A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adataiból jól látszik, hogy miként változtak netezési és telefonálási szokásaink a koronavírus-járvány miatt.

2020 elején mondhatni egy új korszak köszöntött be az életünkbe, melynek számtalan szinten hatása lett az életünkre. Többek között kevesebbet lehetünk a szabadban, az emberek között. Miközben számos iparra nagyon negatív hatása volt a koronavírus-járványnak, többek között például a videojáték-ipar fellendült. Ezzel együtt persze az emberi és munkahelyi kapcsolatok is átalakultak, így az emberek egyre többet fordultak az internet és a telefon felé.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frissen közzétett adatai szerint a hívásforgalom 13,8 százalékkal, az internetforgalom pedig 30,1 százalékkal emelkedett 2019 év végéhez képest.

Az NMHH félévente teszi közzé a negyedéves adatokon alapuló jelentését. A friss dokumentum a 2015 negyedik negyedéve és 2020 második negyedéve közötti időszakot öleli fel. Érdekesség, hogy jóval kevesebb SMS-t küldünk, 2019 végéhez képest 2020 közepére az összes küldött SMS 25,6 százalékkal csökkent. Utóbbi valószínűleg annak tudható be, hogy egyre többen használják az internetalapú üzenetküldő szolgáltatásokat.

A mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatáshoz használt SIM-kártyák száma 10,4 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt 1,6 százalékponttal 68,8 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca továbbra is telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,52 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95,8 százaléka számlás előfizetésről indul.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

A hálózathasználat tekintetében jelentős változások történtek a vizsgált időszakban a mobilinternet-forgalom esetében is. Míg 2015 végén a mobilinternet-forgalom kevéssel több, mint fele zajlott 4G hálózaton, addig az időszak végére a 4G hálózatok forgalomból való részesedése 94 százalék fölé nőtt.

Mára egyébként az összes mobilinternet-kártya több mint 93 százaléka az okostelefonos szegmenshez tartozik. Az időszak végén a nagyképernyős szegmens esetében az egy SIM-kártyára jutó havi forgalom 25,1 GByte volt, míg az okostelefonos szegmens felhasználói átlagosan 4,1 GByte forgalmat bonyolítottak havonta.

További érdekes adat, hogy jelentősen csökkent a külföldi internethasználat, hiszen a koronavírus-járvány miatt utazni sem lehetett úgy és annyit, mint korábban. 2020 második negyedévében mindössze félmillió külföldi hívásindítás volt, ami kevesebb mint harmada a 2019 azonos időszakában mért 1,6 milliós értéknek. A külföldi mobilinternetezés is hasonlóan alakult: 2020 második negyedévében 570 ezer SIM-kártya bonyolított internetforgalmat, ami 40 százaléka a tavalyi azonos időszaki 1,4 milliónak.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján a Magyar Telekom volt a piacvezető, piaci részesedése 43 százalék körül alakult. Mögötte a Vodafone és a Telenor áll hasonló, 27 százalék körüli piaci részesedéssel.

Összességében kijelenthető, hogy 2020 elején egyre többet használtuk a telefont és az internetet, mint kommunikációs eszközt, ám ezen azt gondolom a jelenlegi helyzetben senki nem lepődik meg.

A kérdés az, hogy milyen tendenciát látunk majd a jövőben. Szerinted te mennyivel többet netezel és telefonálsz, mint korábban?

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×