Isten éltesse a számítógép azon perifériáját, ami már 50 segíti az életünket. Az egér pont tegnap lett 50 éves.

A számítógépes egér (röviden egér) minden PC-felhasználó hűséges társa. Néha megfeledkezünk arról, hogy mennyire fontos is a mindennapi életben. El sem tudnánk képzelni a játékokat, vagy a munkát nélküle. Gondoljunk csak bele, hogy az egérbeállításnak mekkora jelentősége van egy-egy játék esetében. A teljesítményünk, sőt az esportolók karrierje múlhat rajta.

Az egér már több mint 50 éves, november 17-én töltötte be.

Az egér név egyébként onnan ered, hogy az első ilyen eszközök alakja a csatlakozó kábellel együtt emlékeztetett az egér nevű rágcsálóra.

Az egér ötlete Douglas Engelbarttól ered, aki a Stanford Kutatóintézetben 1963-ban egy használhatósági teszt során végzett kutatás keretében vetette fel. Eleinte „bogárnak” hívták, de ezt hamar elnyomta a sokkal jellemzőbb „egér” kifejezés. Ez egyike volt azoknak a mutatóeszközöknek, melyeket Engelbart egy NLS nevű szoftver és hardver rendszer keretében fejlesztett. A többi eszköz a test más jellegű mozgásaira reagált – például egy, az állra és orra szerelhető eszköz a fej mozgását követte –, de végül az egér győzött az egyszerűsége és kényelmes használhatósága miatt.

Engelbart, PHD-s villamosmérnök és a Stanford Research Institute kutatója 1970. november 17-én szabadalmaztatta az eszközt az US3541541 alatt mint „X-Y pozíciójelző képernyős rendszerekhez”.

Az egérnek az idők során persze rengeteg változata született meg, a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően. Pedig az első egér valahogy így nézett ki.

Kép: Tom Munnecke / Getty Images Hungary

Boldog születésnapot! Neked milyen volt az első egered?

×