Az adatbázist nyilvánosan is elérhetővé tették.

Rohamosan közeledik a Black Friday napja, persze egyes áruházak már korábban is megkezdték az akciókat. Nemsokára pedig beköszönt a karácsony, ami előtt mindenki bevásárol azért alaposan ajándékokból, koronavírus ide vagy oda. Ebben az időszakban viszont az átverés is egyre gyakoribb, akár a nagy múltú, neves áruházak körében is, épp ezért szedtük össze korábban, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy semmiképp ne legyünk átverés áldozatai.

Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériuma is készült ez alkalomból, méghozzá egy teljes listával, amit átböngészve megtudhatjuk, hogy melyek azok az áruházak, ahol a fogyasztóvédelmi hatóságok valamilyen hiányosságot tapasztaltak. Az adatbázis mindenki számára elérhető a kormány új, erre specializált oldalán.

elmarasztalt webáruház 557
vétkek alapján:
elérhetőség 440
szállítás, elállás, jótállás 542
csodavárás 27
bírságol 55
kijavította a hibát 436

 

Összesen 557 webáruházat marasztalt el a fogyasztóvédelmi hatóság. Az oldalon három további kategóriára bontották le a jogsértéseket.

Elérhetőséggel kapcsolatos tájékoztatási hiányosságnak minősül, ha például a webáruház elérhetetlen vagy nem válaszol; a vállalkozás neve vagy címe nincs feltüntetve a honlapon; a webáruház a békéltető testülettel kapcsolatosan nem ad tájékoztatást.

Szállítással, elállással és jótállással kapcsolatos problémának minősül, ha például a webáruház nem ad meg szállítási határidőt; nem vagy nem megfelelő tájékoztatást ad az elállási jogról, szavatosságról, jótállásról

A „csodát ígérő termékek” kategória esetén pedig olyan termékek árusítása során követett el jogsértést a webáruház, amelyek rövid idő alatt jelentős javulást ígérnek (például fogyasztószerek, izomnövelők, gyors nyelvtanulást ígérő termékek, stb.).

Részlet az oldalról / Kép: jogsertowebaruhazak.kormany.hu

Sajnos az 557 webáruház felsorolása elég nehézkes lenne az oldalunkon, viszont mindenki végigböngészheti a neveket a kormány weboldalán. A webáruházok neve mellett pedig az elkövetett jogsértésről is pontos tájékoztatást nyújtanak, így mindenki eldöntheti, hogy vásárol-e az adott boltból a történtek után vagy inkább másfelé viszi a pénzét.

A teljes listát erre találjátok

Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

 

Borító: Pexels.com

×