A legnépszerűbb trükkök, amikre érdemes odafigyelni.

Ha a Black Friday-re gondolunk, a legtöbbünknek az amerikai óriási akciók és a tömegverekedések ugranak be elsőként. Nem véletlen, hiszen Amerikában már hagyománynak számít, hogy ilyenkor elmennek a családfők nagy karácsonyi bevásárlás gyanánt, aztán mindenféle akciós termékkel térnek haza.

A hálaadás utáni első péntek hagyománya mára hazánkban is fellelhető, viszont ameddig az Egyesült Államokban ez minden évben pontosan ugyanakkor kerül megrendezésre, addig nálunk mára egy elcsépelt kifejezéssé vált, köszönhetően annak, hogy sokan akár a nyár közepén is meghirdették a saját „Black Friday” akcióikat, ami valójában persze csak simán árleszállítást takart.

A legnépszerűbb átverések

Sajnos számos webshop machinál ilyenkor az árakkal, próbálnak minél inkább a vásárlásra ösztönözni, ezt különféle kiegészítő funkciókkal érik el. Ezt persze a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem nézi jó szemmel és évről-évre újabb milliós büntetéseket szabnak ki a nem tisztán játszó webshopokra. Persze a nagyobb webáruházaknál a profit bőven fedezi a büntetések mértékét, így már előre kalkulálnak ezzel, így valójában senkit nem ér váratlan fordulat.

Felárazás

Az egyik legnépszerűbb átverési technika. Gyakorlatilag arról van szó, hogy adott egy termék, aminek az árcéduláját a leárazás előtti napokban felviszik, hogy aztán a Black Friday akciók alkalmával még nagyobb számot tudjanak az akció mértéke mellé írni.

Az elmúlt években ezt a módszert rendkívül gyakran alkalmazták. Remek példa rá a 2 éve 8 ezer forintért kínált 60 GB-os SATA 3-as SSD esete, ami még 8 000 forintért sem volt valami bomba vétel, viszont a webshop 99%-kal olcsóbban adta, ugyanis 1,2 millió forintért kínálták állítólag a terméket a Black Friday előtt. De volt 1,5 millió forintra felárazott, amúgy 100 ezer forintos laptop vagy épp 581 ezer forintos vezeték nélküli billentyűzet, ami valójában 40 ezer forintba került akkoriban.

Hirtelen felment az ára a Black Friday előtti hetekben / Kép: arukereso.hu

Ilyenkor érdemes megnézni a konkurens webshopok kínálatát, illetve az árukereső árdiagramját, amivel könnyen kiszúrható a csel.

Kis készlet

A reklámokban dübörögnek a 90, 89, 85%-os leárazott termékek? Nos a kis készletes trükk esetén pár szerencsés valóban betárazhat a termékekből. Viszont a boltok ilyenkor direkt 4-5 darabszámmal készülnek, ami aztán másodpercek alatt elfogy persze, de vannak még ajánlatok az oldalon, szóval a csalódott vásárlók vesznek valami hasonló terméket, kicsit kevesebb kedvezménnyel, aztán örülnek mert jól jártak. Persze így végül általában egy teljesen más terméket vásárolnak, amire talán nincs is szükségük, de ilyen ez a pszichológia.

Siess, de veszettül!

Amire az átverések 99%-ban építenek, az az idő. Azért, mert az idő nyomására sokszor nem vagyunk képesek megfelelő higgadtsággal gondolkozni. Ilyenkor előjön az ösztön, ami nem hagyja, hogy most elszalasszuk ezt a remek alkalmat, még ha nem is olyan remek az az alkalom.

Már önmagában a Black Friday jelenség is erre az ösztönünkre épül, ezt viszont a webshopokban lehet fokozni is különféle kiegészítőkkel. Itt olyasmikre kell gondolni, mint a „épp 395 másik ember nézi ezt a terméket” vagy a „már csak 2 darab van raktáron” dinamikus változók, amiről persze elég nehéz eldönteni, hogy mennyire valósak. Az utóbbi esetén pedig gyakran még az akció időtartama alatt varázslatos módon újratöltődik a készlet, aztán kezdődik minden elölről.

Átvertek? Van megoldás

Amennyiben utólag tudatosulna bennünk, hogy megtévesztésnek estünk áldozatul, akkor is vannak jogaink, amit az ilyen esetekben bátran érvényesíthetünk. Első körben amennyiben webshopból vásároltuk a terméket, úgy érvényesíthetjük a 14 napos elállási jogot, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a csomag megérkezését követő 2 hétben bármikor dönthetünk úgy, hogy elállunk a vásárlástól, ilyenkor vissza kell küldenünk a terméket, a boltnak pedig a 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet értelmében kötelessége megtéríteni a teljes összeget.

Te is tehetsz a félrevezető webshopok ellen, bojkottáld őket azzal, hogy „tiszta” webshopból vásárolsz. A Leet webshopjában valódi akciókkal és valódi raktárkészlettel várunk november 27-én. 

×