Remek forma, jó szenzor, mi gond lehet?

A népszerű gyártó, méltán híres egerének kicsinyített változatát vesszük ezúttal górcső alá. A Glorious PC Gaming Race vállalat 2014-ben indult útjára, amikor is egy hardcore gamer megunta, hogy a nagy vállalatok mindenféle olcsó megoldásokkal rukkolnak elő és eladják a szemetet gamer egér címszóval. Azóta szerencsére nagyot fordult a kocka, a nagy cégek is beismerték, hogy valóban jó a tömör, PTFE talp és a braided kábelt is elengedték jó pár éve.

Tavaly megjelent a Model O, amit követett a Model O-, mi ez utóbbit vettük jobban szemügyre. Aki látott már Model O-t, annak nem lesz túl sok újdonság a formában valószínűleg, ugyanis gyakorlatilag a Model O kicsinyített mását kapjuk, ennek megfelelően az egér fogása is alaposan megváltozott.

A doboz

A feltörekvő gyártókhoz hasonlóan a Model O- is rejt jó pár ajándékot a dobozban. Kapunk pár brossúrát, köszönőlevelet, használati útmutatókat, illetve a többi Glorious PC Gaming Race termékkel is eldicsekednek, ezen felül két matricát is kapunk a gyártótól. Igazán jó fejek, bár a cserélhető talpak és és a külső csúszásgátló réteggel itt nem kedveskednek, mint mondjuk a HK Gamingesek, de be kell érni azzal, amit kapunk.

Forma

A Model O után nem ért semmi váratlan, mármint ami a formatervet illeti. Egy kellemes laposabb formát kapunk, ami a képeken is jól mutat, de az asztalunkon szintén. Ameddig a Model O-val a normál/nagyobb kezű felhasználókat célozták, addig a Model O Mínusz esetén a kis/közepes kezű felhasználókra lőttek. Épp ezért nem is változott a formaterv, csupán mindenhol egy kicsit kisebb lett.

A különbségek / Kép: Glorious

Összességében így 12 centi hosszú lett az egér a korábbi 12,8 centi helyett, továbbá a szélességéből is lefaragtak 5 mm-t.

Papíron ez nem hangzik olyan nagy számnak, de bőven érezhető a különbség.

A méretek miatt valóban inkább a kisebb egerek kedvelőinek tudjuk ajánlani, ezen belül viszont bármilyen stílusban használható, bár az egésztenyeres (palm) fogásnál azért nem árt, ha nem lapátkézzel próbálkozunk.

Anyaghasználat

A Model O-hoz hasonlóan az O Mínuszt is kérhetjük matt vagy akár fényes verzióban. Ezen belül is fellelhető a fekete és a fehér változat, amelyek közül már csak a személyes preferencia szab határt, ugyanakkor én kifejezetten a matt bevonatú darabokat ajánlom, ezek ugyanis kevésbé karcolódnak, kevésbé látszódik meg rajtuk az ujjlenyomat, ugyanakkor az izzadósabb kezűek is megtalálják számításaikat.

A matt verzió esetén az anyaghasználat rendkívül minőségire sikeredett. Kellemes fogni az egeret, nem csúszkál a matt bevonatnak köszönhetően és az összeszerelési minőség is egész jóra sikeredett. Oldalról nyomkodva sem recseg-ropog az egér, egészen egyben van. Egyetlen bökkenő van, amit már a Model D-nél felfedeztem, hogy az egér alját megnyomva a DPI váltó gombot is benyomjuk. Kicsit kiábrándító, viszont azon túl, hogy kellemetlen, nem okoz igazán fejtörést, ugyanis használat közben nem lehet előidézni a szituációt. Játék közben pedig senki sem fogja az egér alját izomból nyomkodni, legalábbis én biztosan nem.

Kábel, talpak

Ha pedig már az egér aljánál járunk, érdemes egy pillantást vetni a talpakra, ami ezúttal is tömör műanyag, azaz 100% PTFE, kerekített sarkokkal, illetve egy kicsit vastagabb is a talp, ami külön plusz pont. Ennek ellenére megjegyezném, hogy picit hangosabb és egyben valamivel lassabb volt így is az egér, mint a kortársai. Ezen kicsit még faragni kell, hogy tökéletes legyen.

A kábel szerepét pedig a jól ismert ultrakönnyű parakábel látja el, ami a piacon kapható legjobb, nem számolva a vezetél nélküli technológiát persze, de az más liga árban is.

Hardver

Idáig egész rózsás a Glorious Model O- története, a felszín alatt pedig egy PMW 3360 lapul. Ha ez nem mondana semmit, a vezetékes Logitech G Pro, a az újabb Zowie-k vagy épp a SteelSeries Rival 310 és a Sensei 310 burkolata alatt is a PMW3360 található. Akinek esetleg semmit nem mondana a felsorolás: az egyik legjobb, ha nem épp a legjobb szenzorról beszélünk, aminek nem szokása a hibázás, persze láttunk már pocsékul implementált 3360-at, (khm.. Finalmouse).

