Rekordmagassághoz közeli értéket ért a kriptovaluta árfolyama a napokban. Ugyanakkor egyre nehezebb a bányászat.

Hatalmas árfolyam-emelkedést mutat a múlt hét óta a bitcoin nevű kriptovaluta. Aki nem tudná, a bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az bitcopin árfolyama pedig az elmúlt héten jelentős növekedést mutatott,

már a 18973 dolláros értéket is elérte.

Természetesen ez az érték nem éri el az eddigi csúcsot, ami 2017-ben volt. Akkor közel 20 ezer dollárt ért egy bitcoin, ám az akkori eredményt rögtön egy hatalmas árfolyamesés követte. A jelenleg forgalomban lévő kibányászott bitcoin összesített értéke jelenleg 325,6 milliárd dollár, ami több mint hatszorosa a második legelterjedtebb kriptovalutának, az Etherumnak – írja a ComputerWorld.

Ahogy az alábbi képen is látható, a bitcoin értéke azonban nagyon ingadozó, ám látható, hogy az elmúlt hetekben/napokban olykor igen magasra is felugrott. A kérdés persze az, hogy marad-e az emelkedés, vagy olyan esés lesz tapasztható, mint a 2017-es csúcs után?

Kép: napiarfolyam.hu

Jelenleg egyébként 18,5 millió bitcoin van „kibányászva”: a kriptovaluta elvi korlátja 21 millió darab, tehát még van perspektíva a bitcoin-bányászok előtt, ám a küszöbértékhez közeledve a bányászat is keservesebbé válik.

Bár az elemzők bizakodóak a bitcoin jövőjét illetően, érdekes lesz látni, hogy vajon eléri-e a következő napokban/hetekben a korábbi csúcsút, vagy ismét egy nagy zuhanás lesz tapasztható. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a bányászok nem igazán használhatják másra a bizcoint, mint felhalmozásra, ugyanis a decentralizált pénzügy az Etherum láncra épül.

https://leet.hu/?s=geforce&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×