A pdf-ben (!!) havonta megjelenő Játékos Emberek Magazinja írt ki új díjat, de erre nem a kiadók nevezik a játékaikat, hanem a közönség a kedvenceit.

(Ez a cikk a korábbi Metabro Boardgame rovatában jelent meg. A Metabro teljes átalakulása miatt a hajdani Boardgame rovat cikkeit áttettük a Leetre.)

A Játékos Emberek Magazinja (JEM) úgy tud tényező lenni a hazai társasjátékos médiában, hogy – ha hiszed, ha nem – pdf-ben jelenik meg. Igen, havonta jelenik meg, mint a rendes magazinok, és tényleg pdf-ben, minden hónap első, esetleg néha második napján. (Idei első számuk megjelenéséről mi is hírt adtunk.)

Most alapított díjuk hat kategóriában hirdet majd győztest – a családi, magyar fejlesztésű, külföldi megjelenésű, gamer-, gyerek- és partijátékok legjobbjait a szerkesztőség bő, több mint két tucat tagból álló szerző- és szerkesztőgárdája választja ki. A magyar fejlesztésűeknél és – nyilván – a külföldi megjelenésűeknél nem kell magyarországi kiadás kandidáláshoz, a másik négyhez viszont igen, és ezeknél a Magyar Társasjátékos Egyesület (Mate) többé-kevésbé hivatalosnak tekintett szójegyzékét vették alapul.

Azt viszont, hogy kik a jelöltek, már a közönség mondja meg a JEM által összerakott listából, melyen elvileg az összes idén megjelent magyar játék rajta van. Minden kategóriában a közönségtől legtöbb szavazatot kapott öt játék kerül a szakmai zsűri elé. Ez alapvető és fontos különbség a legtöbb díjhoz képest, ugyanis a legtöbb díjra a kiadók nevezik be a játékaikat. Így aztán ezekből rendre kimaradnak az egyik nagyon fontos szereplő, a Delta Vision játékai, őket nem igazán érdeklik a díjak ugyanis (ahogy erre utaltunk is a Mensa Hungariqa idei díjáról szóló cikkünkben).

Ugyanakkor mivel az év társasjátékos szempontból (is) legfontosabb időszakának elején, november első napjaiban jött ki a lista, óhatatlanul kimaradtak azok a címek, melyek megjelenését épp a karácsonyi főszezonra időzítették a kiadók. Ám a lista nem végleges, a kiírók várják azokat a megjelenéseket, melyeket valahogy kimaradtak, akár azért, mert később jelentek meg, mint a lista.

Erről a listáról játékot nevezni ezen a linken lehet, kategóriánként hármat. Nem kell mindenképp az összesben nevezni, de amelyikben nevezünk, abban föltétlenül hármat kell. Egy e-mail-címről egy nevezést fogadnak el.

×