Út az online webshopok útvesztőjében.

Most, a koronavírus-járvány idején jelentősen megnövekedett az online forgalom, illetve a 8 óra utáni korlátozások sem segítik elő a hagyományos boltok forgalmát. Ezzel meg kell birkóznunk, ez sajnos egy ilyen helyzet. Épp ezért egyre többen adják a fejüket online vásárlásra. Sokan viszont elvesznek az online áruházak között, ezért összegyűjtöttük, mire kell figyelni az internetes vásárlásoknál.

Túl olcsó ajánlat, átverés?

A legtöbbször sajnos igen. A csalók nagyon rámennek az ünnepi szezonra, épp ezért mindig érdemes megnézni, hogy honnan vásároljuk meg az adott terméket. Az online boltokban is ugyanúgy kapunk jótállást vagy ahogy a köznyelvben ismerjük: garanciát a vásárolt termékre. Sőt, bizonyos speciális törvények biztosítják, hogy semmiképp ne járjunk pórul. Persze ezeket csak a magyar webáruházakban tudjuk érvényesíteni, épp ezért érdemes megnézni, hogy honnan vásároljuk meg az adott terméket.

Árukereső, árgép

Ha egy Facebookos hirdetés 1400 Ft-ért kínálja ezt a típust, az már önmagában is gyanús / Kép: Arukereso.hu

A hagyományos boltokkal szemben az internetes térben azonnal összehasonlíthatjuk a különböző boltok árait. Épp ezért az árgépet és árukeresőt minden tapasztalt tudatos vásárló használja. Ha másra nem is, az árakat egy pillanat alatt csekkolhatjuk vele. Aztán pedig eldönthetjük, hogy melyik boltból vásároljuk meg az adott terméket.

Árukereső: www.arukereso.hu

Árgép: www.argep.hu

Megbízható cégek

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy meglátnak egy kedvező ajánlatot a Facebookon, aztán egyből adják is meg a kártyaadataikat. A Facebookos hirdetésekről azt kell tudni, hogy szinte bárki hirdethet, ha van pénze, akkor a Facebook előtte megköszöni és általában utólag kérdez. Ennek megfelelően rengetegen használják átverésekre, aztán mire eltűnik a hirdetés, addigra akár ezreket is megkárosíthattak. Ilyenkor kezdődhet meg a jogi herce-hurca, amit mindenki szeretne elkerülni. Épp ezért érdemes egy megbízható céget választani. A nagyobb külföldi webáruházak is megbízhatóak, de ha nem akarunk angolul levelezni és a garanciális ügyintézéseket is itthon bonyolítanánk, akkor célszerű megbízható, magyar webáruházat választani.

Az árukeresőn túl a webshopok Facebook oldalára is érdemes lehet felnézni / Kép: Arukereso.hu

Itt felmerül persze a kérdés, hogy mégis mi számít megbízhatónak a mai világban, de ennek is percek alatt utánajárhatunk. Egy-egy nagyobb név már önmagában is garancia lehet a megbízhatóságra, de a webáruház vagy a cég alakulásának időpontjából is következtethetünk azért egy, s másra. Épp ezért ajánljuk az Árukereső bolt infó részlegeit, ahol böngészhetünk a vásárlói értékelések között, ezen felül megtekinthetjük a webshop mögött álló céget, aminek akár jobban utána is járhatunk.

Ha biztosra akarunk menni, nem árt a céginfót is fellapozni / Kép: ceginformacio.hu

Aki teljesen biztos akar benne lenni, hogy magyar cégtől vásárolja a terméket, az a Céginfóhoz hasonló cégkeresők segítségével jobban utána tud menni egy-egy adott cégnek.

Előfordul, hogy egy külföldi cég Magyarországon is rendelkezik telephellyel, ilyenkor viszont érdemes utánajárni, hogy a számlát hazai céggel állítják-e ki, ugyanis sokan trükköznek a külföldi számlákkal, ami egy garanciális hiba esetén kellemetlen lehet. Gyakran találkozhatunk trükközőkkel, akik egy szomszédos országban jegyzik be a céget a kedvezőbb adók miatt, viszont ezekre a cégekre folyamatosan utazik a Nemzeti Adó és Vámhivatal. Egy-egy büntetés után pedig könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonosok hagyják úszni a céget, majd alapítanak egy másikat és megy minden elölről. Ilyenkor minden vásárló elveszíti a garanciáját, ami elég kellemetlen lehet egy váratlan hiba esetén.

Átvertek? Van megoldás

Amennyiben utólag tudatosulna bennünk, hogy megtévesztésnek estünk áldozatul, akkor is vannak jogaink, amit az ilyen esetekben bátran érvényesíthetünk. Első körben amennyiben webshopból vásároltuk a terméket, úgy érvényesíthetjük a 14 napos elállási jogot, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a csomag megérkezését követő 2 hétben bármikor dönthetünk úgy, hogy elállunk a vásárlástól, ilyenkor vissza kell küldenünk a terméket, a boltnak pedig a 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet értelmében kötelessége megtéríteni a teljes összeget.

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×