuszát, és élvezi a megkülönböztetett figyelmet, amit ennek köszönhetően kialakított maga körül.

Legutóbb például azzal akasztotta ki az embereket, hogy jogtalannak minősítette, amit a FIFA fejlesztői vele csinálnak. Vagyis leginkább az arcával.

 

„Ki engedte meg a FIFA EA Sportnak, hogy a nevemet és az arcomat használhassák? Talán a FIFPro? Tudtommal nem vagyok a tagja, és ha az is lennék, az csak tudtomon kívül, valamilyen trükközéssel történhetett meg. Sosem adtam engedélyt a FIFA-nak és a FIFPrónak, hogy belőlem keressenek pénzt.” – áll Ibra közleményében.

A dolgot vélhetően Beckham jogdíjának kérdése idézte elő, ugyanis az egykori angol válogatott játékosról kiderült, mennyit kap naponta azért, hogy szerepeljen a FIFA-ban. Érthető, ha más is, például Ibra is szeretne naponta milliókat kapni pusztán azért, hogy a játék használja a nevét és arcképét. Csak hogy az élő szerződéssel bíró játékosokra más vonatkozik, mint a már visszavonult labdarúgókra, például Beckhamre.

Ibrahimovic klubja, az AC Milan ugyanis több nagy csapattal együtt szerződést kötött a FIFA-val, hogy a játék használhatja minden egyes csapattag nevét és arcképét.

Az ezért járó pénzt tehát a klubok zsebelik be, vélhetően a játékosok fizetésébe valamilyen módon beépítik ezt. Vagy ha nem, akkor a játékos szerződésében szerepel ez a feltétel, amikor aláír egy olyan csapathoz, melynek megállapodása van a FIFA-val. Tehát lényegében az Ibra által elindított lavina rögtön meg is áll ott, hogy a sztár vélhetően nincs tisztában a szerződése egyes részleteivel. Mindig azok a fránya apró betűs részek.

Mit okozhat Ibrahimoivc kirohanása a jövőben?

És bár szeretnénk azt hinni, hogy a dolog itt megáll, ennél azért aggasztóbb a helyzet. Mégpedig Ibra utolsó sora miatt, melyben ezt írja: „Ideje elindítani a nyomozást”. Ismerve a svéd óriás makacsságát és egóját, nem fogja ennyiben hagyni a dolgot. Ha pedig jogi úton eléri, hogy rá ne vonatkozzanak az AC Milan által kötött szerződések a FIFA-val, az valódi láncreakciót indíthatna el. Onnantól a játéknak nem csak a klubokkal, de minden egyes játékossal külön kellene szerződniük. Egyéni feltételek, egyéni díjazások, ez viszont kb ellehetetlenítené a most ismert FIFA játékok modellét.

Reméljük tehát, hogy Ibra nem hergeli be magát túlságosan, és csak szép csendben elfogadja, hogy a szerződése miatt ez már így marad. Bár mint tudjuk, a beletörődés nem éppen az ő szokása…

https://www.facebook.com/groups/fifaultimatehungary

×