A profi Counter-Strike játékosok kedvelt választása.

Ezúttal egy újabb Xtrfy termék került a tesztpadunkra, méghozzá a K4 billentyűzet TKL verziója. Ezt a svéd gyártó kifejezetten játékhoz ajánlja, mint a TKL billentyűzeteket általában. Aki figyelemmel követi a profi mérkőzéseket, gyakran futhatott már az Xtrfy nevébe, sőt a K4-es is elég gyakran fordul meg a játékosok között. Na, de mit is tud valójában az Xtrfy 36 ezer forintos gamer billentyűzete?

Doboz

Aki legutóbb olvasta a HK Hades 68 tesztünket, az joggal várhatja el, hogy az Xtrfy is bőkezűen szórta az ajándékokat, de sajnos nem ez a helyzet. Csupán egy Xtrfy matricát és némi útmutatót találunk a billentyűzeten túl. Úgy fest, a svédek nem erre feküdtek rá, nem nagy tragédia.

Anyaghasználat

Az 1,05 kg-os Xtrfy K4 kellőképp masszív, annak ellenére, hogy a váza nem tartalmaz fémet. A billentyűzet alapja matt fehér borítást kapott, ami egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat.

A kapcsolók viszont már más anyagból készültek. Nyilván itt is műanyag kupakokról beszélünk, ami sajnos nem dupla falú PBT, viszont a külső borítása elképesztő puha, épp ezért egyedi a gépelési érzet. Az átlagosnál valószínűleg könnyebben kopnak a kupakok a puha anyagnak köszönhetően, viszont ez csak feltételezés, ez úgyis évek múlva jön elő jobb esetben.

A billentyűzet alja is egyedi külsőt kapott, téglalap alapú mintázat díszíti, ami jól fest, már amikor látjuk persze. Itt találhatóak még a lábak, aminek segítségével dönthetjük a billentyűzetet Ezek elég strapabírónak tűnnek, aminek rage gamerek örülhetnek csak igazán.

 

Kábel

Ezúttal dedikált kábelt kapunk, azaz nem cserélgethetjük kedvünk szerint a kábeleket, sőt a méret is fix, méghozzá 2 méter, aminek az elrejtése nem épp egyszerű, ha a gépház a közelben van. Cserébe viszont minőségi braided, azaz szőtt kábelt kapott, ami strapabírónak mutatkozik. A fix kábelnek köszönhetően a kábelcsatornákról is lemondhatunk, ez is kimaradt ugyanis a K4 repertoárjából.

Külső

Hozzánk a fehér verzió érkezett, de kapható még feketében és egy „retro” fantázianévre hallgató változatban is. A külső teljesen letisztult, ami nagyjából addig marad így, amíg be nem kapcsoljuk a fenyőfa módjára világító RGB fényforrásokat.

GYÖ-NYÖ-RŰ de tényleg! Élőben még a képeknél is vadabb!

Ha Boratnak kellene egy billentyűzetet ajánlani, valószínűleg ez lenne az, mivel a puncimágnes is benne van az árban. Kellemes átmenetben váltakoznak a színek és az effekt sebessége is állítható, de több 6 különféle előre beállított stílus közül választhatjuk ki a nekünk tetsztőt.

Mivel az Xtrfy plug&play perifériaként hirdeti a K4-et, így a szoftverről sajnos le kell mondanunk, így aki teljesen testre akarja szabni a világítást, az kibontakozhat a billentyűkombinációk útvesztőiben, de a billentyűket egyesével így sem tudjuk beállítani a nekünk tetszőre.

Teljesítmény, használat

A kupakok alatt a jól ismert Kalih Redek RGB-s változatát találjuk, amelyeket 70 millió leütésre hitelesített a gyártó. Ezzel már azért el lehet lenni. Nyilván nem egy MX Cherry, viszont nem igazán volt hiányérzetem. Egyedül abban tér el az Cherry-től, hogy némileg nagyobb erő kifejtésére van szükségünk a gombok lenyomásához. Amíg a Cherry MX Red esetén 45 g-nyi erővel kell lenyomnunk a kapcsolót, addig a Kalih Red RGB esetén már 50 g-nyit kell tornáztatnunk az ujjunkat.

Játék közben először furcsa volt megszokni a lágyabb billenésű Cherry MX Silverek után, de pár óra alatt már teljesen átáll az ember keze. A leütéseket pontosan regisztrálja és a nyomásérzet is kellemes. Nem fogunk félregépelni rajta, az biztos, de aki szereti a piros kapcsolókat, az tudja mire számíthat, igazából nem hoz sok újat, cserébe viszont a kialakításának hála egész halk használat közben, persze nem a kékhez, hanem a saját kategóriájához mérve.

A szoftver hiánya kicsit fájó pont. Noha próbáltak mindent megtenni azért, hogy ne érezzük a szoftver hiányát, hiába marha okos a billentyűzet, ha nem tudunk makrózni. Sokak szeretik módosítani a kiosztást is, bár esetünkben egy UK kiosztású billentyűzetről beszélünk, aminek köszönhetően nem kell vesződni az „í” keresgélésével. Aki tud vakon gépelni, annak egész biztosan nem fog fájni a magyar nyelvű kupakok hiánya, egyedül a másodlagos funkciók jöttek volna jól néha, de akkor meg odaveszne a billentyűzet letisztult külseje, annyit meg nem ér az egész.

Verdikt

Összességében az Xtrfy egy szerethető billentyűzetet hozott el nekünk a K4-gyel. Kellemes külső, tartós belső és a plug&play is jópofa dolog. Kapható UK verzióban, aminek köszönhetően a magyar gépeléssel sem lesznek problémák. Az árcédulája pedig a gyártóhoz képest még kedvezően is alakul. Persze kaphatunk ennyiért jobb billentyűzetet, de szebbet már nem biztos.

 

A terméket erre találjátok.

A tesztkonfiguráció

Perifériák

Összefoglalás

Svéd esport billentyűzet a fedélzeten – Xtrfy K4 teszt


Szerzői értékelés

8

Kellemes külső, ami a szépségen túl strapabírónak ígérkezik. Egy jól felszerelt középkategóriás megoldás, ami az áráért cserébe talán a külsejében nyújt többet ellenfeleinél. Kár viszont a szoftverért és a fix kábelért, ezek tényleg csak minimális többletköltséget jelentettek volna, cserébe viszont hasznos, ha hosszabb távban gondolkozik a gamer

70 millió garantált leütés

gyönyörű külső

játékra és gépelésre is remek

kellemes anyaghasználat

jó minőségű kábel

kihúzható talpak

1000 Hz/ 1ms válaszidő

N-Key rollover

korrekt árcédula

a Cherry-nél nehezebb nyomáspont

fix kábel

nem PBT kupakok

nincs szoftver

nincs makró

Olvasói értékelés

10

×