A főgombok alatt Omron kapcsolók teljesítenek szolgálatot, amelyek sajnos csak 20 millió kattintásra vannak hitelesítve, ami azért nem a világ közepe. A click feel viszont nagyon kellemes, mondhatjuk, hogy a piacon lévő egyik legjobb. Megfelelően puha, ugyanakkor a véletlen lenyomásoktól sem kell tartani. Szinte elhanyagolható mennyiségű post-travelt azért tapasztaltunk, azaz egy picit lehet még tovább nyomni a főgombot, miután a kapcsoló érzékelte, hogy kattintottunk.

A görgő is rettenetesen jó lett, mármint böngészni és casual játékok mellé kiváló. A fokozatok viszont nem különülnek el olyan túlságosan, emiatt a görgőt gyakran használó profi esportolók nem feltétlenül fogják túlzottan szeretni CS:GO közben, de a többség számára ez lesz az ideális görgő.

Ezúttal a megszokott L-es egérpadok helyét felváltotta az XXXXXL-es Cordura, aminek 1,2 méteres szélességének köszönhetően még nagyobbat lendíthetünk. A szívemhez közel álló 900 DPI-n ennek megfelelően egy közel 6 m/s-os gyorsulást sikerült produkálni. A szenzor tökéletesen lekövette a rántást, nem tapasztaltam jittert, sem rásegítést, tökéletes nyers bevitellel van dolgunk.

Szokás szerint megnéztük, hogy a 12 000 DPI-s maximális felbontásig milyen teljesítményre képes az egér. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy bátran használhatjuk akár maximum DPI mellett is, ugyanúgy leköveti a rántásokat, ugyanis a grafikonokon is látszik, hogy a szenzor egyetlen alkalommal sem korlátozott, gyönyörű domború rajzokat látunk.

Mindezen túl a tesztek során az 1000 Hz-es adatátviteli frekvenciát is stabilan tartotta a Model O-.

Szoftver

Talán ez a piacon lévő egyik legjobb szoftver. Persze hiányoznak belőle az olyan funkciók, mint mondjuk amit a Razer Synapse nevű rettenete tud, viszont cserébe nem is terheli a gépet a háttérben. Mindent beállíthatunk és elképesztő könnyű a kezelése.

Használhatunk makrókat, testreszabhatjuk a fényeket és gyakorlatilag mindent beállíthatunk, amit egy egéren csak be lehet állítani. Az furcsa viszont, hogy ameddig az Endgame XM1 RGB-nél minden egyes területet külön állíthattuk, addig itt csak egyszerre állíthatjuk be az általunk kinézett színt, így a hibrid világításról le kell mondani. Ellenben a kattintás gyorsaságát és a DPI lépcsőket is maradéktalanul testreszabhatjuk. A program használata egyszerű és a Glorious oldaláról könnyen rátalálhatunk.

Verdikt

A Glorious Model O- egy remek egér lett, de ugyanez elmondható a sima Glorious Model O-ról is, ami gyakorlatilag ugyanez, csak pár centivel nagyobb valójában. A világítás tekintetében jobban örülnénk a részletesebb beállítási lehetőségeknek és a 20 millió kattintásra hitelesített Omron kapcsolók is inkább csak a középkategóriába illenek, mármint tartósság szempontjából, továbbá az összeszerelési minőségére is tehetünk egyetlen negatív megjegyzést.

A hibák ellenére viszont kapunk egy remek formájú egeret, ami a kisebb kezű felhasználóknak is rendkívül kényelmes (a többieknek pedig ott a sima Model O), a görgő egyszerűen remekre sikeredett és az egér lelke, a PMW3360-as szenzor is az egyik legjobb, a piacon fellelhető típusok közül. A kapcsolók kellemesek és az egér világítása is feldobja a setupunkat. Az talpak és a kábel pedig szintén prémium minőséget képviselnek. Mindehhez társul egy 23 150 forintos árcédula, ami az éppen zajló akciónak hála 20 190 forintért elhozható. Akinek kell egy minőségi gamer egér, az jó helyen jár, az biztos, viszont mindenképp a kisebb kezűek keressék a Model O Mínuszt, mindenki másnak ott a sima Model O.

 

 

Perifériák

Köszönjük a tesztterméket a Caseking Hungary-nek!

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

Összefoglalás

58 gramm lett, maradhat? – Glorious Model O- teszt


Szerzői értékelés

9

Remek egér, remek áron. Mindent tud, amit egy minőségi egérnek tudnia kell, persze van pár hiányossága, de a 20 ezer forintos árcédulához képest elképesztő sokat kapunk. Ultrakönnyű, mégis minőségi a ház, ezzel együtt a szenzor, a talpak, a kábel és a görgő is a legjobb minőséget képviseli. Etttől függetlenül kizárólag az átlagosnál kisebb kezű gamereknek ajánljuk, mindenki másnak ott a nagyobb testvére, a Model O.

Minőségi szenzor

Egyszerű, letisztult szoftver

Állítható (akár ki is kapcsolható) RGB

Elképesztő könnyű

Gyári teflon talpak

Parakábel

Kellemes anyaghasználat

20 millió kattintást bíró kínai Omron kapcsolók

Minimális post travel

az alját megnyomva kattintható a DPI váltó

 

 

Olvasói értékelés

10

×